Skip to main content

Η επανεκκίνηση της οικονομίας της πόλης χρειάζεται σχέδιο και έργα

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης για την ανασυγκρότηση της οικονομίας της Θεσσαλονίκης. Γράφει ο Δημήτρης Μήτρου.

του Δημήτρη Μήτρου*

Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του Δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα και των αρμοδίων στελεχών της διοίκησής του για την ανασυγκρότηση της οικονομίας της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής στην επόμενη περίοδο, αποτέλεσαν μια ελπιδοφόρα εξέλιξη σε μια κρίσιμη στιγμή για το επιχειρηματικό γίγνεσθαι της πόλης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δήμαρχος ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή τις επαφές και τη συνεργασία με τους φορείς της πόλης , που θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα για τη συνδιαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Οι συνέργειες αποτελούν προϋπόθεση για την επιτυχία των πρωτοβουλιών.

Κοινός τόπος φυσικά είναι ότι ένας σημαντικός τομέας για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης είναι η δημιουργία υποδομών με προστιθέμενη αξία για αυτή και με προοπτικές βελτίωσης του επιπέδου της ζωής των κατοίκων της.

Η δράση της διοίκησης Ζέρβα για την επίτευξη αυτού του στόχου θα κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη αφορά τα έργα του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Θεσσαλονίκης το οποίο θα διευρυνθεί με την αξιοποίηση εργαλείων ανάθεσης και εκτέλεσης έργων με μικρότερο διοικητικό κόστος και μεγαλύτερη ευελιξία. Η εντατικοποίηση των διαγωνιστικών διαδικασιών και της παραγωγής των απαραίτητων μελετών και έργων ήδη υλοποιείται. Παράλληλα αφού η Διοίκηση Ζέρβα κράτησε τις υπηρεσίες του Δήμου σε υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο παρά την πανδημία, είναι τώρα σε θέση να αξιοποιήσει τους λιμνάζοντες πόρους των ανταποδοτικών τελών για να υλοποιήσει μια νέα σειρά έργων που αφορούν την αναβάθμιση των γειτονιών της πόλης, την ανανέωση του οδικού δικτύου και του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, ρίχνοντας στην οικονομία της πόλης δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ και δημιουργώντας θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια. Επίσης η χρήση πιστωτικής γραμμής για απαλλοτριώσεις και επανεπιβολές από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που ήδη δρομολογείται, θα μας βοηθήσει να απελευθερώσουμε πόρους για την υλοποίηση υποδομών αλλά και άλλων δράσεων, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει την προσπάθεια μας για την εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης με τη διάνοιξη οδών και την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου για τη δημιουργία, σχολείων, πάρκων και ελεύθερων χώρων στάθμευσης. Τέλος πέρα από τη συνεχή προσπάθεια εξεύρεσης πόρων από Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα θα αναζητήσουμε και πόρους από δανεισμό με προνομιακούς όρους, τον οποίο λόγω της πανδημίας θα προσφέρουν πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού, για υποδομές που θα φέρουν έσοδα πολλαπλάσια των όποιων υποχρεώσεων αναλάβει ο Δήμος.

Η δεύτερη κατεύθυνση δράσης της Διοίκησης Ζέρβα για τα έργα αφορά την ενεργή συμμετοχή της μέσα στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Δήμου και την αξιοποίηση του πολιτικού κεφαλαίου της, για την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης σημαντικών έργων άλλων φορέων που θα ωφελήσουν την κοινωνία και την οικονομία της πόλης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, η ανάπτυξη του λιμανιού, το μετρό, η αναβάθμιση της περιφερειακής οδού, του αερολιμένα Μακεδονία, των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης, του δικτύου της ΕΥΑΘ, τα έργα που θα εκτελεσθούν στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, η κατασκευή του υπερτοπικού χαρακτήρα Μουσείου Ολοκαυτώματος κτλ. Τα πρώτα δείγματα γραφής του Δημάρχου Κ. Ζέρβα και της διοίκησής του για την υποστήριξη αυτών των επενδυτικών σχεδίων και έργων, είναι εμφανή και αυτή η υποστήριξη θα συνεχισθεί από το Δήμο Θεσσαλονίκης με αμείωτη ένταση.

* Ο Δημήτρης Μήτρου είναι Τεχνικός Σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας-Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας