Skip to main content

Η εστίαση, η Εκκλησία και η... εξομολόγηση

Όσοι έχουν αμφιβολίες, δεν έχουν παράλληλα παρά να ρωτήσουν τους τουριστικούς επιχειρηματίες, που περίμεναν με μεγάλα όνειρα το φετινό Πάσχα...

Θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι η εστίαση δεν πρόκειται πριν από το Πάσχα. Κι επειδή συνήθως οι μεγάλες αλήθειες λέγονται χαλαρά ο «Τειρεσίας» έχει να σας καταθέσει ότι τα παραπάνω εκμυστηρεύθηκε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος σε ιδιαίτερη συζήτηση του, όταν ρωτήθηκε σχετικά από ...άμεσο ενδιαφερόμενο, δηλαδή από έναν σεφ, στο περιθώριο πρόσφατης κοινωνικής εκδήλωσης. Κι εκεί είπε όσα είπε.  

Τι άλλο φέρεται να εκμυστηρεύθηκε; Οτι πολλά θα εξαρτηθούν κι από τον τρόπο που θα επιλέξει να γιορτάσει τελικά το Πάσχα η Εκκλησία. Ακούγεται παράξενο, ενδεχομένως κι άσχετο, αλλά, αν το καλοσκεφτείτε, δεν είναι και τόσο. Αν οι πιστοί εκτεθούν πολύ στους ναούς, τότε δεν θα υπάρχει καθόλου περιθώριο έκθεσης με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Οπερ σημαίνει ότι όλα τα σενάρια, ακόμα και για μερικό άνοιγμα, σε εξωτερικούς χώρους και με πολλούς όρους και προϋποθέσεις, πάνε περίπατο.  

Αν και μεταξύ μας, ακόμα κι αν η Ιεραρχία της Εκκλησίας αποφάσιζε αύριο το πρωί ότι κλείνουν οι Εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να δώσει εντολή για να ανοίξουν τα μαγαζιά. Μια απλή, δεύτερη ανάγνωση, της ομιλίας που έβγαλε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγεί το λόγο. Το ποσοστό θνησιμότητας λόγω της πανδημίας έχει ανέβει πολύ. Αν δεν περιορισθεί, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανάψει κανένα πράσινο φως για την εστίαση. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα. Όλα τα υπόλοιπα δεν είναι τίποτα παραπάνω από ευσεβείς πόθους.  

Κι όσοι έχουν αμφιβολίες, δεν έχουν παράλληλα παρά να ρωτήσουν τους τουριστικούς επιχειρηματίες, που περίμεναν με μεγάλα όνειρα το φετινό Πάσχα, τόσο το Ορθόδοξο, όσο και το Καθολικό. Το τελευταίο πέρασε και χάθηκε οριστικά. Όμως και το πρώτο δεν περπατάει καθόλου καλά. Όπως μαθαίνει ο Τειρεσίας, χαμηλό, σχεδόν μηδενικό, είναι το ποσοστό των κρατήσεων στη Μύκονο (και όχι μόνο) για το Ορθόδοξο Πάσχα. Οι εκεί επιχειρηματίες ελπίζουν να γίνει κάτι στο παρά 5', γιατί αλλιώς...