Skip to main content

Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στη διάσκεψη Κορυφής με ΕΕ

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν με τους ομολόγους τους των Δυτικών Βαλκανίων για την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα επιβεβαιώσουν, για άλλη μία φορά, οι ηγέτες των 27 κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα διαδικτυακά, εξαιτίας του κορωνοϊού.

Εκτός από τους ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ, έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Όλιβερ Σπάσοφσκι, των προέδρων του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, Χασίμ Θάτσι, Μίλο Τζουκάνοβιτς και Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αντίστοιχα.

Οι συμμετέχοντες θα υιοθετήσουν τη Διακήρυξη του Ζάγκρεμπ, το προσχέδιο της οποίας αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη σαφή υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» και ότι «οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων έχουν επαναλάβει τη δέσμευσή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική ως σταθερή στρατηγική επιλογή».

Η Σερβία και το Μαυροβούνιο διεξάγουν επί του παρόντος ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πρόσφατα δόθηκε το «πράσινο φως» για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη το 2016. Όσο για το Κόσοβο, οι πολίτες του είναι οι μόνοι στην περιοχή που χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να μετατραπούν σε λειτουργικές οικονομίες της αγοράς, ικανές να ενσωματωθούν στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά», αναφέρεται στο προσχέδιο της διακήρυξης, στο οποίο εκφράζεται επίσης  «η προθυμία συνεργασίας για την αντιμετώπιση παραπληροφόρησης και άλλων υβριδικών δραστηριοτήτων, ιδίως από τρίτα κράτη που προσπαθούν να υπονομεύσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής».

Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της στους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων να σημειώσουν πρόοδο προς την πλήρη ευθυγράμμιση με τις θέσεις εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τα κοινά συμφέροντα, και να ενεργήσουν αναλόγως.

Το προσχέδιο διακήρυξης καλεί τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων να καταβάλουν αποφασιστικές προσπάθειες για συμφιλίωση, καθώς και τελικές και δεσμευτικές λύσεις σε διμερείς διαφορές και ζητήματα που απορρέουν από το παρελθόν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη συμφωνία διαδοχής.