Skip to main content

Panplast Recycling: Ιστορία επιτυχίας που γεννήθηκε από ηχηρό λουκέτο

Η ιστορία της εταιρείας από τη Νεοχωρούδα που ανακυκλώνει σωλήνες και τελάρα και αξιοποιεί την πρώτη ύλη για τη δική της παραγωγή αγροτικού εξοπλισμού

Είναι η μοναδική μονάδα στη Βόρεια Ελλάδα που ανακυκλώνει σωλήνες από PVC –περί τους 100 τόνους ετησίως- οι οποίες διαφορετικά θα κατέληγαν σε ρέματα και χωματερές και τις αξιοποιεί εκ νέου ως πρώτη ύλη.

Η Panplast Recycling, εταιρεία ανακύκλωσης, παραγωγής και εμπορίου πλαστικών ειδών από τη Νεοχωρούδα, είναι προϊόν της σύμπραξης του Γιώργου Πανέλη (στην κεντρική φωτογραφία), επί χρόνια εργοδηγού στη βιομηχανία πλαστικών Πετζετάκις Βορείου Ελλάδος, και του Γιάννη Παπαδημητρίου, πρώην κτηματομεσίτη.

Ανακυκλώνει δε σε ετήσια βάση 350 τόνους πλαστικών (σωλήνες από PE, PP, PVC, αλλά και σωλήνες άρδευσης και τελάρα αγροτικής χρήσης), ενώ έχει και φιλόδοξα σχέδια για την παραγωγή νέων, καινοτόμων προϊόντων από την πρώτη ύλη που προκύπτει από την ανακύκλωση. Για την ώρα το 70% αυτής της πρώτης ύλης πωλείται σε τρίτους -μάλιστα η εταιρεία κάνει και εξαγωγές- και το 30% αξιοποιείται για την παραγωγή αγροτικού εξοπλισμού από την ίδια, κυρίως σωλήνων και τελάρων. Στόχος όμως είναι στο επόμενο διάστημα η παραγωγή να φτάσει στο 100%.  Μάλιστα, μέχρι το φθινόπωρο η εταιρεία σχεδιάζει να λανσάρει στην αγορά και εξαρτήματα αποχέτευσης, ένα είδος που από τη στιγμή που έκλεισε η μονάδα της Πετζετάκις στη Βόρεια Ελλάδα, δεν παράγεται πια στην περιοχή, όπως λέει ο Γιώργος Πανέλης.  

Οι αυξημένες παραγωγικές ανάγκες ανάγκασαν την Panplast Recycling να διευρύνει το τελευταίο διάστημα τις εγκαταστάσεις της με ένα νέο χώρο, δίπλα στην υφιστάμενη μονάδα, ενώ στα σχέδια είναι η εξωστρέφεια με τα δικά της προϊόντα. «Η εταιρεία αυξάνει συνεχώς τονάζ και τζίρο και τα κέρδη της επενδύονται ξανά σε αυτή» λέει στη Voria.gr ο Γιώργος Πανέλης, ο οποίος, μετά τη δύσκολη περίοδο που ακολούθησε την απώλεια της προηγούμενης δουλειάς του, δηλώνει υπερήφανος γι’ αυτό που έφτιαξαν μαζί με το συνεταίρο του από το μηδέν.



Η εμπειρία από την Πετζετάκις και η αναζήτηση νέας πορείας

Ο Γιώργος Πανέλης εργαζόταν επί 13 χρόνια στη βιομηχανία πλαστικών Πετζετάκις Βορείου Ελλάδος ως εργοδηγός, στο κομμάτι παραγωγής εξαρτημάτων αποχέτευσης- ανακύκλωσης. Όταν το 2010 το εργοστάσιο έκλεισε, βρέθηκε αντιμέτωπος με το φάσμα της ανεργίας, αλλά και με μια σειρά κακοπληρωμένων εργασιών, δεν έμεινε όμως με σταυρωμένα τα χέρια. Άρχισε να παρακολουθεί σεμινάρια, ώστε να δει ποια κατεύθυνση έπρεπε να πάρει και σε ένα από αυτά άκουσε μια σοφή συμβουλή: «κάνε αυτό που ξέρεις καλά και άσε τα υπόλοιπα». Έτσι, μαζί με τον Γιάννη Παπαδημητρίου, με τον οποίο έκανε παρέα λόγω των παιδιών τους που πήγαιναν μαζί στο σχολείο, αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο και να δημιουργήσουν το 2014 την Panplast Recycling. Εξαγόρασαν σε πλειστηριασμό ένα μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου της Πετζετάκις Βορείου Ελλάδος στο κομμάτι της ανακύκλωσης και σε δεύτερη φάση προχώρησαν στην αγορά και των καλουπιών αποχέτευσης μαζί με τις μηχανές. Άρχισαν έτσι να ανακυκλώνουν προϊόντα από πολυαιθυλένιο (PE), πολυπροπυλένιο (PP) και PVC και στη συνέχεια να παράγουν και αγροτικό εξοπλισμό με πρώτη ύλη από την ανακύκλωση.

«Η δύσκολη περίοδος μετά το κλείσιμο του εργοστασίου όπου εργαζόμουν ήταν ιδιαίτερα διδακτική, με ξύπνησε, με παρακίνησε να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Τότε σε συζητήσεις με τον σημερινό μου συνεταίρο πήραμε την απόφαση και όπως εξελίχθηκε το εγχείρημα, η κίνησή μας δικαιώθηκε» λέει στη Voria.gr ο Γιώργος Πανέλης.