Skip to main content

Αυτή είναι η στρατηγική επιβίωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Διαχειριστικός έλεγχος, αύξηση κεφαλαίου και νέες συνεργασίες, για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρη ΑΕ. Τι ειπώθηκε στην ενημέρωση των μετόχων.

Η ενίσχυση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, με το ποσό των 30 εκατομμυρίων, από τα χρήματα της εκκαθάρισης της ΑΤΕ Βank, ήταν μία σημαντική αλλά μερική ενίσχυση της Βιομηχανίας, η οποία χρειαζόταν τουλάχιστον τα διπλάσια, 60 εκατ. σε φρέσκο χρήμα, για να σταθεί στα πόδια της όντας καταχρεωμένη.

Ωστόσο ήδη γίνονται σημαντικά βήματα για να επιβιώσει η εταιρεία, η οποία, μετά και την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 36.438.722,10 ευρώ, όπως αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, θα συνεχίσει να έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μετόχων, για την πορεία της εταιρείας, ο πρόεδρος δ.σ., Γεώργιος Κυπαρισσίδης - Κοκκινίδης παρουσίασε τις ενέργειες της νέας διοίκησης που αφενός στοχεύουν στην εξασφάλιση συνεργασιών και έργου για τη βιομηχανία και, αφετέρου στη διεκδίκηση των οφειλών τρίτων που ανέρχονται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Έτσι, μέσα στην επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται ο διαχειριστικός έλεγχος που διενεργείται από τη Lazard, τα αποτελέσματα του οποίου θα δοθούν στον εισαγγελέα. Στο πλαίσιο του ελέγχου ερευνώνται τυχόν ευθύνες ή παραλείψεις παλαιών διοικήσεων, πρώην αλλά και νυν στελεχών που ζημίωσαν την επιχείρηση, όπως επίσης τυχόν τριγωνικές συναλλαγές αλλά ως και διακίνηση μαύρου χρήματος.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, λέχθηκε ότι έχει συγγραφεί το προσχέδιο της συμφωνίας με επιχειρήσεις του εξωτερικού (σ.σ βραζιλιάνικο όμιλο για επεξεργασία ζάχαρης) και μάλιστα αύριο, εκπρόσωπος του πιθανού συνεργάτη θα βρίσκεται στην ΕΒΖ στο πλαίσιο των συζητήσεων και του στόχου οριστικοποίησης της συμφωνίας.

Η διοίκηση της ΕΒΖ θέλει να έχει στα χέρια της τη συμφωνία με τον ξένο όμιλο και στη βάση αυτής, να δοθεί η τελική μορφή στο business plan, που έχει αναλάβει την υποχρέωση να παρουσιάσει στη πιστώτρια Τράπεζα, Πειραιώς.

Με την Πειραιώς, η οποία έχει αρνηθεί να παρέχει περαιτέρω χρηματοδότηση, η ΕΒΖ υπέγραψε ως γνωστόν μία "συμφωνία ειρήνευσης" (standstill agreement), όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Κυπαρισσίδης. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας η Τράπεζα μείωσε το επιτόκιο στα δάνεια της εταιρείας στο 3,5% και δεσμεύτηκε μέχρι την παρουσίαση του νέου business plan και την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τη διοίκηση της ΕΒΖ, να μη κινηθεί κατά της επιχείρησης, διεκδικώντας τα δάνεια που της οφείλει.

Σημειωτέον η ΕΒΖ, μέσα σε πέντε μήνες κατέβαλε και 18 εκατ στη Πειραιώς για δάνεια που είχαν ληφθεί για να καταβληθούν υποχρεώσεις προς παραγωγούς και τρίτους, από την προηγούμενη ζαχαρική καμπάνια.

Η ΕΒΖ δίνει έναν αγώνα επιβίωσης, μετά και τα 30 εκατομμύρια που πήρε από τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ, για να μπορέσει να κινηθεί. Άλλωστε από τα 36,438 εκατ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που εγκρίθηκε σήμερα, τα 30 εκατ. είναι αυτά που έχουν προκαταβληθεί τον Απρίλιο.

