Skip to main content

Η εταιρεία από την Αλεξανδρούπολη που θα πλησιάσει τον Ήλιο

Τα καινοτόμα προϊόντα της Prisma Electronics ταξιδεύουν από τα άδυτα του CERN, στις θάλασσες του κόσμου, μέχρι το κέντρο του ηλιακού συστήματος

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 τρία -νεαρά τότε- αδέρφια από τη Θράκη, ο Χρήστος, ο Γιώργος και ο Ηλίας Γιορδαμλής, με σπουδές στην Ηλεκτρολογία, την Πληροφορική και τα Οικονομικά αντίστοιχα, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν μία εταιρεία που στόχο είχε να πρωτοπορήσει στον πρωτόλειο εκείνη την εποχή κλάδο της πληροφορικής.

Το 1991, μετά από σπουδές και εργασία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επέστρεψαν στη γενέτειρά τους, Αλεξανδρούπολη, όπου ίδρυσαν την Prisma Electronics, με αντικείμενο τα ολοκληρωμένα συστήματα πληροφορικής και τις εξειδικευμένες υπηρεσίες λογισμικού.

Από την αρχή της ζωής της η εταιρεία κατέγραψε μεγάλη εξέλιξη, καθώς το μεράκι και οι γνώσεις των ιδρυτών της απέδειξαν ότι μία επιχείρηση μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα μπορεί να δώσει υψηλού επιπέδου λύσεις τεχνολογίας. Η δεκαετία του ‘90 ήταν άλλωστε μία εποχή αφενός σημαντικών τεχνολογικών εξελίξεων, με την εμφάνιση του Internet στη χώρα μας, που δημιούργησε ανάγκη δικτύωσης των υπολογιστών, και αφετέρου μιας γενικότερης οικονομικής ευμάρειας.



Το 1996 η Prisma Electronics εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και το 1998 άνοιξε στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης το εργοστάσιό της, που αποτελούσε την πρώτη μονάδα συναρμολόγησης ηλεκτρικών κυκλωμάτων στην Ελλάδα. Τα ρομποτικά χέρια ιδιαίτερα μεγάλης ακρίβειας και αξιοπιστίας που χρησιμοποίησε πρώτη η εταιρεία στη χώρα μας της επέτρεψαν να εξειδικευθεί στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς.

Οι πρώτοι πελάτες της εταιρείας ήταν εργοστάσια, μεγάλες επιχειρήσεις της Θράκης, καθώς και φορείς του δημοσίου. Η Prisma Electronics ανέλαβε τη μηχανογράφηση νοσοκομείων, δήμων και μεγάλων δημόσιων οργανισμών, ενώ ενεπλάκη σε ειδικά projects στον στρατό, ως υπεργολάβος σε έργα για λογαριασμό της ΕΑΒ, της Intracom και της Lockheed Martin.



Το 2002 η εταιρεία στράφηκε προς την κατεύθυνση ανάπτυξης των δικών της προϊόντων. Οι εντατικές έρευνες που ακολούθησαν της εξασφάλισαν μία ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία, με την οποία άνοιξε η πόρτα για να βγει στην παγκόσμια αγορά. Συγκεκριμένα, το 2005 ανέλαβε να δημιουργήσει για λογαριασμό του ερευνητικού κέντρου CERN στην Ελβετία τα  ηλεκτρονικά κυκλώματα της συλλογής δεδομένων σε ένα από τα δύο μεγάλα πειράματα που μερικά χρόνια αργότερα απέδειξαν την ύπαρξη του μποζονίου Χιγκς, του λεγόμενου ως «σωματίδιο του Θεού». Για το συγκεκριμένο έργο έλαβαν το 2009 χρυσό βραβείο βιομηχανίας.

Οι τρεις καινοτόμοι επιχειρηματίες, σε συνεργασία με το εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας, συνέχισαν να κοιτάζουν ψηλά και το 2010 ξεκίνησαν συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κρήτης με αντικείμενο την έρευνα πάνω σε συσκευές συγχρονισμού δορυφόρων με τη Γη. Η τεχνογνωσία που απέκτησαν στο συγκεκριμένο εξαιρετικά απαιτητικό αντικείμενο επιβραβεύθηκε με μία ακόμη μεγάλη διεθνή συνεργασία, αυτή τη φορά με την Airbus που είναι ο κύριος ανάδοχος ενός φιλόδοξου project που «τρέχει» η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διαστήματος. Ειδικότερα, η Prisma Electronics έχει κατασκευάσει τα ειδικά ηλεκτρικά κυκλώματα και τις καλωδιώσεις για τον Solar Orbiter, τον δορυφόρο που θα εκτοξευθεί τον Φεβρουάριο του 2020 με στόχο να πλησιάσει τον Ήλιο πιο κοντά από ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας και να πραγματοποιήσει μετρήσεις ακριβείας για να μπορέσουν οι επιστήμονες να αναλύσουν τη συμπεριφορά, τη γήρανση του και την εξέλιξη των ηλιακών καταιγίδων.

