Skip to main content

Η εταιρεία της Θεσσαλονίκης που σερβίρει τσάι του βουνού στους Ιάπωνες

Η Anthea Organics γεννήθηκε από την αγάπη της Ελεονώρας Γουδάκη για τη φύση και εξάγει τα οργανικά βότανά της από τη Φιλανδία μέχρι τη μακρινή Ιαπωνία

Η εικόνα του παππού της να πίνει κάθε βράδυ τσάι του βουνού, συνοδεία παξιμαδιών, ελιών και φέτας, τη συνόδευσε σε όλη την παιδική της ηλικία και έγινε, υποσυνείδητα, ένας από τους λόγους που αγάπησε τα βότανα της ελληνικής φύσης.

Αυτή η αγάπη, αλλά και η επιθυμία να αναδείξει τους φυσικούς «θησαυρούς» της χώρας μας οδήγησαν την Ελεωνόρα Γουδάκη στη δημιουργία της Anthea Organics, μιας εταιρείας αρωματικών φυτών και βοτάνων, που «σερβίρει» τις ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις από την Αγγλία, την Αυστρία και τη Γερμανία μέχρι τη Φιλανδία και τη μακρινή Ιαπωνία.

Μάλιστα, οι Ιάπωνες τρελαίνονται για το τσάι του βουνού της Anthea Organics, οι Άγγλοι αναρωτιούνται ποιο φυτό είναι αυτό, ενώ οι Φιλανδοί ψηφίζουν τις μείξεις βοτάνων της εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η μία από τις μείξεις της, η λεγόμενη detox blend, με μελισσόχορτο, μέντα, φασκόμηλο, χαρούπι και λουίζα, πήρε τρία αστέρια στα Great Taste Awards 2019, τα λεγόμενα «Όσκαρ της γεύσης», κάτι που η Ελεωνόρα Γουδάκη θεωρεί δικαίωση των προσπαθειών της. Η εταιρεία μάλιστα, που δημιουργήθηκε το 2017, κατάφερε σε μόλις μία διετία να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από μεγάλα, πεντάστερα, ελληνικά, ξενοδοχειακά συγκροτήματα που χρησιμοποιούν τα βότανά της στα σπα τους.

Σήμερα η Anthea Organics διαθέτει έξι κωδικούς, (ροδοπέταλα, τσάι του βουνού, μέντα, λουίζα και δύο μείξεις βοτάνων, detox και energy). Προσεχώς δε σχεδιάζει να βγάλει στην αγορά και άλλους, τόσο μονοποικιλιακούς όσο και μείξεις με σκοπούς χαλαρωτικούς και χωνευτικούς, ενώ ετοιμάζει παράλληλα και νέες, οικολογικές συσκευασίες για τα βότανά της. Στοχεύει επίσης να διευρύνει τις εξαγωγές της και έχει ήδη επαφές με τη Γαλλία, ενώ μιλά και με Αγγλία και Γερμανία για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της εκεί. Μεταξύ άλλων, έχει δεχθεί κρούσεις και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελεί μεγάλο στόχο για την εταιρεία.

«Τα αρωματικά φυτά της Ελλάδας διακρίνονται από μια μοναδικότητα. Το διαπιστώνουμε όταν μιλάμε με τις ξένες αγορές» λέει στη Voria.gr η Ελεωνόρα Γουδάκη. Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά πως πρόσφατα στη Σουηδία ένας χονδρέμπορος που εισάγει ροδοπέταλα από το Ιράν, όταν δοκίμασε τα ελληνικά ροδοπέταλα της Anthea Organics δήλωσε εντυπωσιασμένος.

Από τη διοίκηση επιχειρήσεων στα άδυτα της φύσης

Η Ελεωνόρα Γουδάκη σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και προτού δημιουργήσει την Anthea Organics είχε αρκετή τριβή με το επιχειρείν. Αν και η αγάπη για τη φύση προϋπήρχε μέσα της, ένα σεμινάριο που παρακολούθησε στο ΑΠΘ το 2013 γύρω από τα αρωματικά φυτά και τα αιθέρια έλαια έγινε το έναυσμα για να κάνει το δικό της επιχειρηματικό βήμα σε αυτό το πεδίο. Χρειάστηκε βέβαια πολύς καιρός μελέτης, έρευνας και συνεργασίας με ερευνητές για να φτάσει να δημιουργήσει την Anthea Organics, η οποία βασίστηκε στο διαχρονικό της ενδιαφέρον για τα ελληνικά βότανα, αλλά και στη γνώση πως η αξία και οι ιδιότητές τους είναι ξεχωριστές. Μάλιστα, η εταιρεία στο ξεκίνημά της αξιοποίησε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Από την πρώτη στιγμή η Ελεονώρα Γουδάκη στράφηκε στο εξωτερικό, όπου η κουλτούρα των αφεψημάτων είναι πιο διαδεδομένη, αφού, όπως λέει, οι Έλληνες δεν έχουν εντάξει τα βότανα τόσο φανατικά στην καθημερινότητά τους και καταφεύγουν σε αυτά κυρίως όταν είναι άρρωστοι. Δεν άφησε όμως παραπονεμένη και την ελληνική αγορά, αφού βρίσκεται με τα προϊόντα της σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και σε νησιά.

Η Anthea Organics συνεργάζεται με βιοκαλλιεργητές από όλη την Ελλάδα. Η συγκομιδή των βοτάνων γίνεται με το χέρι, αφού στόχος είναι να κρατηθεί ολόκληρο το φύλλο, ενώ με το χέρι γίνεται επίσης η διαλογή και οι μείξεις. «Σε κάθε φλιτζάνι θέλουμε να προσφέρουμε μια στιγμή αγνής απόλαυσης, βασισμένης στα μυστικά της ελληνικής φύσης» λέει η Ελεονώρα Γουδάκη.