Skip to main content

Έρευνα:Οι γυναίκες εργαζόμενες χτυπήθηκαν περισσότερο από τον κορωνοϊό

Αναλυτικά τα αποτελέσματα έρευνας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τις επιπτώσεις του COVID-19 στην καθημερινότητα και την εργασία

Οι γυναίκες φαίνεται ότι επιβαρύνθηκαν περισσότερο από την εμφάνιση και ταχύτατη εξάπλωση του COVID-19, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου σε συνεργασία με την Επιτροπή Women in Business (WIB) για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην καθημερινότητα αλλά και την εργασία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 23/4/2020 έως 01/5/2020 και συγκέντρωσε 546 συμμετέχοντες εκ των οποίων το 68% ήταν γυναίκες και το 32% άνδρες.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της έρευνας, αν και οι συνέπειες της πανδημίας του COVID-19 θα πλήξουν όλους τους ανθρώπους περισσότερο αντιμέτωπες με την ανεργία θεωρείται ότι θα βρεθούν οι γυναίκες.

Kατά τη διάρκεια των μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίαςτο 19% των ανδρών σε σχέση με το 9% των γυναικών πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους. Περισσότερες γυναίκες (62%) από ότι άνδρες (51%) δουλεύουν από το σπίτι. Μέρος του κοινού έχει μειωμένη απασχόληση και μειωμένο εισόδημα, χωρίς αυτό να επηρεάζετα ισημαντικά από το φύλο. Ελαφρά μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών (7%) έχουν χάσει προσωρινά τη δουλειά τους, σε σχέση με τις γυναίκες (4%).

Περίπου 9 στους 10 ερωτώμενους θεωρούν ότι θα υπάρξουν εργασιακές ευκαιρίες, εάν διατεθούν κεφάλαια και οι 7 στους 10 θεωρούν ότι αυτές οι ευκαιρίες θα αφορούν και τα δύο φύλα.

Σύμφωνα με την έρευνα το 81%των ερωτωμένων θεωρεί ότι οι προοπτικές μετά την πανδημία θα είναι ουδέτερες ή αρνητικές.

Η πανδημία θεωρείται ότι θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση συνολικότερα, και αυτό θα επιβαρύνει και τα δύο φύλλα (75%). Ωστόσο, υπάρχει ένα 17% που θεωρεί ότι οι επιπτώσεις στην απασχόληση θα επιβαρύνουν περισσότερο τις γυναίκες, σε σύγκριση με ένα 4% που θεωρεί ότι θα επιβαρύνει περισσότερο τους άνδρες.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα εδώ