Skip to main content

Οι επιπτώσεις στην ομογένεια από την αλβανική κρίση

Το ενδεχόμενο να επαναληφθούν αιματηρές συγκρούσεις, όπως αυτές της προ 20ετίας, δεν αποκλείεται - Οι ομογενείς υφίστανται μια κατάσταση εκφοβισμού

Υπάρχει φόβος η κατάσταση στην Αλβανία να εξελιχθεί με δραματικό τρόπο, κατά την στιγμή που καμία πλευρά δεν έχει πρόθεση να προχωρήσεις σε συμβιβαστικές λύσεις. Το ενδεχόμενο να επαναληφθούν αιματηρές συγκρούσεις, όπως αυτές της προ 20ετίας, δεν αποκλείεται.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, και με την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα, οι ομογενείς υφίστανται μια κατάσταση εκφοβισμού, η οποία δεν είναι βεβαίως πρωτοφανής, αλλά οι αναμενόμενες σοβαρές εξελίξεις προκαλούν μεγάλη ανησυχία ιδιαιτέρως με το μπαράζ διαρρήξεων που παρατηρείται κατά τις τελευταίες ημέρες.

«Πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εκφοβισμού», λένε οι ομογενείς. Μόνο κατά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο κατέστρεψαν τις περιουσίες Βορειοηπειρωτών στο χωριό Γεωργουτσάτες. Στόχος των επιθέσεων δεν είναι τα σπίτια. Είναι οι άνθρωποι. Κάποιοι ενοχλούνται που οι Βορειοηπειρώτες ακόμα στέκουν στα πόδια τους. Αυτό που φοβούνται οι ομογενείς είναι να μη γίνουν η "παράπλευρη απώλεια" του αναβρασμού που επικρατεί στην Αλβανία. Η χώρα οδηγείται σε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν τους ομογενείς να πιστεύουν ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο; Επειδή υπάρχει προηγούμενο, στον Δήμο Δρόπολης, όπου μέσα σε λίγο διάστημα σημειώθηκαν διαρρήξεις σε περισσότερα από 100 σπίτια. Αυτό, ωστόσο, που προκαλεί τρομερή εντύπωση είναι ότι οι δράστες έχουν άριστη πληροφόρηση γύρω από τους στόχους που χτυπούν.

Όπως αναφέρθηκε επιλέγουν σπίτια, από τα οποία οι οικογένειες απουσιάζουν ακόμα και για λίγες ημέρες. Ο δήμαρχος Δρόπολης, Αχιλλέας Ντέτσικας, δεν έκρυψε τις ανησυχίες του για ενέργειες που αποσκοπούν στον εκφοβισμό των μειονοτικών. «Διαθέτουν άριστο σύστημα πληροφόρησης και στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαρρήκτες δεν παίρνουν τίποτε από τα σπίτια, απλώς κάνουν τα πάντα άνω κάτω και φεύγουν», είχε πει και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τον ρόλο της Αστυνομίας.

Οι αλβανικές Αρχές αδιαφορούν για τα όσα συμβαίνουν, ενώ νέοι από το χωριό Δερβιτσιάνη, που διαμένουν στα Ιωάννινα, είχαν οργανώσει επί δέκα μερόνυχτα εθελοντικές περιπολίες. Με το που έφυγαν, τα κρούσματα διαρρήξεων αναζωπυρώθηκαν και μάλιστα οι δράστες άνοιξαν τη "βεντάλια" των δραστηριοτήτων τους επιτιθέμενοι και σε μαγαζιά, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις κ.λπ.

Η Αλβανία δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις ανούσιες διαμαρτυρίες της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι δε απορίας άξιον, ότι η μόνη απειλή από ελληνικής πλευράς, είναι ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία για την Ε.Ε. της Αλβανίας. Αυτή δεν είναι απειλή. Η αλβανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για ένταξη στην Ευρώπη, και τούτο διαπιστώνεται όχι τόσο επειδή αδιαφορεί για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από κρατικά όργανα εις βάρος των ομογενών, αλλά επειδή δεν πράττει το παραμικρό για πάταξη της διαφθοράς.

Και όχι μόνον αυτό, αλλά αφήνει να εννοηθεί πως η Δύση βρίσκεται στο πλευρό της, όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις με την ψηφοφορία για καθαίρεση του προέδρου Ιλίρ Μέτα. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Γκράμοζ Ρούτσι απείλησε ότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία για την έκπτωση του Ιλίρ Μέτα από τη θέση του Προέδρου της χώρας και θεωρεί ότι η σιωπή από τους διεθνείς εταίρους, ΗΠΑ και ΕΕ είναι ένας τρόπος αποδοχής αυτής της ακραίας ψηφοφορίας στη Συνέλευση για την απομάκρυνση του σημερινού αρχηγού του κράτους.

Όπερ σημαίνει, σύμφωνα με το ανωτέρω, ότι ο Έντι Ράμα εξυπηρετεί συμφέροντα της Δύσης, με κάποια δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για την ανάληψη πρωτοβουλίας να υποστηριχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από τα τέσσερα αλβανικά κόμματα της σκοπιανής Βουλής, αλλά και από την ανάμιξή του στις συνομιλίες Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, περί ανταλλαγής εδαφών.

Αν υπάρχουν όντως τέτοιες "πλάτες", τότε η αυθαιρεσία και η διαφθορά στην Αλβανία δεν πρόκειται να καμφθούν.