Skip to main content

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδοκιμάζει τη στάση της Τουρκίας για τον Οσμάν Καβαλά

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει επειγόντως να σημειώσει συγκεκριμένη και διαρκή πρόοδο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα

«Λυπηρό» χαρακτηρίζει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προχωρά στην αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πέτερ Στάνο. Παράλληλα, τονίζει ότι «η Τουρκία πρέπει επειγόντως να σημειώσει συγκεκριμένη και διαρκή πρόοδο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα οποία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

Ειδικότερα ο Πήτερ Στάνο ανέφερε: «Για σχεδόν τέσσερα χρόνια, ο επιχειρηματίας και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οσμάν Καβαλά κρατείται στη φυλακή στην Τουρκία, χωρίς να έχει καταδικαστεί.

Δεν υπήρξε καμία πρόοδος ως προς την αποφυλάκιση του κ. Καβαλά παρά τη δεσμευτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2019, έξι αποφάσεις και ένα προσωρινό ψήφισμα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που ζητούσε την άμεση αποφυλάκισή του. Αυτό είναι λυπηρό, ιδίως υπό το φως των διεθνών υποχρεώσεων της Τουρκίας.

Ως υποψήφια χώρα και μακροχρόνιο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία πρέπει επειγόντως να σημειώσει συγκεκριμένη και διαρκή πρόοδο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα οποία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Καλούμε την τουρκική δικαιοσύνη να δώσει συνέχεια στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την ενίσχυση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαιτεί την άμεση αποφυλάκιση του κ. Καβαλά, επειγόντως και πριν από την επόμενη σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης».