Skip to main content

Η διαδρομή του νερού του Διός από τον Όλυμπο στον κόσμο

Η εταιρεία Σ.Μεντεκίδης ΑΕ γεννήθηκε μετά από τις διακοπές του ιδιοκτήτη της στη Σκιάθο, ξεκίνησε στην Κοζάνη και μεγάλωσε στην Πιερία.

Αφορμή για την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας Σ.Μεντεκίδης ΑΕ που διατηρεί σήμερα διττή παραγωγική έδρα σε Κοζάνη και Πιερία και ποντάρει στον Όλυμπο, αποτέλεσαν αρκετά χρόνια πριν οι ολιγοήμερες διακοπές του ιδρυτή της. Κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού ο Σάββας Μεντεκίδης είχε ταξιδέψει στη Σκιάθο για διακοπές. Κατά την παραμονή του εκεί παρατηρούσε τους ξένους τουρίστες, να έχουν πάντα μαζί τους ένα μπουκαλάκι νερό. Έτσι, ξεκίνησε να αναπτύσσει το πλάνο για τη δημιουργία μίας επιχείρησης, η οποία θα είχε δραστηριότητα στο εμφιαλωμένο νερό και που σήμερα διανύει ήδη τον 26ο χρόνο ζωής της.

Επαγγελματικά ο ίδιος δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με τον κλάδο των τροφίμων και των ποτών, καθότι σημαντικό μέρος της ζωής του αφιέρωσε στη στρατιωτική του καριέρα. Κάποια στιγμή παρόλα αυτά δημιούργησε ένα από τα πιο φημισμένα bar-restaurant στον Βόλο. Μέσα από τη συγκεκριμένη επιχείρηση ήρθε σε επαφή με τους προμηθευτές και το χώρο του ποτού και αναψυκτικού και έμαθε αρκετά από τα μυστικά του κλάδου.



Η πρώτη εμφιάλωση το 1993

Με καταγωγή από τη Σπηλιά Κοζάνης, ο Σάββας Μεντεκίδης γνώριζε ότι ανέβλυζε νερό από την πηγή Άσσος, που βρίσκεται στο Σέλι Βερμίου. Έτσι, ξεκίνησε να παράγει το εμφιαλωμένο νερό Σέλι. Η ίδρυση της εταιρείας έγινε το 1992, με την πρώτη εμφάλωση να πραγματοποιείται ένα χρόνο αργότερα.

Από την πρώτη στιγμή, η διανομή του νερού έγινε στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και στην ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα. Ο Σάββας Μεντεκίδης, ξεκίνησε να αναπτύσσει την επιχείρηση σε μία περίοδο που ο ίδιος είχε την ευθύνη για τα περισσότερα πράγματα μέσα στην εταιρεία. «Σχεδόν τα πάντα περνούσαν από τα χέρια του. Αναλάμβανε ρόλο μηχανικού και ταυτόχρονα υπευθύνου πωλήσεων, βγαίνοντας με το βαλιτσάκι στο χέρι για να εισπράξει τα οφειλόμενα από τους πελάτες. Μάλιστα, η χορήγηση δανείων το ’93 γινόταν με ιδιαίτερα δυσμενείς όρους για τις επιχειρήσεις, καθώς τα ημερήσια ρέπος για τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης άγγιζαν ακόμα και το 36%. Παρόλ’ αυτά κατάφερε να δραστηριοποιηθεί με επιτυχία και να αναπτύξει μία υγιή επιχειρηματική μονάδα, επενδύοντας ίδια κεφάλαια καθώς και ποσό που είχε λάβει ως δάνειο από τις τράπεζες», λέει στη Voria.gr ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Κωνσταντίνος Κούτσας.

Από νωρίς στην επιχείρηση ο γιος του Δημήτρης

Στην επιχείρηση, όπως λέει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, μπήκε από νωρίς και ο γιος του Σάββα Μεντεκίδη, Δημήτρης, ο οποίος ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του, βγαίνοντας στο δρόμο για να εισπράξει χρήματα από τους συνεργάτες και πελάτες. Ήταν μία εποχή στην οποία δεν υπήρχαν υπεύθυνοι μάρκετινγκ, εξαγωγών και πωλήσεων στην εταιρεία αλλά και στις περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Το 2005 ο Σάββας Μεντεκίδης, έχοντας αντιληφθεί ότι η τοποθεσία της εταιρείας του στην Κοζάνη, δεν ευνοούσε την ανάπτυξη της επιχείρησης άρχισε να διερευνά το επόμενο βήμα. «Ακόμα δεν είχε δημιουργηθεί η Εγνατία. Το μεταφορικό κόστος επομένως ήταν αρκετά υψηλό. Επιπλέον, η παραγωγή – καθότι η πηγή είναι φυσικώς αναβλύζουσα – ήταν και παραμένει σχετικά περιορισμένη. Γι’ αυτό τον λόγο η εταιρεία δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τη ζήτηση σε όλη την Ελλάδα, παρά μόνο στις περιοχές από τη Μαγνησία και προς τα βόρεια. Τότε ο Σάββας Μεντεκίδης αποφάσισε ότι είχε φτάσει η στιγμή να μεταφέρει τη δραστηριότητά της επιχείρησής του σε κεντρικό σημείο κοντά στην εθνική οδό, πιθανότατα κοντά στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, σε τοποθεσία από την οποία θα αναβλύζουν μεγάλες ποσότητες νερού. Το 2008 αγόρασε την έκταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το εργοστάσιο της δεύτερης μάρκας νερού Διός, που παράγει η εταιρεία, στην Καρίτσα Πιερίας, στους πρόποδες του Ολύμπου».

Η γραφειοκρατία καθυστέρησε τέσσερα χρόνια την έναρξη της παραγωγής

Ωστόσο, η έναρξη της παραγωγής δεν άρχισε πλέον παρά μετά από τέσσερα χρόνια. «Η γραφειοκρατία καθυστέρησε την παραγωγική διαδικασία, η οποία ξεκίνησε τελικά το 2012», λέει ο κ.Κούτσας.

Το Διός από την πρώτη στιγμή διέθετε τις προδιαγραφές για να εξελιχθεί στο δημοφιλές brand της εταιρείας, με εξαγωγική προοπτική και διανομή σε όλη την Ελλάδα. «Οι ποσότητες πλέον επαρκούσαν, η εγκατάσταση βρίσκεται κοντά στη Θεσσαλονίκη και στην εθνική οδό. Επιπλέον όμως, το Διός διέθετε την προέλευση από τον Όλυμπο, το βουνό της μυθολογίας».

Μία εταιρεία, η οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχε περιορισμένο μέγεθος κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπερτριπλασιάσει τον τζίρο της και να αυξήσει το προσωπικό της. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 2011 είχε πωλήσεις 3,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος, όπως εκτιμά ο γενικός της διευθυντής αναμένεται ότι θα υπερβεί τα 11,5 εκατ. ευρώ.

Επένδυση 7,5 εκατ. ευρώ

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία Σ.Μεντεκίδης προχωράει σε επένδυση 7,5 εκατομμύρια ευρώ, διπλασιάζοντας τις παραγωγικές της δυνατότητες στο εργοστάσιο της Πιερίας με την τοποθέτηση γραμμής φουσκώματος και εμφιάλωσης πλαστικού μπουκαλιού, επεκτείνοντας ταυτόχρονα τον αποθηκευτικό χώρο που έχει στη διάθεσή της. Επίσης στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επένδυσης έχει ήδη τοποθετήσει φωτοβολταϊκά πάνελ με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Η επένδυση στο σύνολό της θα ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου.



Νέα επένδυση 1,7 εκατ. ευρώ στο Σέλι

Ήδη η Μεντεκίδης έχει επενδύσει κατά τη διάρκεια του 2017, 1 εκατ. ευρώ για την προμήθεια σύγχρονων γεμιστικών μηχανημάτων, συσκευών για τη μεταβολή του σχεδιασμού των μπουκαλιών και της ετικέτας. Επίσης, τον περασμένο Μάρτιο υπέβαλε επενδυτικό σχέδιο 1,7 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου, για περαιτέρω αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού στον τομέα της διαφάλισης ποιότητας και αναμένεται η έγκρισή του.

Επί του παρόντος, το Διός εξάγεται σε περιοχές που υπάρχει έντονη παρουσία Ελλήνων ομογενών και το Σέλι σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού. «Εμείς όμως δεν θα μείνουμε εκεί», επισημαίνει ο κ.Κούτσας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε διεθνές brand μέσω του Διός. Ήδη έχουμε καταρτίσει δύο business plan. Το πρώτο για την αγορά της Γερμανίας, όπου διαθέτουμε ήδη συνεργάτη και παρουσία καθώς και ένα ακόμη για την αγορά της Κίνας. Έχουμε πραγματοποιήσει σχετική προεργασία δύο ετών, με στόχο να αναπτύξουμε την παρουσία μας και στις δύο χώρες, επιδιώκοντας να μπούμε στα σούπερ μάρκετ και στον τομέα ξενοδοχείων και εστίασης».

«Ταυτόχρονα, θέλουμε να επεκτείνουμε την παρουσία μας και στην Ελλάδα», καταλήγει.

Η Μεντεκίδης σε αριθμούς

Πωλήσεις
2018: 11,5 εκατ. ευρώ (εκτίμηση)
2017: 9,98 εκατ. ευρώ