Skip to main content

Η Ευρώπη στη δίνη της πανδημίας - Μέτρα και lockdown εν όψει Χριστουγέννων

Το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού χτυπά πιο σφοδρά τις χώρες της Ευρώπης που δεν έχουν επιτύχει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού - Ο χάρτης με τα μέτρα ανά χώρα.

Με την Αυστρία να γίνεται και επίσημα η πρώτη χώρα της Δύσης και ειδικότερα της Ευρώπης που επαναφέρει το καθολικό lockdown για τον κορωνοϊό, ανησυχία επικρατεί στη Γηραιά Ηπειρο αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Από κοντά και οι Αρχές στη Γερμανία, που δηλώνουν πως η χώρα τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών.

Οι ΜΕΘ της χώρας έχουν γεμίσει ασφυκτικά, σκιαγραφώντας έναν δύσκολο χειμώνα, αλλά και ανοίγοντας παράθυρο για επιστροφή σε lockdown.

Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με την DW, η Βαυαρία έχει ξεκινήσει ήδη να μεταφέρει αρρώστους σε νοσοκομεία της Ιταλίας.

Το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού χτυπά πιο σφοδρά τις χώρες που δεν έχουν επιτύχει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, ωστόσο, καθώς η Ευρώπη παραμένει το επίκεντρο της πανδημίας, τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται σε όλες ανεξαιρέτως της χώρες.

Ο χάρτης με τα μέτρα ανά χώρα

Το αμερικανικό Bloomberg έφτιαξε έναν χάρτη στον οποίο αποτυπώνονται τα μέτρα που έχει λάβει κάθε χώρα της Ευρώπης προκειμένου να αντισταθεί στην επέλαση του τέταρτου κύματος του κορωνοϊού. Βέβαια, οι αποφάσεις κάθε χώρας μεταβάλλονται κυριολεκτικά ώρα με την ώρα και καθώς η πανδημία δείχνει να ανθίσταται.

Όπως θα δείτε παρακάτω, με γαλάζιο χρώμα αποτυπώνονται οι χώρες που έχουν επιβάλει περιορισμούς αποκλειστικά σε ανεμβολίαστους πολίτες. Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται, εκτός από την Ελλάδα, και η Γερμανία (ο κανόνας 2G αποκλείει τους ανεμβολίαστους από μια σειρά δραστηριοτήτων), η Τσεχία και η Σλοβακία.

Με πράσινο ανοιχτό χρώμα αποτυπώνονται οι χώρες που επιβάλλουν τη χρήση πιστοποιητικού (εμβολιασμός, νόσηση ή τεστ) για το σύνολο σχεδόν των δραστηριοτήτων στη χώρα. Σε αυτό το γκρουπ εντάσσονται χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Φινλανδία, η Δανία, η Βουλγαρία κ.α.

Με πράσινο σκούρο αποτυπώνονται οι χώρες που διατηρούν την υποχρέωση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ανάμεσά τους η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Με μπλε σκούρο χρώμα αποτυπώνονται οι χώρες που έχουν επαναφέρει την υποχρεωτική τηλεργασία σε όσα επαγγέλματα είναι δυνατή, μέτρο που έχουν επιλέξει το Βέλγιο και η Ιρλανδία.

Τέλος, με μοβ χρώμα αποτυπώνεται η Ολλανδία, η οποία ήταν και η πρώτη χώρα που επέβαλε μερικό lockdown πριν από μερικές ημέρες.

Πυκνώνουν τα «σύννεφα της πανδημίας»

Οι ειδήσεις από όλη τη Γηραιά Ηπειρο μοιάζουν ανησυχητικές, καθώς οι Αρχές των χωρών προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά και να βρουν τρόπους να μειωθεί η αυξημένη διάδοση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, για παράδειγμα, πως θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τη χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, οι οποίοι έχουν χαλαρώσει πολύ, με αποτέλεσμα τα κρούσματα του ιού να αυξάνονται όλο και περισσότερο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

«Η πανδημία είναι ακόμη εδώ», δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Από την πλευρά της, η Δανία ετοιμάζεται να επιβάλει τη χρήση πιστοποιητικού στο σύνολο των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, το οποίο θα είναι απαραίτητο προκειμένου να μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να επεκτείνει τη χρήση του πιστοποιητικού και σε άλλους τομείς.

Φόβοι για βουλγαρική μετάλλαξη

Την ίδια ώρα, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, προειδοποίησε πως η κατάσταση στη Βουλγαρία ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού.

«Δεν θέλω να μιλήσω για μια πιθανή βουλγαρική παραλλαγή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά, αν δεν κάνουμε τίποτα, μπορεί να δούμε μια βουλγαρική παραλλαγή», δήλωσε ο Μπρετόν σε δημοσιογράφους στη Σόφια.

Το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα αγγίζει μόλις το 45,81%. «Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί και αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα παραλλαγή, η οποία θα είναι πολύ άσχημα νέα για τη Βουλγαρία και για όλους μας στον πλανήτη», είπε.

Την ίδια ώρα, η Ουγγαρία, με ποσοστό εμβολιασμού 60%, κατέγραψε ρεκόρ νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού, με 11.289 περιστατικά σε μία ημέρα, το τελευταίο 24ωρο.

Πηγή: iefimerida.gr