Skip to main content

Η εταιρεία από τη Νέα Σάντα που σερβίρει μπισκότα σε όλο τον κόσμο

Η επιχείρηση που ξεκίνησε το 1971, ονομάστηκε ΦΑΙΔΩΝ, αντλώντας την ονομασία της από το μικρό όνομα του ενός από τους δύο ιδρυτές της.

H αρχή έγινε από ένα εργαστήριο 100 τετραγωνικών στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Οι δύο συνέταιροι, Φαίδων Γραμματικόπουλος και Γεώργιος Παπαδόπουλος, προμήθευαν με μπισκότα, κουλούρια και κάθε λογής προϊόντα αρτοζαχαροπλαστικής, επιχειρήσεις μικρού βεληνεκούς σε τοπικό επίπεδο.

Η επιχείρηση που ξεκίνησε το 1971, ονομάστηκε Φαίδων, αντλώντας την ονομασία της από το μικρό όνομα του ενός από τους δύο ιδρυτές της. Πλέον, το εξαγωγικό της εκτόπισμα εκτείνεται σε αρκετές χώρες του κόσμου, από τη Σουηδία μέχρι την Αμερική και τον Καναδά, ενώ σύντομα θα κάνει το επόμενο βήμα στο μεγαλύτερο νησί του κόσμου, την Αυστραλία.

To πρώτο βήμα ανάπτυξης και η μεταφορά στο Δερβένι

Όπως περιγράφει στη Voria.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ειδών ζαχαροπλαστικής, ΦΑΙΔΩΝ, Στάθης Γιαχανατζής, το πρώτο μεγάλο βήμα ανάπτυξης για την εταιρεία έγινε το 1984. Η ΦΑΙΔΩΝ, μετεγκαταστάθηκε τότε στο νέο της εργοστάσιο στο Δερβένι, επιφάνειας 3.000 τ.μ.



Η μετεγκατάσταση στη Νέα Σάντα

Η ανάπτυξη ήταν ταχεία και για να μπορέσει να καλύψει τις παραγωγικές τις ανάγκες, η επιχείρηση προχώρησε σε νέα μετακόμιση το 1997, στη Νέα Σάντα Κιλκίς. Δημιούργησε ένα εργοστάσιο 6.500 τετραγωνικών μέτρων αρχικά, το οποίο σήμερα έχει επεκταθεί σε επιφάνεια που υπερβαίνει τα 15.000 τετραγωνικά μέτρα, και διαθέτει 10 γραμμές παραγωγής.

Ανάπτυξη των εξαγωγών τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια

Η ΦΑΙΔΩΝ ξεκίνησε να διευρύνει συστηματικά τη δραστηριότητά της και στο εξωτερικό, στη διάρκεια των τελευταίων δεκαπέντε ετών. Όπως λέει ο κύριος Γιαχανατζής, οι πρώτες αγορές στις οποίες έκανε εξαγωγές ήταν η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και η Κύπρος. «Αυτή τη στιγμή εξάγουμε σε περισσότερες  απο 12 χώρες, όπως η Αμερική, ο Καναδάς, καθώς και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σουηδία, η Ολλανδία, η Ελβετία, οι χώρες της βαλκανικής, καθώς και της Μέσης Ανατολής».

Μία ακόμα αγορά στόχος, την οποία θέλει να αναπτύξει η επιχείρηση, είναι η Αυστραλία, όπου εντός των προσεχών ημερών η θα ξεκινήσουν οι πρώτες εξαγωγές προϊόντων. «Μας ενδιαφέρει επίσης η περαιτέρω ανάπτυξη της Μέσης Ανατολής, καθώς και των παραδοσιακών αγορών όπως η Ευρώπη», λέει ο κύριος Γιαχανατζής.

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά της προίόντα είναι τα παραδοσιακά βουτήματα και τα κουλούρια βουτύρου, κριτσίνια, τσουρέκια, κέικ και αρκετά ακόμα. Επίσης διαθέτει βιολογικά προϊόντα, καθώς και σκευάσματα ελεύθερα γλουτένης. Σημειώνουμε ότι εκτός από τη λιανική, όπου διατηρεί συνεργασία με τις περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, δραστηριοποιείται και στον τομέα της ξενοδοχειακής εστίασης και της εστίασης (HO.RE.CA.).

Αυτή τη στιγμή στην επιχείρηση επικεφαλής είναι οι εκπρόσωποι της δεύτερης γενιάς επιχειρηματιών της οικογενειακής εταιρείας, ενώ σταδιακά εισέρχεται στα πράγματα και η τρίτη γενιά.

Επενδύσεις σε κριτσίνια και νέες εγκαταστάσεις



Σε επίπεδο επενδύσεων, η ΦΑΙΔΩΝ υλοποίησε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 800 χιλ. ευρώ, δημιουργώντας ένα νέο χώρο παραγωγής 1.000 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και νέα γραμμή παραγωγής για κριτσίνια, με στόχο να αντιμετωπίσει τη ζήτηση από το εξωτερικό.

Με το βλέμμα σε οργανική ανάπτυξη και εξαγωγές

Στόχος της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια, είναι η οργανική ανάπτυξη και η εξαγωγική της επέκταση. «Αυτή τη στιγμή οι εξαγωγές αντιστοιχούν στο 20% του συνολικού μας τζίρου», όπως λέει ο κ.Γιαχανατζής.



Αύξησε το τζίρο της το 2018

Στη διάρκεια του 2018, όπως ο ίδιος αναφέρει, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η αγορά, η ΦΑΙΔΩΝ κινήθηκε ανοδικά, καταγράφοντας διψήφιο αριθμό ανάπτυξης πωλήσεων σε σχέση με την προηγούμενη οικονομική χρήση. «Η εταιρεία φαίνεται ότι βγαίνει επιτυχώς από την περίοδο της κρίσης», επισημαίνει ο επικεφαλής της εταιρείας.

Η ΦΑΙΔΩΝ σε αριθμούς
Κύκλος εργασιών
2016: 7,3 εκατ. ευρώ
2017: 7,9 εκατ. ευρώ
2018: >8,5 εκατ. ευρώ (εκτίμηση)
Εργαζόμενοι: 160