Οι προσπάθειες της ΕΒΖ για να μπορέσει να ορθοποδήσει είναι πολλές και γίνονται παράλληλα. Εκτός από τη μεγάλη συνεργασία με τον οίκο της Βραζιλίας, συζητάει την προοπτική συνεργασίας με ευρωπαϊκή εταιρεία για την παραγωγή στεβιοζάχαρης, αρχικά με στέβια που παράγεται στο εξωτερικό. Επίσης, βλέπει και άλλες εμπορικές δραστηριότητες μα και άλλους πιθανούς τρόπους αξιοποίησης των εγκαταστάσεών της.

Παράλληλα, λόγω της άρνησης της Πειραιώς να χρηματοδοτήσει την εισαγωγή φασόν ζάχαρης από το εξωτερικό, έχει κάνει επαφές και με άλλες τράπεζες και αναμένει θετική έκβαση των συζητήσεων με την ΕΤΕ.

Αύξηση κεφαλαίου με μετρητά

Η έκτακτη γενική συνέλευση ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, κατά 36,438 εκατ ευρώ. Σαν πρώτο βήμα οι μέτοχοι αποφάσισαν την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρεία με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,73 ευρώ το τεμάχιο, σε 0,30 ευρώ, χωρίς να υπάρξει μείωση του αριθμού των μετοχών.

Ακολούθως, αποφασίσθηκε η αύξηση του μ/κ με την έκδοση 121.462.407 νέων μετοχών, αξίας 0,30 ευρώ εκάστη και διάθεσή τους στους παλαιούς μετόχους , με μία νέα μετοχή ανά 3,3 παλαιές. Αν η αύξηση δεν καλυφθεί από τους παλαιούς μετόχους ( για τα υπόλοιπα 6,438 εκατ ευρώ, αφαιρουμένων των 30 εκατ που κατέβαλε ήδη ο εκκαθαριστής), τότε οι μετοχές θα διατεθούν σε νέους μετόχους.

Ο εκπρόσωπος του βασικού μετόχου, του εκκαθαριστή της ΑΤΕ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση διάθεσης επιπλέον ποσού για την κάλυψη του υπολοίπου της αύξησης του μ/κ, ενώ ζήτησε να πληροφορηθεί πως θα καλύψει η εταιρεία το "χρηματοδοτικό κενό" για τη συνέχιση της λειτουργίας της στο εξής, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η καμπάνια της φετινής σεζόν.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έγινε από πλευράς διοίκησης, αναφέρθηκε ότι από τα 30 εκατομμύρια ευρώ που καταβλήθηκαν τον Απρίλιο, έχει μείνει υπόλοιπο 4,922 εκατομμύρια ευρώ, καθώς διατέθηκαν 25 εκατ για να καλυφθούν οφειλές κυρίως του 2014: σε τευτλοπαραγωγούς, ξένους προμηθευτές φασόν ζάχαρης, σε μεταφορείς τεύτλων, στις θυγατρικές της Σερβίας, στην Εφορία, σε ΔΕΠΑ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και σε διάφορους άλλους προμηθευτές.

Γεγονός είναι ότι καταβάλλεται μία υπερπροσπάθεια για να σωθεί η ΕΒΖ, η οποία στη παρούσα συγκυρία, αποκλείεται να "ξαναβγεί με διαγωνισμό για την αναζήτηση αγοραστή", καθώς ο εκκαθαριστής κρίνει άσκοπη μία τέτοια ενέργεια. Άλλωστε, στο παρελθόν και σε συνθήκες πολύ καλύτερες, προ κρίσης, δυο διαγωνισμοί δεν έδωσαν αποτέλεσμα .

Σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση ενέκρινε επίσης τις αντικαταστάσεις μελών του δ.σ. όπως και τον ορισμό των μελών της Επιτροπής Ελέγχου.