Skip to main content

Η επείγουσα ψηφιακή μετάβαση επί τάπητος στο Thessaloniki Summit

Τα έργα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, ο ρόλος του ΑΠΘ και η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς.

Για τις εξελίξεις στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας και την επείγουσα ανάγκη η Ελλάδα να προλάβει το «τρένο» της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης συζήτησαν τα μέλη του τελευταίου πάνελ του Thessaloniki Summit.

Τα έργα που τρέχει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο πεδίο παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε ένα έργο που δημοπρατείται τις επόμενες ημέρες και αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα και ειδικότερα την εγκατάσταση 6.500 τηλεμετρικών σταθμών, με στόχο την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών του Internet of Things. «Το έργο απευθύνεται και στον μικροπαραγωγό, στον οποίο δίνει τη δυνατότητα να τελειοποιήσει την παραγωγή του, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον ίδιο», ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι τρέχει το πρόγραμμα της ενιαίας ψηφιακής πύλης, το οποίο συνδέει τα ψηφιακά μητρώα του ελληνικού δημοσίου. Όπως ανέφερε ο κ. Ράλλης, η αρχή έγινε πιλοτικά με τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν ασφαλή πρόσβαση, τύπου τραπεζικών συναλλαγών, για να κάνουν οποιαδήποτε συναλλαγή ηλεκτρονικά, χωρίς τη χρήση χαρτιού.

Αναφέρθηκε ακόμη στα έργα της κυβέρνησης στο πεδίο της οπτικοακουστικής παραγωγής και συγκεκριμένα στο cash rebate (επιστροφή φόρου 35% για νέα οπτικοακουστική επένδυση ανεξάρτητα από το ύψος της), ενώ είπε ότι θα τρέξει δημόσια επένδυση 50 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση μικρού κόστους παραγωγών.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι απλά προαπαιτούμενο, αλλά θέμα εθνικής επιβίωσης, τόνισε από την πλευρά της η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και ΜΜΕ της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Όπως είπε, η ψηφιακή πολιτική δεν είναι πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης, αλλά η ΝΔ ασκεί εποικοδομητική κριτική. Προανήγγειλε ακόμη τη δημιουργία από την κυβέρνηση της ΝΔ μίας ευέλικτης δομής για τη ψηφιακή πολιτική «και όχι το υπάρχον πολυδαίδαλο σύστημα», η οποία μάλιστα θα λειτουργεί παρά τω πρωθυπουργώ. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την εμπειρία, τη γνώση και την πολιτική βούληση για να θέσει ψηλά το συγκεκριμένο θέμα», είπε χαρακτηριστικά. Διαπίστωσε τρομερά πιθανά οφέλη από την 4η βιομηχανική επανάσταση, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε κοινοτικά κονδύλια ύψους 9 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος Digital Europe που ολοκληρώνεται το 2027.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, ανέφερε ότι το brain capital είναι το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας, με αξία 12,9 δισ. ευρώ, πολύ παραπάνω από τα πετρελαιοειδή. Ανέφερε ακόμη ότι το πανεπιστήμιο συμμετέχει στο οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, ενώ δήλωσε περήφανος για το γεγονός ότι πέντε spin offs του πανεπιστημίου καταγράφουν ανάπτυξη, ενώ άλλες τέσσερις είναι υπό εκκόλαψη.

Με μία πρωτότυπη παρουσίαση ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας της Τράπεζας Πειραιώς, Στέφανος Μυτιληναίος, υπογράμμισε ότι για να έχουν αποτέλεσμα η τεχνολογία και η καινοτομία είναι σημαντικό το ανθρώπινο περίβλημα. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασε βίντεο που έχει δημιουργήσει η ομοσπονδία κωφών ελλάδος και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να βιώσουν την καινοτομία με ανθρώπινο περιτύλιγμα, και να επισκεφθούν στο e-branch της τράπεζας επί της Τσιμισκή 80.