Skip to main content

Η επέκταση Καλαμαριάς συναντάει τη βασική γραμμή μετρό (φωτο - video)

Ανοιχτοί για το κοινό οι σταθμοί 25ης Μαρτίου και Αμαξοστάσιο του Μετρό Θεσσαλονίκης. Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Αττικό Μετρό ΑΕ σε σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί στον σταθμό 25ης Μαρτίου όπου και εκτίθεται μια πλούσια έκθεση φωτογραφιών με αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και διαφορετικές φάσεις των κατασκευαστικών εργασιών.

Από τις 11.00 το πρωί, ομάδες πολιτών επισκέπτονται τον σταθμό 25ης Μαρτίου (Πατρικίου) έναν κομβικό σταθμό στον οποίο συναντώνται η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης και η γραμμή της επέκτασης Καλαμαριάς. Μάλιστα οι πολίτες που επισκέπτονται τον συγκεκριμένο σταθμό έχουν τη δυνατότητα να δουν το πρώτο μετροπόντικα, την Έλλη, που ήδη έχει φτάσει στη μία από τις δίδυμες σήραγγες της επέκτασης. Ο δεύτερος μετροπόντικας θα ολοκληρώσει τη διαδρομή του προς τον σταθμό της 25ης Μαρτίου σε περίπου ενάμιση μήνα.

Σε ότι αφορά την επέκταση προς Καλαμαριά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατασκευή των πέντε σταθμών είναι σε προχωρημένη φάση. Οι αρχιτεκτονικές εργασίες βρίσκονται στα τελειώματα και το επόμενο διάστημα αναμένεται να παραληφθούν οι κυλιώμενες σκάλες και τον Ιούλιο να τοποθετηθούν. Επίσης, έχει αρχίσει η τοπθέτηση των Η/Μ συστημάτων ενώ στο επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθούν τα συστήματα σηματοδότησης και προμήθειας των ακυρωτικών μηχανημάτων.

Για τον σταθμό της 25ης Μαρτίου, να σημειωθεί ότι έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί τα έργα πολιτικού μηχανικού, τα αρχιτεκτονικά σε ποσοστό σεχεδόν 70% ενώ έχουν αρχίσει και τα έργα Η/Μ. Επίσης, έχουν τοπθετηθεί κυλιώμενες σκάλες. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, καθ. Γιάννης Μυλόπουλος τόνισε ότι ο σταθμός της 25ης Μαρτίου παρουσιάζει ενδιαφέρον και για το κοινό που τον επισκέπτεται καθώς πέραν των δύο σηράγγων που τον συνδέουν με την επέκταση Καλαμαριάς, υπάρχουν δύο ακόμα σήραγγες που θα οδηγούν τους συρμούς της βασικής γραμμής στη Νέα Ελβετία και το Αμαξοστάσιο.

Ο κ. Μυλόπουλος αναφέρθηκε και στη δυνατότητα επίσκεψης στο μεγάλο έργο του αμαξοστασίου σήμερα το απογευμα, από πολίτες, που θα μπορούν με τα δικά τους μάτια να δουν την πρόοδο του έργου του μετρό και να γνωρίσουν ένα εμβληματικό κατασκεύασμα υπέργειο που αποτελεί την καρδιά και το μυαλό του συστήματος Μετρό Θεσσαλονίκης.

Καταλήγοντας υπογράμμισε την αναπτυξιακή σημασία για τη Θεσσαλονίκη που έχει η κατασκευή του έργου του Μετρό με έναν συνολικό προϋπολογισμό για βασική γραμμή και Καλαμαριά που φτάνει στα 1.5 δισ. ευρώ. Η Αττικό Μετρό ΑΕ κοιτάζει μπροστά σχεδιάζοντας τις νέες επεκτάσεις προς τα δυτικά και προς το αεροδρόμιο και στο επόμενο διάστημα θα της ανατεθεί μαζί με τον ΟΣΕΘ η εκπόνηση μελέτης για την περαιτέρω ανάπρτυξη του συστήματος Μετρό στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ακόμα ο κ. Μυλόπουλος.

Ο πρόεδρος του Ατιικό Μετρό τέλος υπογράμμισε ότι η βασική γραμμή έχει ρεαλιστικό ορίζοντα κατασκευής το 2020 και η Καλαμαριά, το 2021.