Skip to main content

Η εξάλειψη της μεσαίας τάξης, o Ευκλείδης και ο... Αριστοτέλης

Ο Αριστοτέλης υποστήριξε ότι προϋπόθεση για την επιβίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι «η ύπαρξη μιας ισχυρής μεσαίας τάξης».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς (ΙΝΠ), με θέμα: "Η Ευρώπη στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης. Νεοφιλελεύθερες πολιτικές- Αριστερές απαντήσεις". Υποστήριξε ότι «Μία ηγεμονική πολιτική που ενσωματώνει τα μεσαία και λαϊκά στρώματα, μπορεί να έχει αριστερό πρόσημο».

Πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας, που επειδή γίνεται από έναν συνειδητό μαρξιστή, δεν μπορεί να γίνεται από άγνοια, αλλά από συνειδητή παραπλάνηση. Άλλωστε, τον διαψεύδουν πλείστα όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που επανειλημμένως διακηρύσσουν ότι το κόμμα το ψηφίζουν οι φτωχοί. Οι ίδιοι επομένως τίθενται απέναντι στον Ευ. Τσακαλώτο, ομολογώντας ότι η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης είναι προγραμματισμένη από την Αριστερά.

Ούτε αυτό το λέγω μόνον εγώ, όπως έγραψα σε σημείωμα προ ετών, αλλά το υποστηρίζει τόσο ο Παν. Λαφαζάνης, ο οποίος στο ραδιόφωνο στα "Παραπολιτικά",  άφησε να εννοηθεί πως την κυβέρνηση την συμφέρει να υπάρχει αυξημένη φτώχεια, καθώς ο "φτωχός" αρπάζει το ψίχουλο που του πετάνε με ευγνωμοσύνη, μη έχοντας πολλές απαιτήσεις, όπως είπε, αλλά το υποστηρίζουν και οι πρόγονοί μας [τους οποίους υποτιμά η Αριστερά, με τον κ. Α. Τσίπρα να αναφέρεται σε περιθωριακό αμπελοφιλόσοφο της Γαλλίας, αντί των Ελλήνων φιλοσόφων, που φυσικά αγνοεί].

Ένα απόσπασμα από το έργο του Ξενοφώντος "Ιέρων" ή "Τυραννικός", αναλύει εξαιρετικά απλά και ουσιαστικά τον λόγο που οι αριστερές αυταρχικές κυβερνήσεις, φτωχοποιούν τους ανθρώπους! «Ακόμη κι όταν έρχονται καλές χρονιές για τις σοδειές και υπάρχει αφθονία αγαθών, ούτε τότε χαίρεται ο τύραννος· γιατί πιστεύει πως όσο πιο φτωχοί είναι οι άνθρωποι τόσο πιο υποταγμένοι είναι ώστε να τους χρησιμοποιεί».

Ακριβώς αυτό καυτηρίαζε ο Αριστοτέλης, και υποστήριξε ότι προϋπόθεση για την επιβίωση της δημοκρατίας είναι «η ύπαρξη μιας ισχυρής μεσαίας τάξης, αφού οι πλούσιοι επιδιώκουν την εγκαθίδρυση ολιγαρχίας, ενώ οι φτωχοί ρέπουν προς την οχλοκρατία και την κατάργηση του νόμου, που προστατεύει τους πλούσιους συμπολίτες τους».

Ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε επίσης, ότι η ανισότητα έχει τεράστιες συνέπειες για τις κοινωνίες και επεσήμανε ότι η μεσαία τάξη υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις και είναι ανύπαρκτη στις μικρότερες, προσθέτοντας ότι οι λαϊκές και μεσαίες τάξεις στις μικρομεσαίες πόλεις, είναι εκτός συστήματος. Σωστή είναι η διαπίστωση, που έχει φυσικά την εξήγησή της, ότι στις μεγάλες πόλεις αφενός υπάρχουν υπηρεσίες του κράτους με πλήθος υπαλλήλων, και αφετέρου λόγω του μεγάλου πληθυσμού, μπορεί ακόμη να αντισταθεί το εμπόριο στην προσπάθεια φτωχοποίησης.

Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα κάποια στιγμή θα ορθοποδήσει, με την έλευση αστικής κυβέρνησης. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να βρίσκεται στο πλευρό της Αριστεράς, επειδή γνωρίζει ποιος την φτωχοποίησε, την ώρα που το 2014 τα πράγματα έδειχναν ότι σιγά-σιγά η Ελλάδα θα ξανάβρισκε τον δρόμο της.

Η μεσαία τάξη δεν αγνοεί ποιος είναι ιδεολογικά αντίπαλος και θέλει την εξόντωσή της. Δεν είναι μυστικό, το είχε γράψει ο Μαρξ, ότι το κόμμα της κομμουνιστικής Αριστεράς στηρίζεται στους προλετάριους, σ’ αυτούς δηλαδή «που ως μόνη περιουσία έχουν τα χέρια τους». Κι επειδή αυτοί δεν ήσαν πολλοί στην Ελλάδα, στον ΣΥΡΙΖΑ φρόντισαν να φτωχοποιήσουν και μέρος της μεσαίας τάξης για να αυξηθεί ο αριθμός των δυνάμει ψηφοφόρων τους.

Είμαι πεπεισμένος, ότι η έλλειψη επενδύσεων δεν οφείλεται μόνον στην έλλειψη ικανοτήτων των κυβερνητικών στελεχών να λάβουν μέτρα για την ανάπτυξη, αλλά και σε σκοπιμότητα. Θυμηθείτε τι ήθελαν να κάνουν, αλλά από ανικανότητα ούτε ένα μικρό μέρος των υπεσχημένων έπραξαν.

Μας διαβεβαίωναν οι κυβερνητικοί από το 2014: «Εμείς στηρίζουμε την ανάπτυξη "από τα κάτω"», αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «τα περιφερειακά συνέδρια, η αλληλέγγυα οικονομία και οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί είναι βήματα προς αυτή την κατεύθυνση». Μιλούν για οικονομία της κολεκτίβας, αλλά ούτε κάτι από αυτά έχουμε δει. Το μόνο που βλέπουμε είναι η προσπάθεια εξάλειψης της μεσαίας τάξης.