Skip to main content

Η ΕΣΥΕ μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου

Οι Δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου μετά την τρίωρη συνάντηση με τους γενικούς διευθυντές τμημάτων και το σύλλογο των εργαζομένων, στο κτίριο της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπως περίπου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα γίνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και θα διοικείται από διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο θα μετέχουν πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι φορέων, όπως η ΓΣΕΕ.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά από τρίωρη και πλέον συνάντηση με τους γενικούς διευθυντές τμημάτων και το σύλλογο των εργαζομένων, στο κτίριο της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Την επόμενη εβδομάδα, είπε ο υπουργός Οικονομικών, θα οριστεί ο νέος γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ, ενώ το σχέδιο νόμου για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής θα δοθεί το απόγευμα στο σύλλογο των εργαζομένων και αμέσως μετά για δημόσια διαβούλευση.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι με το νομοσχέδιο δεν θα θιγούν τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των υπαλλήλων της Στατιστικής.

Αναφερόμενος στο νέο προϋπολογισμό, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αποτελεί «άσκηση τετραγωνισμού του κύκλου» και ότι πρέπει να πειστούν οι πολίτες για τα μέτρα που λαμβάνονται. Παράλληλα, είπε, πρέπει να γίνει προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι στο τελευταίο ECOFIN έγινε πρόταση από τους Ευρωπαίους ομολόγους του να ανεξαρτητοποιηθεί και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο παρέχει στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα.