Skip to main content

Μεγάλες οι προοπτικές για επενδύσεις ΑΠΕ στον ελληνικό τουρισμό

Εκατοντάδες εκατομμύρια κατευθύνονται στις επιδοτήσεις αντί να επενδύονται στην ενεργειακή εξοικονόμηση. Ημερίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

Κάθε χρόνο από το ταμείο του ελληνικού κράτους και από την τσέπη των φορολογούμενων πολιτών βγαίνει το ποσό των 350 εκατ ευρώ ή αλλιώς 1.000 ευρώ ανά δωμάτιο ξενοδοχείου και δίδεται σαν ενίσχυση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις - μεταξύ αυτών της Ρόδου και της Κρήτης- που βρίσκονται στα μη συνδεδεμένα νησιά στα οποία άλλωστε υπάρχουν οι μισές και περισσότερες από τις τουριστικές κλίνες στη χώρα μας.

Το παραπάνω στοιχείο έδωσε ο πρόεδρος του δ.σ του ΚΑΠΕ κ. Βασίλειος Τσολακίδης, μιλώντας από το βήμα της ημερίδας που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με θέμα «Εξοικονόμηση Ενέργειας και ΑΠΕ στον Τομέα του Τουρισμού της Ελλάδας».

Η ενιαία τιμή στο ρεύμα, πανελλαδικά, είναι ο λόγος που δίνεται η ενίσχυση στα ξενοδοχεία των μη συνδεδεμένων νησιών, μία μεγάλη δαπάνη για την Πολιτεία η οποία θα μπορούσε να διαθέσει κονδύλια για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων ενεργειακής εξοικονόμησης. Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με το πιλοτικό πρόγραμμα «Πράσινο Νησί», που υλοποιεί ώστε ο Άη Στράτης να γίνει πλήρως αυτόνομος ενεργειακά, ελπίζει ότι θα μπορέσει να προτείνει λύσεις ενεργειακής αυτονόμησης με τη χρήση ΑΠΕ σε πολλά νησιά.

Η σημερινή ημερίδα έγινε στο πλαίσιο τριήμερης επιχειρηματικής επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη, εταιρειών από τον κλάδο των ΑΠΕ και των συστημάτων ενεργειακής εξοικονόμησης της Γερμανίας, που βλέπουν με μεγάλο ενδιαφέρον του κλάδο του ελληνικού τουρισμού, είτε αφορά ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις υφιστάμενων μονάδων, είτε την κατασκευή νέων ξενοδοχείων.

Τους Γερμανούς επιχειρηματίες συνόδευει η κ. Lena Keller, σύμβουλος του υπουργείου Οικονομίας & Ενέργειας της Γερμανίας με την eclareon GmbH.

Η Γερμανία, που το 2022 θα κλείσει και τους τελευταίους πυρηνικούς της αντιδραστήρες, έχει θέσει ως στόχο, το 2050, το 60% της ενέργειας που θα καταναλώνεται να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι ΑΠΕ στη Γερμανία είναι ένας πολύ δυναμικά αναπτυσσόμενος και εξαγωγικός κλάδος, που κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι δημιουργεί 30.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ έχει συμβάλει πολύ στην αποκέντρωση της παραγωγής με πολλές μικρές εταιρείες να δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο και επίπεδο κρατιδίου.

Για να αναπτυχθεί η εφαρμογή και χρήση των ΑΠΕ, χρειάζονται κίνητρα και τιμολογιακά - αντίθετα με την ενιαία τιμή ρεύματος που υπάρχει στην Ελλάδα- αλλά και επενδυτικά. Την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ σε κατοικίες, χρηματοδοτεί στη Γερμανία η τράπεζα KfW, ενώ συζητείται και η εισαγωγή φορολογικών κινήτρων.

Για τον κλάδο των ΑΠΕ και των σύγχρονων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα αποτελεί μεγάλο δυνητικά πελάτη. Όπως είπε ο καθ. ΑΠΘ κ. Άγις Παπαδόπουλος, η κατανάλωση ενέργειας στα 8.900 ξενοδοχεία της χώρας μας ευθύνεται για το 10% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, όταν οι ξενοδοχειακές μονάδες καλύπτουν μόλις το 1,2% της συνολικής δομημένης επιφάνειας.

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα πρέπει να προσεγγίσουν το θέμα της μείωσης του ενεργειακού κόστους στη λογική μίας συνολικής ενεργειακής διαχείρισης. Υπάρχουν πλέον πολλές διαθέσιμες τεχνικές λύσεις για ενεργειακή εξοικονόμηση, ενώ ήδη είναι στην αγορά και υπάρχουν εφαρμογές στην Κρήτη, για ψύξη με τη χρήση ηλιακών θερμικών συστημάτων.

«Μπορεί τα 30 λεπτά για ζεστό νερό ανά διανυκτέρευση να φαίνεται μικρό ποσό, αλλά συνολικά το κόστος για μία επιχείρηση είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να μειωθεί στο 1/3», έδωσε σαν παράδειγμα ο κ. Παπαδόπουλος.

Ένθερμος υποστηρικτής των τεχνολογιών και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στα τουριστικά καταλύματα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Δομοτεχνικής Α.Ε και της αλυσίδας ξενοδοχείων Domotel, κ. Χάρης Αλεξόπουλος.

«Oι επιχειρηματίες σκέφτονται το κόστος των επενδύσεων σε έργα ενεργειακής εξοικονόμησης όμως σε όσα ξενοδοχεία έγιναν αναβαθμίσεις, όλες ανεξαιρέτως, αποσβένονται σε 2- 4 χρόνια, εξασφαλίζοντας μετά την απόσβεση, μείωση στο ενεργειακό κόστος της τάξης του 25%. Με την αλλαγή των λαμπτήρων πυρακτώσεως και φθορισμού με led, ο λογαριασμός του ρεύματος μειώνεται κατά 10%-20% το μήνα. Τα περισσότερα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν κατασκευαστεί προ 15ετίας και η αναβάθμιση τους  πρέπει να περιλαμβάνει και τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα», υποστήριξε ο κ. Αλεξόπουλος ο οποίος παρουσίασε και στοιχεία που δείχνουν την εντυπωσιακή εξοικονόμηση που γίνεται, ανάλογα με το είδος της παρέμβασης.

Έτσι, με τις μονώσεις επιτυγχάνεται στις ξενοδοχειακές μονάδες εξοικονόμηση έως και 50%. Με το σωστό προσανατολισμό του κτιρίου, 10%-20%. Με την αντικατάσταση του εσωτερικού φωτισμού εξοικονόμηση έως και 40% και στον εξωτερικό έως και 75%. Με τη γεωθερμία και την ηλιακή ενέργεια η εξοικονόμηση στο ζεστό νερό φθάνει το 60%-70% και στην ψύξη/ δροσιμό στο 30%-40%.

Οι εργασίες της ημερίδας άνοιξαν με τους σύντομους χαιρετισμούς του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Στέφανου Τζιρίτη, του νέου προξένου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Walter Stechel και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των γερμανικών εταιρειών και συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών.