Skip to main content

Μαγκριώτης: Η εθνική επέτειος, η εθνική ανάταση και ο σκεπτικισμός

Ο πρώην υφυπουργός, Γιάννης Μαγκριώτης κάνει μία αποτίμηση του εορταστικού τριημέρου της Θεσσαλονίκης και σχολιάζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

του Γιάννη Μαγκριώτη*

Το εορταστικό τριήμερο της Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε, ολοκληρώθηκαν και οι εκδηλώσεις για το Αλβανικό έπος του '40, σε όλη τη χώρα.

Μέσα στην εθνική και ψυχολογική ανάταση που πρόσφεραν, εύκολα διακρίνεται, ένας σκεπτικισμός στην ελληνική κοινωνία, που τροφοδοτείται από πολλά γεγονότα, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.

Οι περισσότεροι πολίτες, αντιλαμβάνονται ότι, το προσεχές μέλλον, ίσως είναι και πιο δύσκολο.

Στο εσωτερικό, η μια κρίση διαδέχεται την άλλη. Οι κρίσεις είναι παγκόσμιες, όμως κάθε χώρα, ανάλογα με την ανθεκτικότητα της οικονομίας της, την επάρκεια των θεσμών της, τις επιλογές της κυβέρνησής της και την συμπεριφορά της κοινωνίας της, περιορίζει ή πολλαπλασιάζει της επιπτώσεις της κρίσης.

Η χώρα μας, υπολείπεται των περισσότερων χωρών μελών της ΕΕ, σε όλα τα πεδία, γιαυτό και βιώνει πιο έντονα και πιο παρατεταμένα κάθε κρίση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά την πρωτόγνωρη ασυλία που είχε, λόγω του φόβου του κορονοϊού, από το τέλος του Καλοκαιριού αρχίζει να καταγράφει κάμψη στην αποδοχή της από την κοινή γνώμη, αρχικά, για τα θέματα της πανδημίας και των πυρκαγιών, στην συνέχεια και, για την οικονομία.

Η μεγάλη άνοδος των τιμών, στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και την βενζίνη, πολύ μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, ακολουθείται από αυξήσεις σχεδόν σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες.

Ο Χειμώνας όλα δείχνουν, πως θα είναι βαρύς, ανάλογη αναμένεται και η φθορά της κυβέρνησης.

Όλα οδηγούν σε επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων και σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Κανένας Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης, δεν περίμενε να χάσει την δυνατότητα να κερδίσει τις εκλογές, όταν έβλεπε: η πολιτική φθορά του να είναι επιταχυνόμενη και μη αντιστρεπτή.

Το μεγάλο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ για την εκλογή της νέας ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, δείχνει ότι πιθανόν η αύξηση της επιρροής του τρίτου κόμματος σήμερα, μετά την εκλογή ηγεσίας, να είναι σημαντική.

Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος να επισπεύσει ο Πρωθυπουργός τις εκλογές.

Αν μάλιστα στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής εκλεγεί κάποιος που αρνείται εκλογική συνεργασία με την ΝΔ, τότε οι εξελίξεις για τον Πρωθυπουργό, μπορεί να γίνουν επικίνδυνες πολιτικά.

Η κυβέρνηση, γνωρίζει τις εξελίξεις που έρχονται, πιστεύει όμως ότι θα μπορέσει να τις αναχαιτίσει και να επανακτήσει αποδοχή από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, λόγω της εκτιμώμενης αύξησης του ΑΕΠ το 2022.

Μόνο, που αύξηση αυτή θα είναι, όπως και η ίδια προβλέπει, αρκετά χαμηλότερη από την φετινή και στηρίζεται σε πολύ αισιόδοξες προβλέψεις, όπως: την εξέλιξη της πανδημίας, τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, την αύξηση της απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την αύξηση του τουρισμού, την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και της απασχόλησης.

Πολλές προϋποθέσεις, που είναι αδύνατον να υπάρξουν όλες μαζί, όταν οι δύο πρώτες, σε συνδυασμό με την εκρηκτική ακρίβεια, που κανείς δεν ξέρει μέχρι που θα φθάσει στο ύψος και στον χρόνο, δεν εξαρτώνται από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση στηρίζει την αισιοδοξία της στο ανέλπιστο μεγάλο πακέτο που θα πάρει και η χώρα μας, από την ΕΕ, λόγω της πανδημίας.

Δηλαδή σε ένα εξωγενές και έκτακτο πακέτο χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.
Είναι όμως ρεαλιστική η αισιοδοξία της κυβέρνησης, όχι φυσικά, αφού φέτος δεν φαίνεται να μπορεί να πετύχει το αρχικό ποσό απορρόφησης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ούτε φυσικά και την επόμενη χρονιά.

Για φέτος, το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα καλύψουν λογιστικά, ένα σημαντικό μέρος δαπανών που έγιναν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, του χρόνου αυτές οι δαπάνες, σχεδόν μηδενίζονται, όπως καταγράφεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022, που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Ετοιμότητα απορρόφησης σημαντικών πόρων, τόσο από τον δημόσιο τομέα, όσο και από τον ιδιωτικό, δεν υπάρχει για το 2021, που ολοκληρώνεται.

Όμως, δεν υπάρχει σοβαρή προετοιμασία και για την επόμενη χρονιά, εκτός από προγράμματα, όπως το "εξοικονομώ", και του ΟΑΕΔ, που είναι συνεχιζόμενα.

Υπάρχει μια δυνατότητα, η κυβέρνηση να έχει συμφωνήσει, μακριά από την δημοσιότητα και με τις έκτακτες διαδικασίες που έχει νομοθετήσει, με ξένους και εγχώριους ομίλους στον τομέα της ενέργειας και των νέων τεχνολογιών.

Όμως και αυτό να συμβεί, οι εκταμιεύσεις θα είναι περιορισμένες για το 2022, συνεπώς μικρή η θετική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας, πολύ περισσότερο, μικρή θα είναι η κοινωνική διάχυση αυτών των εκταμιεύσεων.

Στο διεθνές επίπεδο, τώρα φαίνονται οι μεγάλες αλλαγές, που διαμορφώνουν τις νέες δυνάμεις και τα νέα πεδία συγκρούσεων.

Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, φαίνεται, ότι, θα είναι ένα από αυτά.

Τα κενά ισχύος που έχουν δημιουργηθεί, προσπαθούν να τα επωφεληθούν, αναθεωρητικές δυνάμεις της περιοχής.

Η χώρα μας, νιώθει έλλειμμα ασφάλειας, στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς και δημιουργεί διμερείς αμυντικές συμφωνίες με τους ισχυρούς των θεσμών αυτών.

Αυτό καλύπτει, σε ένα βαθμό, το έλλειμμα ασφάλειας που έχει, όμως από την άλλη την βγάζει από τους συλλογικούς σχεδιασμούς της Δύσης, και την εντάσσει στους σχεδιασμούς μεμονωμένων ισχυρών χωρών, που ελάχιστα μπορεί να επηρεάσει.

Η κυβέρνηση θέλει, οι πολίτες να πιστέψουν, στην δική της αλήθεια, στην δική της ψευδαίσθηση, για να κερδίσει πάλι την εμπιστοσύνη τους, είναι όμως έτσι η πραγματικότητα;

*Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ.