Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020
x

Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕΣΩ ΝΙΓΗΡΑ


Τις τελευταίες εβδομάδες όλο και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες επιλέγουν τον «Μεσογειακό Διάδρομο» για να προσεγγίσουν τις ιταλικές ακτές

Πριν καν φτάσουν στις λιβυκές ακτές, απ΄ όπου ξεκινά το θαλάσσιο ταξίδι τους με κατεύθυνση την Ιταλία και την Ευρώπη, πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ζήσει ήδη την πρώτη τους Οδύσσεια: μεγάλο μέρος τους προέρχεται από χώρες της νότιας Αφρικής. Το ταξίδι τους προς τις λιβυκές ακτές περνά συχνά μέσα από τον Νίγηρα.

Σημαντικό σταυροδρόμι θεωρείται εκεί η πόλη Αγκαντέζ. «Οι μετανάστες έρχονται από μακριά», λέει ένας διακινητής που μίλησε στη Deutsche Welle. «Από τη Γκάνα, τη Νιγηρία, τη Σομαλία, από μακρινές αφρικανικές χώρες. Εδώ στο Αγκαντέζ υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με τους ταξιδιώτες. Με τους πελάτες. Διότι είμαστε επιχειρηματίες».

300 ευρώ παίρνουν οι «επιχειρηματίες»

«Επιχειρηματίες» που επωφελούνται τα μάλα από τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών. Περίπου 300 ευρώ κοστίζει το επικίνδυνο αυτό ταξίδι από το Αγκαντέζ προς τις ακτές της Λιβύης. Καθημερινά οι ενδιαφερόμενοι γίνονται όλο και περισσότεροι. Ο Νίγηρας έχει εξελιχθεί σε χώρα τράνζιτ για πρόσφυγες και μετανάστες. Και την ώρα που οι διακινητές τους στοιβάζουν σε μικρά φορτηγάκια για να τους μεταφέρουν, ο νιγηριανός στρατός κάνει συνήθως τα στραβά μάτια.

Έπειτα από πιέσεις της ΕΕ όμως η κυβέρνηση του Νίγηρα απαγόρευσε τις «μεταφορές» αυτές και προχώρησε σε πολλές συλλήψεις διακινητών και σε κατασχέσεις φορτηγών. Έκτοτε μπορεί να έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές από το Αγκαντέζ, ωστόσο οι διακινητές αναζητούν και βρίσκουν εναλλακτικές διαδρομές δια μέσω της ερήμου. Οι διαδρομές αυτές όμως είναι συνήθως μεγαλύτερες και το ταξίδι πιο χρονοβόρο, με αποτέλεσμα να ζητούν από τους πρόσφυγες και μετανάστες περισσότερα χρήματα.

Χιλιάδες οι νεκροί στην έρημο

Η διαδρομή μέσω Νίγηρα είναι άκρως επικίνδυνη. Όπως λέει ο Τζουζέπε Λοπρέτε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στο Νίγηρα, ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στις ερήμους του Νίγηρα είναι πολύ μεγαλύτερος από των αριθμό εκείνων που δεν επιβιώνουν τη Μεσογειακή Διαδρομή.

«Το 2016 έχασαν τη ζωή τους 5.000 άνθρωποι στη Μεσόγειο. Υπολογίζεται ότι στην έρημο ο αριθμός ήταν τριπλάσιος», όπως λέει.

Για όσους τυχερούς επιβιώνουν και καταφέρνουν να φτάσουν στη Λιβύη όμως, η Οδύσσεια καταρχήν συνεχίζεται. Πολλές πηγές επιβεβαιώνουν στο μεταξύ ότι στη Λιβύη πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, εκβιασμού και κακοποίησης από συμμορίες που προσπαθούν να αποσπάσουν λύτρα από τους συγγενείς τους στις πατρίδες τους. Όσοι επιβιώνουν και έχουν ακόμη χρήματα αναζητούν τα μικρά πλοιάρια, με την ελπίδα ότι αυτά θα τους μεταφέρουν σώους και αβλαβείς σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Γενς Μπόρχερς (ARD) / Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