Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020
x

ΟΙ ΕΞΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Το Eurogroup με αυτή την εντολή, δίνει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τους θεσμούς για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια

Διασαφηνίσεις σχετικά με το πώς θα γίνει η χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα έδωσε το Eurogroup, μετά και την επιτυχημένη έκβαση για την Ελλάδα όσων αφορά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Πλέον αναμένεται να γίνουν οι απαραίτητες επαφές της Αθήνας με τους θεσμούς, ενώ θα ακολουθήσει το πράσινο φως του EuroworkingGroup, ακολούθως του Eurogroup και την τελική «σφραγίδα» θα βάλουν τα πέντε εθνικά κοινοιβούλια της ευρωζώνης προεξάρχοντος αυτού της Γερμανίας.

Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι το Eurogroup με αυτή την εντολή, δίνει και τυπικά το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τους θεσμούς για το πως θα χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια:

1. Πρέπει να βρεθούν ώριμα επενδυτικά έργα που θα απορροφήσουν τα κονδύλια.

2. Η απόφαση για το ποσοστό που θα χρησιμοποιηθεί από τα κέρδη των ομολόγων για επενδύσεις (όχι μόνο κρατικές) θα ληφθεί μετά από διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

3. Τα έργα που θα λάβουν την χρηματοδότηση θα πρέπει να συναποφασίσουν με τους θεσμούς. Δηλαδή η κυβέρνηση δεν θα έχει τον πλήρη έλεγχο για το πώς θα δοθούν τα κονδύλια αυτά.

4. Το επικρατέστερο σενάριο που ήδη συζητείται είναι εάν δεν υπάρχει απορρόφηση των κονδυλίων από τα κέρδη σε επενδύσεις εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα αυτά θα διοχετεύονται στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

5. Η διοχέτευση σε επενδύσεις αναμένεται να γίνεται με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο χωρίς να επηρεάσει το πρωτογενές πλεόνασμα.

6. Δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους θεσμούς ως προς το επενδυτικό κομμάτι.

Η εκταμίευση των 767 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να περάσει πρώτα από τα πέντε εθνικά κοινοβούλια, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 40 μέρες. Σε δεύτερο στάδιο και εφόσον υπάρχει συμφωνία, η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει να μπουν και τα 767 εκατομμύρια στο επενδυτικό πλάνο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