Εκτός από τα παραπάνω απαιτητικά projects, η Prisma Electronics, στο πλαίσιο ανάπτυξης της δικής της τεχνολογίας, επικεντρώθηκε στη διαχείριση γνώσης από αισθητήρες και ανθρώπους. Μέσα από τη συμμετοχή σε κορυφαία ερευνητικά προγράμματα δημιούργησε τα τελευταία χρόνια μία καινοτομία που δίνει λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα της βιομηχανίας και συγκεκριμένα επιτρέπει, μέσα από ένα πλήρες αυτοματοποιημένο περιβάλλον, τη συλλογή, ομαδοποίηση και ανάλυση δεδομένων από διάφορους αισθητήρες και όργανα μετρήσεων, με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία ενός συστήματος, τον πλήρη έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας και την πρόβλεψη βλαβών.


To «παιδί» της έρευνας στο παραπάνω πεδίο αποτέλεσε το καινοτόμο σύστημα Laros, σχεδιασμένο αποκλειστικά για τον κλάδο της ναυτιλίας. Το Laros, χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες του Internet of Thing και των big data analytics επιτρέπει, χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία του πλοίου, να λαμβάνουν οι ειδικοί άνθρωποι της στεριάς πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο πλοίο, ώστε να βοηθήσουν τα πληρώματα να προλάβουν θέματα που έχουν να κάνουν με άσκοπη εκπομπή CO2, κακή λειτουργία του εξοπλισμού κτλ. Το Laros χρησιμοποιείται πλέον από τις μεγαλύτερες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες και έχει εγκατασταθεί σε περισσότερα από 400 πλοία, ενώ οι  Lloyd's το έχουν βραβεύσει με Technical Achievement Awards.

Παράλληλα, από το 2008 η Prisma Electronics έχει αναπτύξει το καινοτόμο σύστημα Xenagos, που αυτό το διάστημα εξελίσσει και το οποίο επιτρέπει την παροχή πολυμεσικού περιεχομένου με επίκεντρο τον πολίτη. Λειτουργεί ήδη σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπου το χρησιμοποιούν δήμοι και μουσεία. Ο Xenagos επιτρέπει στον φορέα γνώσης να μοιράσει αξιόπιστο περιεχόμενο μέσα από διάφορες συσκευές και να δώσει πληροφορίες για πληθώρα ζητημάτων, όπως για παράδειγμα την ποιότητα του νερού, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και την επιβάρυνση σε ορισμένα σημεία ενός δικτύου. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει λάβει το χάλκινο βραβείο στην κατηγορία «Εφαρμογές για smartphones & tablets» στα Tourism Awards 2016.

Τα capital controls που επιβλήθηκαν το 2015 έφεραν καίριο πλήγμα στην εταιρεία, καθώς οδήγησαν τις ναυτιλιακές εταιρείες στο να θέσουν άλλες προτεραιότητες από τη χρήση καινοτόμων συστημάτων ελέγχου. Έτσι, αναζητήθηκε λύση στη Μεγάλη Βρετανία, όπου η εταιρεία άνοιξε γραφείο, με στόχο αφενός να αποφύγει τα προβλήματα της Ελλάδας και αφετέρου να ενισχύσει την εξωστρέφειά της, στοχεύοντας στη ναυτιλία των χωρών της Βόρειας Ευρώπης.

«Όταν οι πολιτικοί σκέφτονται μικρόπνοοα δημιουργούνται εξελίξεις που ξεφεύγουν της λογικής, και αυτό το έχουμε βιώσει υπέρ του δέοντος στη χώρα μας», λέει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Prisma Electronics, Χρήστος Γιορδαμλής. Όπως εξηγεί ο ίδιος, στους στόχους της εταιρείας είναι να μεταφέρει στο εξωτερικό μέρος των δραστηριοτήτων της, ώστε να μπορέσει να βρει το κατάλληλο περιβάλλον που θα επιτρέψει στα προϊόντα της να αποκτήσουν τη θέση που τους αρμόζει στην παγκόσμια αγορά. Στο επίκεντρο της αναζήτησης βρίσκονται χώρες της Βόρειας Ευρώπης (Νορβηγία, Ολλανδία και Μεγάλη Βρετανία) όπου είναι διαθέσιμα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία και είναι δυνατές οι συνέργειες με φορείς που θα βοηθήσουν τα προϊόντα της εταιρείας να εξελιχθούν.

Εκτός από τα οικονομικά εμπόδια στην Ελλάδα, και κυρίως την έλλειψη τραπεζικού δανεισμού, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που διαπιστώνει ο κ. Γιοδραμλής στη χώρα μας είναι η έμφαση στην τιμή και όχι στην ποιότητα σε ό,τι αφορά τις προμήθειες του δημοσίου. «Αυτό αποτρέπει το δημόσιο από το να πάρει τη λύση που έχει σε βάθος χρόνου την αποδοτικότερη και οικονομικότερη λειτουργία ως προς το εύρος των υπηρεσιών που παρέχει, και να προτιμήσει αυτή που έχει ονομαστικά τη χαμηλότερη τιμή. Η συγκεκριμένη πρακτική υποχρεώνει πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να φεύγουν από τη χώρα με την πρώτη ευκαιρία, καθώς άλλες χώρες δίνουν έμφαση στη συνολική αξία ενός προϊόντος», λέει χαρακτηριστικά.



Η Prisma Electronics απασχολεί σήμερα πάνω από 80 εργαζόμενους, πάνω από το 80% των οποίων είναι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει συνεχόμενη συνεργασία με πάνω από 150 ερευνητές και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 45 ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, ενώ το 25% του ετήσιου κύκλου εργασιών της επενδύεται στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. Το 2018 η εταιρεία κατέγραψε τζίρο 3,5 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 5% σε σχέση με το 2017.