Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ραντεβού για να μαζέψουν τα... κλειδιά τους δίνουν οι εστιάτορες

Η κίνηση υψηλού συμβολισμού από τους εστιάτορες της Θεσσαλονίκης στον κήπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου - Φοβούνται χιονοστιβάδα λουκέτων

Τον κήπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην οδό 30ης Οκτωβρίου, επέλεξαν για να πραγματοποιήσουν μια κίνηση υψηλού συμβολισμού οι εκπρόσωποι της εστίασης της Θεσσαλονίκης συλλέγοντας τα κλειδιά καταστημάτων του χώρου προκειμένου να τα παραδώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας έτσι με τον τρόπο τους στις επίμαχες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Το ραντεβού που δόθηκε για τις 10 Φεβρουαρίου, είναι πανελλαδικό, και στοχεύει να καταδείξει τη «μη παροχή ουσιαστικών μέτρων στήριξης στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του κλάδου» όπως τονίζουν στη Voria.gr  άνθρωποι της εστίασης, ενός χώρου από τους πλέον ταλαιπωρημένους εξαιτίας του κορωνοϊού, με αβέβαιο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα κατορθώσει να επανεκκινήσει.

«Θα βρισκόμαστε επί της 30ης Οκτωβρίου, στο ύψος του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τις 10.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι, προκειμένου να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κλειδιά επιχειρήσεων. Όποιος θέλει θα περνά ακόμη και με το αυτοκίνητο του και θα μας τα αφήνει» εξηγεί ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης επισημαίνοντας πως παράλληλα με τα κλειδιά κατά την έλευση τους στο Μέγαρο Μαξίμου, θα επιδώσουν και ψήφισμα με τα μέτρα στήριξης που ζητούν από την κυβέρνηση.

Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Επιτροπίδης δεν θα υπάρξει καμία διαμαρτυρία, επισημαίνοντας πως και η διαδικασία παράδοσης των κλειδιών θα γίνει με πρωταρχική  μέριμνα τη δημόσια υγεία.

Δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειες του

Ενδεικτικό της κατάστασης που βιώνουν οι άνθρωποι του χώρου, που προσπαθούν να επιβιώσουν με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, είναι πως περίπου το 40% των επιχειρηματιών της εστίασης βρέθηκαν εκτός της 5ης επιστρεπτέας προκαταβολής. Από τις 82.000 που υπέβαλαν αίτηση οι 36.000 βρέθηκαν εκτός συστήματος.
   
«Η κατάσταση στο χώρο μας είναι τραγική. Συνάδελφοι δυσκολεύονται να ζήσουν τις οικογένειες τους, την ώρα που τα πάγια έξοδα τρέχουν. Η πληρωμή των ενοικίων των καταστημάτων δεν αρκεί, τρέχουν οι ασφαλιστικές εισφορές, το ΦΠΑ του τελευταίου τριμήνου του 2020, τα δημοτικά τέλη, η ΔΕΗ, το νερό, το τηλέφωνο, τα συνδρομητικά κανάλια, τα πνευματικά δικαιώματα κ.α. Υπολογίζουμε πως κατά μέσο όρο τα πάγια έξοδα μιας επιχείρησης είναι περίπου 3.300 ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε και τα έξοδα που έχει κάθε οικογένεια, φτάνουμε στις 4.500 ευρώ το μήνα» περιγράφει  με γλαφυρό τρόπο ο κ. Επιτροπίδης τονίζοντας πως δεν βλέπει άνοιγμα της εστίασης πριν το Μάιο.

Άποψη που την υιοθετούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι του κλάδου παρακολουθώντας μέρα με τη μέρα την επιδημιολογική εικόνα της χώρας να επιβαρύνεται.

Στις αρχές του χρόνου άνθρωποι που γνωρίζουν το χώρο της εστίασης έκαναν λόγο για άνοιγμα το Μάρτιο, ωστόσο όπως όλα δείχνουν και με την αβεβαιότητα να επιτείνεται, η επαναλειτουργία του κλάδου μοιάζει να μετατίθεται για αργότερα, προκαλώντας ανησυχία για το πόσες τελικά επιχειρήσεις θα μπορέσουν να κρατηθούν στη ζωή.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τσουνάμι λουκέτων αρχής γενομένης από το μήνα που διανύουμε καθώς η μη ένταξη χιλιάδων επιχειρήσεων στην επιστρεπτέα προκαταβολή δεν αφήνει πολλά περιθώρια για... παρατάσεις ζωής.