Skip to main content

Μέτρα για φορολογία και συντάξεις υπόσχεται στον ESM ο Τσακαλώτος

Δέσμευση του ΥΠΟΙΚ στον ESM πως η Αθήνα θα προβεί από την επόμενη εβδομάδα σε μέτρα για φορολογία και συντάξεις - Τι αναφέρει η επιστολή Τσακαλώτου

Την επιστολή που απέστειλε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, με το αίτημα για χρηματοδότηση, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών (δείτε ΕΔΩ).

Το ελληνικό αίτημα αφορά σε δάνειο τριετούς διάρκειας. Όπως αναφέρει ο κ.Τσακαλώτος η Ελλάδα δεσμεύεται σε ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων και μέτρων για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών, την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη. Μάλιστα, προτείνει την άμεση υλοποίηση από την ερχόμενη εβδομάδα μέτρα που θα αφορούν τη φορολογική μεταρρύθμιση και τις συντάξεις χωρίς, ωστόσο, να δίνει περισσότερες πληροφορίες. Επίσης, θα προτείνει επιπρόσθετες δράσεις για την περαιτέρω ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. 

Στην επιστολή του ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ότι αύριο θα κατατεθούν οι λεπτομερείς προτάσεις για «μία εκτενή και εξειδικευμένη μεταρρυθμιστική ατζέντα προς αξιολόγηση από τους Θεσμούς και κατάθεση στο Eurogroup».

Η επιστολή που υπογράφει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμπεριέχει αναφορά και στη διευθέτηση του χρέους. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η Ελλάδα καλωσορίζει την ευκαιρία να διερευνηθεί η δυνατότητα λήψης μέτρων προκειμένου το χρέος προς τους θεσμούς να καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμη βάση.

Επιπροσθέτως, επισημαίνει τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει στο ευρώ και υπογραμμίζει τη διάθεση σεβασμού των κανόνων ως χώρα - μέλος της Ευρωζώνης.

Νωρίτερα, η γερμανική εφημερίδα Bild μετέδωσε ότι το νέο Μνημόνιο που θα συνάψει η Αθήνα, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, θα είναι ύψους 51 δισ. ευρώ.