Skip to main content

Η εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη που εξάγει λογισμικό στις ΗΠΑ

Η μόλις 1,5 έτους Exandia, των Θεόφιλου Μυλωνά, Γιώργου Παπαζίδη και Κώστα Καλογήρου, προσλαμβάνει 1 με 2 άτομα τον μήνα και έχει ήδη 20 εργαζομένους

Δημιουργεί λογισμικό για μεγάλες εταιρείες του χώρου των logistics και των αερομεταφορών στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας πως το ανθρώπινο δυναμικό της Θεσσαλονίκης στο IT (Information Technology) είναι κάτι παραπάνω από υψηλών αξιώσεων. Μάλιστα, το λογισμικό της υψώνει υπερήφανα την… ελληνική σημαία στις ΗΠΑ, την Ελβετία και τη Σουηδία, στοίχημα που επετεύχθη στον μόλις ενάμιση χρόνο λειτουργίας της. Ο λόγος για την θεσσαλονικιώτικη εταιρεία πληροφορικής Exandia, που ξεκίνησε 100% εξωστρεφής και έτσι θέλει να παραμείνει.

Υπεύθυνοι για τη δημιουργία της είναι τρεις φίλοι, ένας πληροφορικάριος, ένας project manager με αιχμή την πληροφορική και ένας ειδικός στην οπτική επικοινωνία, που αντιλήφθηκαν την όλο και μεγαλύτερη ανάγκη των ξένων εταιρειών για outsourcing στον κλάδο, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Ελλήνων προγραμματιστών.

Ο Θεόφιλος Μυλωνάς, ο Γιώργος Παπαζίδης και ο Κώστας Καλογήρου ένωσαν τις δυνάμεις τους και κατάφεραν σε ελάχιστο διάστημα να απασχολούν 20 άτομα, ενώ αναζητούν συνεχώς νέα ταλέντα. Είναι ενδεικτικό ότι η Exandia κάνει μία με δύο προσλήψεις τον μήνα. Αυτή την περίοδο δε έχει ανάγκη από πέντε νέα άτομα. Μάλιστα, στόχος της είναι την επόμενη διετία το προσωπικό της να φτάσει τα 40 άτομα, συμβάλλοντας όσο μπορεί στην αντιστροφή του brain drain σε brain gain. Άλλωστε, ήδη η Exandia έχει καταφέρει να… επαναπατρίσει έναν Έλληνα επιστήμονα που εργαζόταν στη Σκοτία, ο οποίος είναι πλέον senior engineer στην εταιρεία.

«Προσλαμβάνουμε με βάση τον άνθρωπο. Όποιος έχει ταλέντο, έχει κάνει δηλαδή κάτι περισσότερο από το να περάσει τα μαθήματα της σχολής του, πχ. ένα μικρό πρότζεκτ, μια mobile εφαρμογή, έχει όρεξη να δουλέψει, να εξελιχθεί και να μάθει, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για μας» λέει ο Θεόφιλος Μυλωνάς στη Voria.gr.

Από αριστερά John Kalogirou, Κώστας Καλογήρου, Θεόφιλος Μυλωνάς

Στην παρουσίαση της Exandia στο Outsourcing Event στο 360 Lab, στο Σαν Φρανσίσκο. Από αριστερά John Kalogirou, Κώστας Καλογήρου και Θεόφιλος Μυλωνάς

Ευοίωνο το 2020

Το 2020 αναμένεται ιδιαίτερα δυναμικό για τη θεσσαλονικιώτικη επιχείρηση πληροφορικής, η οποία είναι σε θέση να δημιουργήσει ο,τιδήποτε χρειάζεται ο πελάτης, ακόμα κι αν αυτό είναι της τελευταίας λέξης του IT. Άλλωστε, το ενδιαφέρον που λαμβάνει από ξένες επιχειρήσεις για συνεργασία είναι μεγάλο, ενώ ήδη έχει επαφές στην Αγγλία και στη Νέα Υόρκη για νέα ξεκινήματα. Πέραν των logistics και των αερομεταφορών, βλέπει επίσης μεγάλη προοπτική στους κλάδους της Artificial Intelligence και του Blockchain. Μάλιστα, πλέον η Exandia προτείνει στις εταιρείες που προσεγγίζει να διατηρούν μια ομάδα developers στη Θεσσαλονίκη, για να εξοικονομούν χρήμα και χρόνο.

«Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης βγάζουν επιστήμονες στον κλάδο που σε τρεις μήνες μπορούν να γίνουν παραγωγικοί και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο» λέει ο Θεόφιλος Μυλωνάς, ενώ ο Κώστας Καλογήρου συμπληρώνει πως οι Έλληνες προγραμματιστές είναι ευέλικτοι και σκέφτονται… έξω από το κουτί (out of the box) κι αυτό κάνει τη διαφορά.

Από το Austin του Τέξας στη Θεσσαλονίκη

Η αφορμή για τη δημιουργία της εταιρείας ήρθε από το Τέξας. Ο αδερφός του Κώστα Καλογήρου, Γιάννης (John), ζει εδώ και χρόνια στο Austin του Τέξας, όπου εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Όταν διαπίστωσε πως πολλοί από τους πελάτες του έψαχναν να επενδύσουν σε outsourcing στο IT, έστειλε… σήμα στη Θεσσαλονίκη και οι τρεις φίλοι ανέλαβαν δράση. Έτσι, τον Ιούνιο του 2018 δημιούργησαν την Exandia, η οποία ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως σε μια από τις πρώτες δοκιμαστικές της συνεργασίες, όταν κλήθηκε να αποδείξει σε έναν μεγάλο δυνητικό πελάτη την αξία της ομάδας της, αναλαμβάνοντας ένα πρότζεκτ, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ανακαλύπτοντας ένα σφάλμα στο σύστημά του, το οποίο κανείς πριν δεν είχε εντοπίσει. Έτσι η τρίμηνη πιλοτική συνεργασία μετατράπηκε σε ένα κανονικό συμβόλαιο.

Οι τρεις ιδρυτές της Exandia είναι ανήσυχα πνεύματα, ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Ο Θεόφιλος Μυλωνάς, με μεγάλη εμπειρία στον χώρο, νυν αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βόρειας Ελλάδας και πρώην πρόεδρός του, μυήθηκε νωρίς στον κόσμο της πληροφορικής, αφού, μετά τις σπουδές του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, έκανε μεταπτυχιακό στα πληροφοριακά συστήματα, ενώ το 1997 δημιούργησε την Cardisoft.

Ο Γιώργος Παπαζίδης, με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό στο μάνατζμεντ στη Νέα Υόρκη, ήταν επί χρόνια διευθυντικό στέλεχος στην Cardisoft, από όπου προέκυψε η φιλία με τον Θεόφιλο Μυλωνά, ενώ διαθέτει μεγάλη εμπειρία διαχείρισης έργων πληροφορικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μαζί μάλιστα ίδρυσαν στη συνέχεια μια καινοτόμο startup, την Yummy Wallet.

 

Ο τρίτος ιδρυτής της εταιρείας Γιώργος Παπαζίδης

 

Ο δε Κώστας Καλογήρου, παιδικός φίλος του Θεόφιλου Μυλωνά, με σπουδές design στο Λονδίνο, ήταν ένας από τους ιδρυτές της Red Creative, μιας από τις πλέον γνωστές εταιρίες στον χώρο της οπτικής επικοινωνίας, και υπήρξε επί 20 χρόνια υπεύθυνος οπτικής επικοινωνίας του Μουσείου Design. Σήμερα, οι ρόλοι τους στην Exandia είναι διακριτοί: ο Θεόφιλος Μυλωνάς έχει αναλάβει το tech κομμάτι, ο Γιώργος Παπαζίδης το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις, ενώ ο Κώστας Καλογήρου είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των πελατών, ως account manager.

Η Exandia συμμετείχε και στην πρόσφατη επιχειρηματική αποστολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Silicon Valley. Μάλιστα, κατά την εκεί επίσκεψη είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις υπηρεσίες της σε μια εκδήλωση στο 360 Lab, παρουσία πολλών επενδυτών, startups και σημαντικών στελεχών πληροφορικής, ενώ παράλληλα συνάντησε τους πελάτες της στο Τέξας, κάνοντας επαφές και με νέους.