Skip to main content

Σοκ και δέος στην αγορά της Θεσσαλονίκης από τα capital controls

Το κακό που έγινε είναι μεγάλο, το 50% των επιχειρήσεων θα κλείσουν ή θα συρρικνωθούν στο επόμενο διάστημα, διαμηνύει το ΕΕΘ.

Από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, όλοι οι εκπρόσωποι των διαφόρων κλάδων της αγοράς της Θεσσαλονίκης, έστειλαν ένα πολύ καθαρό μήνυμα στη κυβέρνηση που αποτύπωσαν και σε ομόφωνο ψήφισμα, μιλώντας όμως για καταστροφικό πλήγμα με βέβαιες βαριές συνέπειες που θα ξεδιπλωθούν σε βάθος χρόνου και οι οποίες θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση ή κλείσιμο ως και το 50% των επιχειρήσεων.

Η νέα αίθουσα του 1ου ορόφου του ΕΕΘ, άνοιξε σήμερα για την πρώτη της εκδήλωση, σε πολύ βαρύ κλίμα. Στο κάλεσμα ήταν εκεί οι εκπρόσωποι σχεδόν όλων των κλάδων: μεταφορείς, βενζινοπώλες, φοροτεχνικοί, μεσίτες, σιδηροκατασκευαστές, ιδιοκτήτες χώρων στάθμευσης, κρεοπώλες, ανθοπώλες, σύμβουλοι επιχειρήσεων, ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, επαγγελματίες από την Επανομή και τα Βρασνά, χονδρέμποροι και λιανέμποροι τροφίμων, τουριστικοί πράκτορες και πόσοι άλλοι.

Η ενημερωτική εκδήλωση που είχε ένα θέμα, τις οικονομικές εξελίξεις, άνοιξε με τοποθέτηση του προέδρου του ΕΕΘ, Μιχάλη Ζορπίδη.

"Τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου καταλήξαμε σε ομόφωνο ψήφισμα και το μήνυμα είναι σαφές. Απορρίπτουμε κάθε σκέψη για πορεία της χώρας εκτός του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηρίζουμε ανεπιφύλακτα το "ναι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής, και καλούμε την κυβέρνηση να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις και να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους εταίρους, ώστε να επανέλθει η ομαλότητα στον οικονομικό κύκλο και η ομόνοια στην κοινωνία".

Οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης στο ψήφισμά τους επισημαίνουν ότι "με κλειστές τράπεζες, ουρές στα ΑΤΜ και ανούσια δημοψηφίσματα δεν μπορεί να υπάρχει οικονομική δραστηριότητα και άρα ακυρώνονται οι προσπάθειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει. Ήδη εδώ και αρκετό καιρό οι μικροί και μεσαίοι της αγοράς αργοπεθαίνουν. Τώρα έρχεται ο ξαφνικός θάνατος".

Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης που τόνισε, πως όποια και να είναι η έκβαση του δημοψηφίσματος "το κακό έγινε". "Ωστόσο", πρόσθεσε ο κ. Φιλιππίδης, "λέμε "ναι" στην Ευρώπη, "ναι" στο ευρώ και "ζητάμε να τελειώσει επιτέλους το μαρτύριο της διαπραγμάτευσης".

επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης

Ο αντιπρόεδρος του ΕΕΘ Γιώργος Ηλιάδης, που αντιπροσωπεύει το χώρο των μεταφορών, δήλωσε ότι από τις επόμενες ημέρες η αγορά θα γνωρίσει ελλείψεις, ακόμη και στα τρόφιμα, ενώ ο Γιάννης Δόβελος, πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών ν. Θεσσαλονίκης, είπε χαρακτηριστικά ότι "είναι σαν να έχει κηρυχθεί πόλεμος απέναντι σε έναν άγνωστο όμως εχθρό".

Στα τουριστικά γραφεία το τηλέφωνο χτυπάει μόνο για ακυρώσεις, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων, Βύρων Θεολόγης, ενώ ο πρόεδρος του σωματείων ενοικιαζομένων σωματείων στα Βρασνά, Χρήστος Ζαχόπουλος, είναι ότι ήδη σε αυτές τις λίγες ημέρες από την εξαγγελία του δημοψηφίσματος, έχει σχεδόν ακυρωθεί το 25% των κρατήσεων.

Σε ότι αφορά την αγορά ακινήτων, πάγωσαν όλες οι διαπραγματεύσεις για αγοραπωλησίες και οι πελάτες διαμηνύουν πως περιμένουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και , σε περίπτωση "όχι", αποσύρουν κάθε ενδιαφέρον, είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Άγγελος Πασαλίδης.

Οι μόνες επιχειρήσεις που κάνουν... τρελές πωλήσεις αυτές τις ημέρες είναι τα κρεοπωλεία, είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Δημήτρης Γκαρμπούνης, καθώς ο κόσμος αγοράζει μεγάλες ποσότητες κρεάτων και τις καταψύχει.

Το μόνο βέβαιο είναι, όπως τονίσθηκε, ότι ακόμη και αν ανοίξουν οι Τράπεζες την Τρίτη, όπως προβλέπεται στη σχετική ΠΝΠ, οι έλεγχοι κεφαλαίου δεν πρόκειται να αρθούν. Ακόμη και αν υπάρξει, μετά από συνεννόηση με τους δανειστές, κάποια μικρή ρευστότητα, αυτή μπορεί με μικρές αναλήψεις να καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες των μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά οι επιχειρήσεις, με γραφειοκρατικούς, χρονοβόρους και κοστοβόρους ελέγχους, θα παραμείνουν στο ¨γύψο" για πολύ καιρό.