Skip to main content

Bullying και πολιτικό παίγνιο μετά την «ενθάρρυνση» Τσίπρα σε Μπουτάρη

Άρθρο στη Voria.gr του Νίκου Φωτίου, αντιδημάρχου Διοικητικής μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

του Νίκου Φωτίου*

Τη δημόσια επίσκεψη του πρωθυπουργού και την «ενθάρρυνσή» του στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, «να ηγηθεί ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου» ακολούθησαν ποικίλες αντιδράσεις. Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες πτυχές του πολιτικού παιγνίου:

Κόμματα και αυτοδιοικητικές εκλογές

Κατά -κακή- παράδοση τα κόμματα, θεμελιακοί και αναντικατάστατοι πυλώνες του πολιτικού συστήματός μας, αλλά με συνταγματικώς θεσπισμένο διακριτό ρόλο από αυτόν της Αυτοδιοίκησης, παρεμβαίνουν άμεσα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και «χρίζουν» υποψηφίους δημάρχους (και Περιφερειάρχες). Παλαιότερα μεν το έπρατταν σε όλους τους δήμους της επικράτειας, προσφάτως όμως, μετά την ισχυρή αποδοκιμασία των πολιτών σε «χρισμένους» κομματικούς υποψήφιους, περιορίστηκαν στους μεγάλους δήμους, ενώ συχνάκις οι λάθρα διορισμένοι υποψήφιοι παρενδύονται τον λευκό μανδύα του «ανεξάρτητου» μπας και θολώσουν τα νερά.

Τα κομματικά όργανα, κατά πάγια πρακτική, συνεδριάζουν πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και αποφασίζουν την εκλογική τακτική τους. Αυτή τη διαδικασία την ακολουθούν παλαιόθεν ΟΛΑ τα κόμματα.

Έτσι, λοιπόν, πρώτη συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και έλαβε την εξής απόφαση: «Επιδιώκουμε τη συγκρότηση συνδυασμών νίκης. Προϋπόθεση είναι οι ευρύτερες δυνατές συνεργασίες».

Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης

Καμιά έκπληξη, λοιπόν, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και στον Δήμαρχο Μπουτάρη, με αφορμή την πρόσφατη επίθεση εναντίον του από ακροδεξιούς τραμπούκους-εκτελεστές ενός οργανωμένου σχεδίου. Καμιά έκπληξη η «ενθάρρυνσή» του στον Δήμαρχο των δύο θητειών και της πανελλαδικής - αλλά και πολύ ευρύτερης- αναγνωρισιμότητάς του λόγω του ξεμουχλιάσματος και της εξωστρέφειας της Θεσσαλονίκης και, παράλληλα, της σθεναρής εναντίωσής του στη νεοναζιστική άκρα δεξιά.

Στην «έξυπνη» κίνηση του πρωθυπουργού στην πολιτική σκακιέρα αντέδρασε πρώτος ο κ. Δένδιας «Τη συζήτηση που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιάννη Μπουτάρη θα μπορούσαμε να την κάνουμε κι εμείς», τόνισε. Το «άνοιγμα» αυτό έσπευσε να κατατροπώσει ο μόνιμος υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης, κ. Σιμόπουλος, ασύντακτα και ανορθόγραφα, πλην σαφώς απειλητικά: «Για τα θέματα της αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλονίκη, οι παροικούντες πέριξ της πλατείας Κολωνακίου καλό είναι πριν εκφέρουν άποψη να το σκέφτονται δυό-τρεις φορές». Από όλα τα κόμματα και ο νοών νοείτο». Ακολούθησε σωρεία άρθρων από «ανησυχούντα» εντεταλμένα στελέχη της ΝΔ (Ταχιάος, Γαλαμάτης κ.ά.), εθνικοπατριώτες, πρόθυμους ή έμμισθους κονδυλοφόρους και άλλα «παιδιά της εθνικόφρονος πιάτσας». Κοινός παρονομαστής, η «αποδόμηση» του Μπουτάρη.

To ασφυκτικό bullying της τοπικής βαρονίας της ΝΔ στον κ. Μητσοτάκη, τον πειθανάγκασε να τα μαζέψει άρον άρον και να δηλώσει ότι ο Μπουτάρης «ως δήμαρχος δεν έχει πετύχει», ενώ, συγχρόνως τον οδήγησε στο να παραβεί ακόμη και τους στοιχειώδεις κανόνες της αστικής ευγένειας, σε αντίθεση με την υποδοχή που του επεφύλαξε ο γενναιόδωρος Δήμαρχος Μπουτάρης, όταν ο κ. Μητσοτάκης τον επισκέφθηκε στο γραφείο του, στη Θεσσαλονίκη: «Δεν είμαι Ν.Δ. αλλά στηρίζω τον Μητσοτάκη, είναι ο πιο καλός από όλους», είχε πει τότε ο δήμαρχος. Αυτό το πολιτικό –και όχι μόνον- ολίσθημα, επανέλαβε και ο θεωρούμενος ως politically correct πολιτικός, βουλευτής κ. Χατζηδάκης: «Mετρώντας τον ως δήμαρχο βρίσκουμε ότι δεν είναι καλός». Από πότε τον Δήμαρχο δεν τον κρίνουν οι δημότες του στις εκλογές και τον «μετρούν» πολιτικοί αρχηγοί και κομματικά στελέχη εξ Αθηνών;

Η «Πρωτοβουλία» και οι συνεργασίες

Η Δημοτική Παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» ιδρύθηκε το 2006. Στις καταστατικές αρχές της περιλαμβάνονται τα εξής:
- Είναι μια ανοιχτή, δημοκρατικά διαρθρωμένη Kίνηση. Σέβεται τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, ενώ παράλληλα τις υπερβαίνει επιδιώκοντας τη σύνθεση.
- Tάσσεται υπέρ της αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης, υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης και αντιτίθεται στον ρατσισμό, στην ξενοφοβία και στον εθνικισμό.
- Aποφασίζει μετά από διάλογο και επιδιώκει ευρύτατες συνεργασίες.

Η «Πρωτοβουλία» κατά τη 12ετή πορεία της ούτε επεδίωξε ούτε αποδέχτηκε κομματικά χρίσματα. Ο επικεφαλής της, Γιάννης Μπουτάρης, ουδέποτε επισκέφθηκε πολιτικούς αρχηγούς για να ζητήσει «χρίσμα».

Η «Πρωτοβουλία» έχει τις αρχές, το πρόγραμμά της, τις διαδικασίες της και με βάση αυτά διεκδικεί την εμπιστοσύνη των Θεσσαλονικέων και αξιολογεί τις συνεργασίες της με πρόσωπα και αυτοδιοικητικές παρατάξεις. Πολλές τέτοιες συνεργασίες καρποφόρησαν και πιθανότατα θα ευοδωθούν και στο μέλλον. Κατά καιρούς την υποψηφιότητα Μπουτάρη και τις προγραμματικές συμφωνίες που συνήφθησαν, έχει στηρίξει ευρύ φάσμα κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων: Το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, το «Ποτάμι», η «Δράση», η «Δημοκρατική Συμμαχία», Οικολογικές Κινήσεις, συλλογικότητες της Κοινωνίας των Πολιτών και προσωπικότητες της πόλης.

Αυτό θα συμβεί και το 2019. Τελεία και ανά-παυλα για τους ανησυχούντας, δυσφορούντας και εν γένει θορυβούντας.

*Ο Νίκος Φωτίου είναι αντιδήμαρχος Διοικητικής μεταρρύθμισης & Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Θεσσαλονίκης