Skip to main content

Η αισιοδοξία των εμπόρων της Θεσσαλονίκης, το ρεβανί της Βέροιας και η αγωνία της Νάουσας

Τι προσδοκούν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης αυτή την εβδομάδα, πώς αξιοποιεί τουριστικά η Βέροια την παράδοση με το ρεβανί και γιατί αγωνιούν στη Νάουσα

Στο εν εξελίξει Μουντιάλ ποδοσφαίρου μέχρι στιγμής τα φώτα της δημοσιότητας και τα πολλά σχόλια κερδίζουν άλλα παράπλευρα γεγονότα, εκτός από την μπάλα. Αν και από χθες τα πράγματα ζεστάθηκαν μετά την ήττα σοκ της Αργεντινής από τη Σαουδική Αραβία, οι περισσότερες συζητήσεις στην Ελλάδα έγιναν για τις τεχνικές δυσκολίες του σταθμού που μεταδίδει τους αγώνες και διεθνώς για τις απόπειρες δωροδοκίας και αν υπήρξαν, αλλά και για το πολύχρωμο περιβραχιόνιο που τελικά δεν φορούν οι αρχηγοί των ομάδων και είχε σχεδιαστεί για να συμβολίζει τη συμπαράσταση στα δικαιώματα των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, σε μια χώρα εξαιρετικά συντηρητική στα θέματα της σεξουαλικής ταυτότητας. Αν και –όπως σωστά σχολιάζουν πολλοί- τα πραγματικά παλληκάρια σε αυτό το περίεργο Μουντιάλ της ερήμου και του φθινοπώρου είναι οι ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας του Ιράν. Οι 11 που δεν τραγούδησαν τον εθνικό τους ύμνο, στο κέντρο του γηπέδου, πριν από τον αγώνα τους με την Αγγλία, ως διαμαρτυρία για όσα συμβαίνουν στη χώρα τους. Για τη βιαιότητα του καθεστώτος έναντι των διαμαρτυρομένων τους δρόμους πολιτών του Ιράν που διαδηλώνουν για τα δικαιώματα των γυναικών και αντιμετωπίζονται με όπλα. Είναι παλικάρια διότι δεν αντιδρούν εκ του ασφαλούς. Στο σημερινό Ιράν ουδείς μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όταν καταφέρεται κατά του ιερατείου των Μουλάδων και των Φρουρών της Επανάστασης. Ούτε ο ίδιος, ούτε οι συγγενείς, ούτε οι φίλοι του. Το πιθανότερο είναι οι ποδοσφαιριστές της εθνικής Ιράν να μην επιστρέψουν σύντομα στη χώρα τους. Το μήνυμα πάντως το έστειλαν, πέρασε κι έγινε κατανοητό σε όλο τον κόσμο.

Η αισιοδοξία των εμπόρων

Στην παρουσία πολλών Ελλήνων και ξένων επισκεπτών αυτή την περίοδο στη Θεσσαλονίκη αποδίδουν οι έμποροι την αυξημένη κίνηση στην αγορά, ιδιαίτερα στα καταστήματα του κέντρου. Οι κλαδικές εκθέσεις της ΔΕΘ – Helexpo και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, σε συνδυασμό με πολλές μαθητικές εκδρομές που επέλεξαν φέτος για προορισμό τη Θεσσαλονίκη έχουν ως αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική κινητικότητα στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Στα καταστήματα μπαινοβγαίνει πολύς κόσμος, ενώ –το κυριότερο- πολλοί από τους ανθρώπους που περπατούν στα πεζοδρόμια κρατούν σακούλες, στοιχείο που αξιολογείται ως σημαντικό και αξιόπιστο για την κίνηση της αγοράς. Οι προσδοκίες για το προσεχές τριήμερο της Παρασκευής (Black Friday), του Σάββατου και της Κυριακής, που τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά, είναι επίσης μεγάλες. Οι έμποροι είναι αισιόδοξοι, κάτι σπάνιο σε ότι τουλάχιστον αφορά τη δημόσια έκφρασή τους. Αντίθετα, προβληματισμός επικρατεί για την στενά εορταστική περίοδο από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι τις 5 Ιανουαρίου. Κι αυτό επειδή –όπως λένε έμπειροι παίκτες της αγοράς- ούτε τα λεφτά στις τσέπες των Ελλήνων περισσεύουν, ούτε προβλέπεται κοσμοσυρροή επισκεπτών στην πόλη για τις γιορτές. Η ακρίβεια έχει επηρεάσει τόσο τους Έλληνες, όσο και τους υπόλοιπους Βαλκάνιους και Ευρωπαίους, οι οποίοι ήδη νιώθουν τις συνέπειες από την ακρίβεια στην ενέργεια και τα καύσιμα, όσο και από τη γενικότερη άνοδο των τιμών και του πληθωρισμού.

