Skip to main content

Η εταιρεία από τη Νέα Σάντα που κερνά βουτήματα Αμερική και Αυστραλία

Η «Φαίδων» ξεκίνησε ως οικοτεχνία σε 100 τ.μ. στη Νεάπολη και έγινε η βιομηχανία που δημιούργησε την κατηγορία «αρτοποιήματα» στα σούπερ μάρκετ

«Κερνά» τα βουτήματα, τα κουλουράκια, τα πτι φουρ, τα κέικ και τα κριτσίνια της από τη Σουηδία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία, μέχρι τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Ήταν αυτή που ουσιαστικά δημιούργησε την κατηγορία «αρτοποιήματα» στα σούπερ μάρκετ και έχει καταφέρει να κλείσει πάνω από μισό αιώνα ανοδικής πορείας, ξεκινώντας από μια μικρή οικοτεχνία σε 100 τ.μ. στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, για να εξελιχθεί σε μια μονάδα 17.000 τ.μ στη Νέα Σάντα Κιλκίς. Άλλωστε, η βιομηχανία ζαχαροπλαστικής «Φαίδων» έχει στο «τιμόνι» της έναν… κόουτς, τον Στάθη Γιαχανατζή, που πέρασε από τον αθλητισμό στο επιχειρείν, κρατώντας όμως το ομαδικό πνεύμα και την πειθαρχία του αθλητή. Και παρόλο που δεν έγινε προπονητής, όπως σχεδίαζε μικρός όταν έπαιζε βόλεϊ, κατάφερε να κοουτσάρει με επιτυχία τα τελευταία 15 χρόνια την επιχειρηματική ομάδα της «Φαίδων», η οποία όχι μόνο άντεξε μέσα στην κρίση, αλλά πέτυχε να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Με 10 γραμμές παραγωγής και 120 κωδικούς προϊόντων η «Φαίδων» διευρύνει συνεχώς την προϊοντική της γκάμα, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες και τις τάσεις της εποχής. Έτσι έχει λανσάρει στην αγορά free from προϊόντα με γνώμονα την υγιεινή διατροφή, ενώ δρομολογεί εντός του 2020 νέα επένδυση για τη δημιουργία μιας καινούριας σειράς διαφοροποιημένων, υγιεινών προϊόντων για το πρωινό.

Οι εξαγωγές της κατευθύνονται σε περισσότερες από δέκα χώρες, ενώ η ενίσχυση της εξωστρέφειάς της είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της για τα επόμενα χρόνια. Βασικό της μέλημα μάλιστα είναι να ενδυναμώσει την παρουσία της σε αγορές με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς.

«Το όραμά μας για τα επόμενα χρόνια είναι να αναπτύσσεται η εταιρεία σε υγιείς βάσεις και να ανοίγεται σε νέες αγορές. Η διεθνοποίηση είναι ζητούμενο για έναν επιχειρηματία» λέει στη Voria.gr ο Στάθης Γιαχανατζής.

Η «Φαίδων» απασχολεί 160 εργαζομένους, που αυξάνονται την περίοδο των γιορτών, αφού στο… μενού έρχονται να προστεθούν μελομακάρονα, κουραμπιέδες και τσουρέκια. Μάλιστα, μέσα στην κρίση όχι μόνο δεν απέλυσε, αλλά προσέλαβε και νέα άτομα.

52 χρόνια ιστορίας

Η «Φαίδων» ιδρύθηκε το 1968, όταν ο Φαίδων Γραμματικόπουλος και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, δύο άνθρωποι με εμπειρία στον χώρο της ζαχαροπλαστικής, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Με τα πρώτα βήματα να γίνονται σε μια μικρή οικοτεχνία μόλις 100 τ.μ. στη Νεάπολη, η οποία έφτιαχνε βουτήματα και φρέσκια πατισερί, η ανάπτυξη δεν άργησε να έρθει. Μάλιστα, η αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας ήταν τέτοια που έκανε επιτακτική τη μετεγκατάσταση της σε έναν μεγαλύτερο χώρο το 1984, στη δυτική έξοδο της πόλης, ο οποίος ξεκίνησε από 1.000 τ.μ και έφτασε στα 3.000 τ.μ. Αυτός ήταν και ο πρώτος σημαντικός σταθμός στην εξέλιξη της εταιρείας, που από βιοτεχνία άρχισε να μετατρέπεται σε βιομηχανία. Ούτε αυτό όμως ήταν αρκετό για τις παραγωγικές ανάγκες της «Φαίδων».

