Skip to main content

Η εταιρεία από τη Γαλάτιστα που εκτρέφει χέλια στο… βουνό

Η «Αδερφοί Σιμώνη» εκτρέφει και μεταποιεί χέλια στην ημιορεινή Γαλάτιστα - Tο καπνιστό της χέλι θεωρείται γκουρμέ σε Ελβετία, Γαλλία και Γερμανία

Εκτροφή χελιών… στο βουνό: μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, όμως μια οικογενειακή επιχείρηση από τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής το κάνει πραγματικότητα από το 1993. Η «Αδερφοί Σιμώνη» εκτρέφει και μεταποιεί χέλια στις δύο μονάδες της, που βρίσκονται σε έναν μάλλον μη αναμενόμενο προορισμό, το ημιορεινό χωριό της Γαλάτιστας. Πρόκειται για μια πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία, από την εκτροφή χελιών και τη μεταποίησή τους –μαζί και άλλων ψαριών- μέχρι τη διανομή τους. Στις δύο μονάδες της, δυναμικότητας 60 τόνων έκαστη, αντλείται νερό από τα πλούσια υπόγεια υδροφόρα στρώματα της περιοχής και στις δεξαμενές τους, διαμέτρου πέντε μέτρων, με βιολογικό καθαρισμό, εκτρέφονται χέλια σε ιδανικές συνθήκες.

Ναυαρχίδα της εταιρείας είναι το καπνιστό χέλι, που έχει βραβευθεί πολλές φορές εντός και εκτός συνόρων. Άλλωστε, έχει βρει τον δρόμο του και στις αγορές του εξωτερικού, αφού έχει τοποθετηθεί στην Ελβετία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου θεωρείται γκουρμέ έδεσμα, ενώ αυτή την περίοδο γίνονται επαφές για εξαγωγή του σε Σιγκαπούρη και Μεξικό. Στην Ελλάδα το καπνιστό χέλι της «Αδερφοί Σιμώνη» βρίσκεται σε εστιατόρια, delicatessen, ξενοδοχεία και σούπερ μάρκετ, ενώ η διάθεσή του γίνεται άμεσα, χωρίς μεσάζοντες, ακόμα και στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας, αν χρειαστεί. Μεταξύ των προϊόντων της εταιρείας συγκαταλέγονται επίσης καπνιστός σολομός φιλέτο, καπνιστό σκουμπρί φιλέτο, χταπόδι καπνιστό, μαριναρισμένο, βρασμένο, καπνιστός παστουρμάς ψαριού, καπνιστή πέστροφα φιλέτο, τσίρος καπνιστός και λακέρδα πολίτικη.

Τα τέσσερα αδέρφια και
το αγροτικό παρελθόν

Πίσω από την «Αδερφοί Σιμώνη» βρίσκονται τέσσερα αδέρφια: ο Κωνσταντίνος, ο Αλέξανδρος, ο Αστέριος και ο Δημήτρης. Με καταγωγή από αγροτική οικογένεια της περιοχής, ασχολήθηκαν αρχικά με τη γη και τα σιτηρά, όμως έχοντας κληρονομήσει από τον πατέρα τους το μικρόβιο της καινοτομίας και της πρωτοπορίας, θέλησαν να κάνουν κάτι καινούριο. Μετά από πολλές έρευνες αγοράς διαπίστωσαν ότι η παραγωγή χελιού είχε μεγάλη ανταπόκριση κυρίως στις ευρωπαϊκές αγορές. Έτσι αποφάσισαν το 1993 να δημιουργήσουν την εταιρεία τους και να φέρουν την εκτροφή χελιών στη Γαλάτιστα. Τότε πολλοί συντοπίτες τους τούς χαρακτήρισαν… τρελούς, αφού κανένας δεν φανταζόταν ότι το ημιορεινό χωριό της Γαλάτιστας θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα. «Πολλοί αναρωτήθηκαν τι πάμε να κάνουμε. Ακόμα και σήμερα, χρόνια μετά, ο κόσμος που μας μαθαίνει εντυπωσιάζεται: ‘’καλά ψάρι στο βουνό;’’ ρωτάει. Κι εμείς απαντάμε ότι όλα γίνονται» λέει στη Voria.gr ο Κωνσταντίνος Σιμώνης, ο μικρότερος από τα τέσσερα αδέρφια.

Το 2000 οι αδερφοί Σιμώνη αποφάσισαν να μπουν στη μεταποίηση και δημιούργησαν το καπνιστό χέλι, που, όπως λέει ο κ. Σιμώνης, βγήκε πολύ νόστιμο. Χέλι, αλάτι, καπνός είναι ό,τι χρειάζεται, αφού συντηρητικά και χημικές ουσίες δεν χρησιμοποιούνται στα προϊόντα της εταιρείας. Την ίδια χρονιά δημιουργήθηκε και η δεύτερη μονάδα της επιχείρησης δίπλα στην πρώτη, για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

Τα χέλια και
οι παραξενιές τους

Τα χέλια, που ζουν στα ποτάμια, έχουν έναν ιδιότυπο κύκλο ζωής. Πηγαίνουν στη θάλασσα του Μεξικού για να γεννήσουν και τα μικρά τους παίρνουν στη συνέχεια τον δρόμο για την Ευρώπη, τις δυτικές ακτές της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ισπανίας, την Ελλάδα, αλλά και το Γιβραλτάρ, όπου αλιεύονται. Ο κύκλος κλείνει με την επιστροφή των χελιών στη θάλασσα του Μεξικού, για να γεννήσουν και πάλι.

«Εμείς τα παίρνουμε στην ηλικία των δύο ετών, μπαίνουν στις δεξαμενές και χρειάζονται ενάμιση με δύο χρόνια εκτροφής, με άριστες τροφές και ιδανικές συνθήκες νερού, για να είναι εμπορεύσιμα. Μπορεί να φτάσουν από 150 γραμμάρια μέχρι 2 κιλά και το μήκος τους έως 90 εκατοστά» λέει ο κ. Σιμώνης και εξηγεί πως αντίθετα με άλλα ψάρια, τα χέλια ελευθέρας βοσκής δεν είναι τόσο ποιοτικά όσο αυτά του ιχθυοτροφείου.

«Τα προϊόντα μας είναι ιδιαίτερα και βασικό συστατικό τους είναι το ότι τα δημιουργούμε με αγάπη. Μέλημά μας είναι να διατηρούμε ψηλά την ποιότητά τους και να αναπτύσσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τον πελάτη, αλλά και να έχουμε απόλυτο και αυστηρό έλεγχο της παραγωγής μας. Άλλωστε, είναι προϊόντα που πρώτοι εμείς και οι οικογένειές μας καταναλώνουμε» εξηγεί.

Όλα δείχνουν πως θα υπάρξει και επόμενη γενιά στην επιχείρηση, αφού τα παιδιά των αδερφών, αν και σε φάση σπουδών, εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για το αντικείμενο.