Το ρεβανί της Βέροιας

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι όλη η Ελλάδα, πλέον, ποντάρει στον τουρισμό και τους επισκέπτες. Το κατάλαβαν αυτό για τα καλά όσοι επισκέφθηκαν την τουριστική έκθεση Philoxenia. Ιδιαίτερα δραστήριες, μάλιστα, φαίνονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα καταγράφουν ασθενικές τουριστικές επιδόσεις. Όπως για παράδειγμα η Βέροια, η όμορφη μακεδονική πόλη που βρίσκεται μόλις 50 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και δείχνει να παίρνει, πλέον, στα πολύ ζεστά την τουριστική προοπτική. Βασικά «όπλα» σε αυτή την προσπάθεια αποτελούν το νέο μουσείο των Αιγών, που θα εγκαινιαστεί τον Δεκέμβριο στην είσοδο της Βεργίνας και θα φιλοξενήσει άστεγα ευρήματα από τις ανασκαφές στην πρωτεύουσα του βασιλείου των Μακεδόνων, οι 48 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της πόλης, η Παναγία Σουμελά των Ποντίων, τα βήματα του Αποστόλου –των Εθνών- Παύλου, ο οποίος δίδαξε στη Βέροια δύο φορές στην 6η μετά Χριστόν δεκαετία, και το ρεβανί. Το υπέροχο αυτό γλυκό, που φτιάχνεται στη Βέροια από το 1886 και οφείλει τη φήμη του σε ένα ζαχαροπλαστείο, έχει, πλέον, υιοθετηθεί απ’ όλους τους ζαχαροπλάστες της πόλης και στόχος είναι να υπάρξει πανελλαδική κατοχύρωση. Αν όχι τυπική, που είναι δύσκολο, σίγουρα επικοινωνιακή και… ψυχολογική, αφού ήδη οι περισσότεροι στη Β. Ελλάδα και σίγουρα αρκετοί ανά τη χώρα έχουν συνδέσει το ρεβανί με τη Βέροια.

Αγωνία στη Νάουσα

Λίγα χιλιόμετρα από τη Βέροια, στην πανέμορφη Νάουσα, η αγωνία για την τύχη της κλωστοϋφαντουργίας Βαρβαρέσος είναι μεγάλη και έκδηλη. Η οικονομική και κοινωνική σημασία της εταιρείας για την πόλη είναι καθοριστική και γι’ αυτό ο δήμαρχος Νάουσας, Νίκος Καρανικόλας, παρεμβαίνει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ζητώντας να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη και την εξυγίανση της εταιρείας. Όπως σημειώνει στην επιστολή, η «Βαρβαρέσος» λειτουργεί αδιαλείπτως για περισσότερα από 60 χρόνια, διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, απασχολεί 220 εργαζομένους, παράγει αειφόρα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας υψηλής ποιότητας και καινοτομίας, εκ των οποίων το 95 % εξάγεται άμεσα και αποτελεί τον σημαντικότερο οικονομικό φορέα στην περιοχή της Νάουσας. Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, από τις αρχές του 2022 ξεκίνησε η διαδικασία εξυγίανσης της εταιρείας, σύμφωνα με τον ν. 4738/2020. Η Διοίκηση έφερε πρόταση στις πιστώτριες τράπεζες και τους διαχειριστές των κόκκινων δανείων της, αλλά καταγράφονται καθυστερήσεις. «Δυστυχώς οι πιστώτριες τράπεζες και οι διαχειριστές λειτουργούν με δικούς τους ρυθμούς και δεν προχωρούν σε λύση», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα διευκρινίζει ότι «το ζητούμενο είναι να δεχτούν οι ανωτέρω αναφερόμενοι τη μοναδική πρόταση εξυγίανσης της εταιρείας, που υπάρχει από πλευράς επενδυτή και επίσης να δεχτούν να εκχωρηθεί στον επενδυτή η πρώτη προσημείωση επί των ακινήτων της εταιρείας για τα ποσά που θα χρηματοδοτήσει». Μεγάλο πρόβλημα, σημαντική η παρέμβαση του δημάρχου, ο οποίος βρίσκεται ενώπιον προεκλογικής περιόδου, αλλά για μία ακόμη φορά κάποιος ζητάει αφενός την παρέμβαση του πρωθυπουργού – πατερούλη και αφετέρου να πληρώσουν τη… νύφη οι τράπεζες, οι οποίες με κάθε ευκαιρία συνιστούν τον εύκολο στόχο. Μακάρι να υπάρξει θετική εξέλιξη για την «Βαρβαρέσος» χωρίς, όμως, να γελάνε κάποιοι εις βάρος κάποιων άλλων, δηλαδή κάποιων… κορόιδων.