Το 1997 μεταφέρθηκε εκ νέου, αυτή τη φορά στη Νέα Σάντα Κιλκίς, σε μια μονάδα 6.800 τ.μ., η οποία επεκτάθηκε με τα χρόνια στα σημερινά 17.000 τ.μ., σε μια συνολική επιφάνεια 55 στρεμμάτων. Το βήμα αυτό ήταν και το καθοριστικό, αφού οι νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις έδωσαν άλλες δυνατότητες στη «Φαίδων». Εκείνο όμως που δημιούργησε για την εταιρεία μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική ήταν η κομβική επιλογή της να στραφεί στις συσκευασίες λιανικής, ενώ μέχρι τότε προμήθευε μόνο φούρνους και ζαχαροπλαστεία. Η στροφή αυτή άλλαξε άρδην τα δεδομένα και συμπορεύτηκε με την δυναμική ανάπτυξη του λιανεμπορίου. Στη συνέχεια ήρθε και η αγορά μαζικής εστίασης-HO.RE.CA, ενώ η «Φαίδων» έφτασε ακόμα και να… πετά στα σύννεφα με τα προϊόντα της, κάνοντας πελάτες και αεροπορικές εταιρείες.

Η αλλαγή πορείας

Η σχέση του Στάθη Γιαχανατζή με την «Φαίδων» ξεκίνησε μέσω της γνωριμίας του με την Ελένη Γραμματικοπούλου, κόρη του ενός εκ των δύο ιδρυτών, η οποία ήταν συμμαθήτριά του στο Λύκειο και έγινε στη συνέχεια γυναίκα του. Με σπουδές στη Γυμναστική Ακαδημία, αφού είχε δείξει την προτίμησή του στον αθλητισμό και δη στο βόλεϊ, έβλεπε για τον εαυτό του ακόμα και προπονητικό μέλλον. Σπούδασε παρά ταύτα στη συνέχεια και οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων.

Στάθης Γιαχανατζής

 

Έχοντας εργαστεί μία τριετία στην εταιρεία NEOSET ο Στάθης Γιαχανατζής μπήκε τελικά στη «Φαίδων» το 1993, κάνοντας μάλιστα τα επόμενα χρόνια και δύο μεταπτυχιακά, ένα στο μάρκετινγκ και ένα MBA και κάπως έτσι η ζωή του πήρε άλλο δρόμο. Ξεκινώντας από τη θέση του επιθεωρητή πωλήσεων, συνέχισε να εξελίσσεται μέχρις ότου ανέλαβε το «τιμόνι» της εταιρείας το 2005, έχοντας στο πλευρό του και την πολύτιμη συμβουλή και εμπειρία των δύο ιδρυτών, που είχαν ξεκινήσει την «Φαίδων» από το μηδέν και κατάφεραν να δημιουργήσουν μια βιομηχανία. Σήμερα στην εταιρεία βρίσκεται η δεύτερη γενιά, ενώ προετοιμάζεται ήδη και η τρίτη.

«Το αθλητικό μου background βοήθησε στο επιχειρείν. Το ομαδικό πνεύμα, η στοχοθεσία, αλλά και τα μαθήματα μετά από τις αποτυχίες ήταν όλα χαρακτηριστικά που πήρα από τον αθλητισμό και τα μετέφερα στην επιχείρηση» λέει ο Στάθης Γιαχανατζής.