Skip to main content

Η Ευρώπη στηρίζει το σχέδιο Ομπάμα για τις τράπεζες

Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία υποστήριξαν σήμερα το σχέδιο του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη μείωση του μεγέθους των τραπεζών και των εμπορικών τους δραστηριοτήτων.
Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία υποστήριξαν σήμερα το σχέδιο του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη μείωση του μεγέθους των τραπεζών και των εμπορικών τους δραστηριοτήτων, που εξέπληξε τις αγορές και ενδέχεται να επαναπροσδιορίσει την παγκόσμια χρηματοπιστωτική τάξη.

 Όμως, καθώς η κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδέες για τις κανονιστικές ρυθμίσεις των τραπεζών, δε θέλησαν να δεσμευθούν ότι θα το ακολουθήσουν, ενώ ειδικοί υποστηρίζουν ότι το σχέδιο του Ομπάμα μπορεί να συσκοτίσει την παγκόσμια προσέγγιση που ακολουθούν τα κράτη του G20.

Ο Ομπάμα έκανε τις προτάσεις του χθες Πέμπτη, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να πολεμήσει την αντίσταση των τραπεζών της Ουόλ Στριτ, τις οποίες κατηγορεί ότι βοήθησαν να προκληθεί η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Το σχέδιο απαγορεύει στις τράπεζες να επενδύουν, να κατέχουν ή να υποστηρίζουν κερδοσκοπικά επενδυτικά ταμεία και θέτει νέα όρια στο μέγεθος των τραπεζών σε σχέση με τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας.

Η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την πρόταση του Ομπάμα, λέγοντας ότι είναι ένα «πολύ, πολύ καλό βήμα προς τα εμπρός». "Αναγνωρίζουν ότι οι κανονιστικές ρυθμίσεις, λέξεις ταμπού που ήταν δύσκολο να χρησιμοποιηθούν στους χρηματοπιστωτικούς κύκλους των ΗΠΑ, είναι ζωτικής σημασίας για να ελέγξουν τις υπερβολές των τραπεζών", πρόσθεσε. Ενας εκπρόσωπος Τύπου του βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν δήλωσε ότι αισθάνεται "άνετα" με το σχέδιο του Ομπάμα, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζεται να εξετάσει τις λεπτομέρειες, καθώς διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικές ανάγκες. Η αντιπολίτευση των Συντηρητικών της Βρετανίας, όμως, πρόσφερε πιο συμπαγή υποστήριξη στον Ομπάμα. «Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δημιουργήσει πολύ χώρο, ώστε ο υπόλοιπος κόσμος να δημιουργήσει κάτι που πιστεύω ότι θα είναι ένα λογικό σύστημα διεθνών κανόνων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου για οικονομικά θέματα των Συντηρητικών Τζορτζ Όσμπορν στο ραδιόφωνο του BBC.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