Skip to main content

Οι επισκέψεις υποψηφίων δημάρχων στο Μαξίμου και η βράβευση του Μπουτάρη

Οι ζυμώσεις από την πλευρά του Ζέρβα και από τους... απέναντι, οι καβγάδες Λαλιώτη με Μπουτάρη και επίθεση στον πρύτανη του ΑΠΘ

Φαινομενικά επικρατεί άπνοια στον δήμο Θεσσαλονίκης όσον αφορά τις προκαταρκτικές ζυμώσεις εν όψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου 2023 (με την ευκαιρία να πω ότι επιμένουν οι κατηγορηματικές διαψεύσεις από κυβερνητικής πλευράς σχετικά με το σενάριο μετάθεσης των εκλογών για τον Μάιο του 2024). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κινητικότητα. Υπάρχει και παρά υπάρχει αλλά δεν ανιχνεύεται προς το παρόν από τα ραντάρ.

Σας διαβεβαιώ, ωστόσο, ότι οι ζυμώσεις και οι διάφορες κινήσεις έχουν ξεκινήσει. Τόσο από πλευράς Ζέρβα όσο και στους “απέναντι”. Πληροφορούμαι, για παράδειγμα, ότι πριν από κάποιες μέρες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης βρέθηκε στην Αθήνα και με την ευκαιρία έκανε ένα πέρασμα και από το Μέγαρο Μαξίμου. Όχι δεν είδε τον πρωθυπουργό, για να είμαι ειλικρινής, δεν γνωρίζω εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκεί την ώρα εκείνη. Είδε, όπως μαθαίνω, τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο Ζέρβας ο οποίος πέρασε από το Μαξίμου. Συνάντηση με κορυφαίο συνεργάτη του πρωθυπουργού είχε και άλλος παράγοντας της Θεσσαλονίκης ο οποίος ενημέρωσε για το ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Νεότερα επ' αυτού λίαν προσεχώς.

Παράλληλα, στους “απέναντι” στον Ζέρβα οι καφέδες και οι κατ' ιδίαν συναντήσεις έχουν πυκνώσει. Συμμετέχουν σ' αυτές εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και πρόσωπα τα οποία δεν έχουν εμπλακεί έως τώρα με τα δημοτικά, έχουν όμως φιλοδοξία να πρωταγωνιστήσουν στις επόμενες εκλογές. Οι συναντήσεις και οι συζητήσεις έχουν προς ώρας αναγνωριστικό χαρακτήρα και σε πιο ουσιαστική φάση αναμένεται να μπουν τους προσεχείς μήνες. Έτσι κι αλλιώς, καιρός υπάρχει. Άλλωστε και τα κόμματα για το μόνο που ενδιαφέρονται από δω και πέρα είναι οι εθνικές εκλογές οι οποίες, απ' ό,τι φαίνεται, πάνε φουλ για φθινόπωρο.

Η Σακελλαροπούλου και ο Μπουτάρης

Πριν από περίπου έναν μήνα, στις 30 Απριλίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το περιβαλλοντικό κέντρο του “Αρκτούρου”, στο Νυμφαίο. Εκεί την υποδέχθηκε και την ξενάγησε ο ιδρυτής του “Αρκτούρου” Γιάννης Μπουτάρης. Ο στόχος της ίδρυσης της Οργάνωσης ήταν να εξαλείψει το φαινόμενο της αρκούδας – χορεύτριας, ιδρύοντας προς τον σκοπό αυτόν ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς καταφύγιο στο οποίο συγκεντρώθηκαν και φιλοξενήθηκαν δεκάδες αρκούδες από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Ο Κώστας Λαλιώτης, ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τότε, θυμάται ακόμη τους καβγάδες που είχε με τον πεισματάρη Μπουτάρη, ώσπου αναγκάστηκε ακόμη και να διαφοροποιήσει τη χάραξη τμήματος της Εγνατίας οδού προκειμένου να προστατευτούν οι αρκούδες οι οποίες ζούσαν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Για όλη αυτή τη δράση του ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα τιμηθεί σήμερα με το βραβείο “Βύρων Αντίπας”, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα εβδομήντα χρόνια της “Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης”. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους περιβαλλοντικούς φορείς ο οποίος χειρίζεται μάλιστα τα προγράμματα της “Γαλάζιας Σημαίας” και του Green Key. Το βραβείο στον Μπουτάρη θα το απονείμει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Θα πάει για... περιφερειάρχης;

Πέρασαν σχεδόν δύο εβδομάδες από τις εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη των τριακοσίων μελών της Κεντρικής Επιτροπής και οι συζητήσεις γύρω από το αποτέλεσμα διαρκούν ακόμη. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα της Κεντρικής Μακεδονίας η οποία, σημειωτέον, εξέλεξε 34 μέλη, η πρωτιά της Θεοδώρας Τζάκρη παραμένει δύσπεπτη για ορισμένους. Η Τζάκρη μπορεί να είναι η μοναδική εν ενεργεία βουλευτίνα που ψήφισε και τα τρία μνημόνια, μπορεί να ήρθε ως “μουσαφίρισσα” στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απ' ό,τι φαίνεται, εξελίσσεται σε... οικοδέσποινα. Ενδεικτικό της δυσαρέσκειας που προκάλεσε η πρωτιά της Θεοδώρας είναι το πικρόχολο σχόλιο το οποίο ακούγεται από κάποια στελέχη που λένε ότι “αφού είναι τόσο δημοφιλής στην Κεντρική Μακεδονία ας κατέβει για υποψήφια περιφερειάρχης”. Αποκλείεται;

Στα άλλα, τώρα, να σημειώσω ότι εκτός Κεντρικής Επιτροπής έμεινε ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Β' Θεσσαλονίκης. Ο Χρήστος Μαϊκίδης δεν τα πήγε και τόσο άσχημα, έλαβε 660 ψήφους καταλαμβάνοντας την 28η θέση, σε σύνολο 94 υποψηφίων στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά έμεινε εκτός, λόγω των γνωστών ποσοστώσεων. Εκτός έμεινε και το στέλεχος το οποίο είχε καταγγελθεί για σωματική κακοποίηση της πρώην συντρόφου του, καθώς τερμάτισε στις τελευταίες θέσεις. Φαίνεται πως οι “σύντροφοι” που προσήλθαν στην κάλπη δεν προσπέρασαν με τόση ευκολία τέτοιες καταγγελίες, όπως έκαναν τα αρμόδια κομματικά όργανα, τα οποία είχαν επικυρώσει την υποψηφιότητά του, παρά την ένσταση που είχε υποβληθεί.

Ένταση χωρίς τέλος

Δεν λέει να κλείσει ο κύκλος της έντασης  που έχει ανοίξει εδώ και καιρό στο ΑΠΘ για την πανεπιστημιακή αστυνομία και, τελευταία, με αφορμή το σχέδιο για κατασκευή βιβλιοθήκης στο πρώτην Στέκι του Βιολογικού. Τα χθεσινά επεισόδια είναι ενδεικτικά της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και η οποία μοιάζει να οδηγείται σε αδιέξοδο. Προχθές, δε, σε εκδήλωση για τα επιτεύγματα του τμήματος Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, που διοργάνωσε ο διεθνής Ιατρικός Ολυμπικός Σύνδεσμος. ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου δέχθηκε επίθεση με νερά και καφέδες από ομάδα νεαρών που εισέβαλαν στην αίθουσα. Να ελπίσουμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος θα λάβει το συντομότερο τέλος γιατί τέτοιες συμπεριφορές και κυρίως οι εικόνες με το ΑΠΘ να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη δεν τιμούν την πόλη...