Skip to main content

Οι επιχειρηματίες χτυπούν... προεκλογικό καμπανάκι κινδύνου

Δεν κρύβουν την αγωνία τους για την επόμενη μέρα, μέσα στο κλίμα γενικότερης χαλαρότητας που τείνει να παγιωθεί ενόψει των εθνικών εκλογών

Με ιδιαίτερο σκεπτικισμό παρακολουθούν τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις οι οικονομικοί παράγοντες της χώρας. Και δεν κρύβουν την αγωνία τους για την επόμενη μέρα, μέσα στο κλίμα γενικότερης χαλαρότητας που τείνει να παγιωθεί ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών, που όπως όλα δείχνουν πάνε για τον Οκτώβριο. Μάλιστα, οι ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου για το ενδεχόμενο να μπει η οικονομία σε φάση παροδικής ύφεσης λόγω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, είναι πλέον και δημόσια ομολογημένη, αφού ο κίνδυνος είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Σε κάθε ευκαιρία αυτό το οποίο επισημαίνεται είναι ότι «χρειάζονται περίσκεψη και σύνεση, διότι η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει» (Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ), καθώς όσο περισσότερο διαρκεί η προεκλογική περίοδος, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθεί η οικονομία σε μια κατάσταση ανατροπής του σημερινού βελτιωμένου – σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν – στάτους.

Ήδη, τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα έχουν κάνει την εμφάνιση τους. Για παράδειγμα, η μείωση των επενδύσεων το 2018 σε σχέση με το 2017 κατά 3 δισ. ευρώ. Όπως και ο εφησυχασμός, αντί της απαιτούμενης κινητοποίησης για την προσέλκυση νέων παραγωγικών επενδύσεων για την κάλυψη του επενδυτικού κενού ύψους 100 δισ. ευρώ που χωρίζει τη χώρα μας από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Για να καλυφθεί αυτό το κενό είναι απαραίτητη η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, κάτι που θα πρέπει να καταστεί εθνικός στόχος. Τίποτα όμως δεν δείχνει ότι η ανάγκη αυτή έχει γίνει κατανοητή από όλους.