Skip to main content

Οι έξι προτάσεις του ΔΣΘ για τους πονικούς κώδικες

Οι έξι προτάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για ΠΚ και ΚΠΔ - Αν νομοθετηθούν θα υπάρξει ουσιώδης ποιοτική μεταβολή στη Δικαιοσύνη

Έξι προτάσεις - παρατηρήσεις για τη βελτίωση των σχεδίων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας καταθέτει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ).

Το κείμενο, που εκπονήθηκε από ομάδα νομικών υπό τον συντονισμό του δικηγόρου Θεσσαλονίκης Αντωνίου Μπιλίση, υιοθετήθηκε ομόφωνα ως θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. 

Οι προτάσεις αφορούν κρίσιμα πρακτικά ζητήματα, στη βάση του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης που σχετίζονται με την αξιοπιστία του, στα οποία δεν υπήρξαν αλλαγές με τον νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα προτείνεται:

1) Η τήρηση των πρακτικών με φωνοληψία και στις δίκες των πλημμελημάτων, καθώς το μέτρο προβλέπεται μόνον για τις δίκες κακουργημάτων.

2) Η εικονοληψία  (βιντεοληψία) των καταθέσεων στο στάδιο της προδικασίας από τους προανακριτικούς υπαλλήλους και τον ανακριτή, με ταυτόχρονη μετατροπή τους σε κείμενο word μέσω ειδικού λογισμικού που ήδη κυκλοφορεί στην αγορά.

3) Η υποχρέωση του δικαστηρίου σε συνοπτική αιτιολόγηση της απόφασής του μετά την  έκδοσή της στο ακροατήριο, ώστε να ξέρουν οι διάδικοι αμέσως το λόγο που αυτό έκρινε έτσι όπως έκρινε.

4) Η συμπλήρωση του άρθρου 139 του Κ.Π.Δ., που αφορά την αιτιολόγηση των  αποφάσεων, με διατύπωση που θα καθιστά υποχρεωτική την αναφορά σε αυτές των αποδεικτικών μέσων και των ειδικών πορισμάτων τους από τα οποία πείστηκε το δικαστήριο, για κάθε κρίση του που είναι ουσιώδης για την έκβαση της δίκης. Έτσι θα εγκαταλειφτεί το ισχύον σύστημα τυποποιημένης αιτιολόγησης, που δημιουργεί πρόβλημα αξιοπιστίας των  δικαστικών αποφάσεων σε πολλές περιπτώσεις, καθώς, υπό την υπάρχουσα διατύπωση του νόμου, αρκεί μόνον η αναφορά ότι το δικαστήριο βάσισε την απόφασή του σε «όλα ανεξαιρέτως» τα αποδεικτικά μέσα «χωρίς να παραλείπεται κανένα». 

5) Η εισαγωγή ως αυτοτελούς λόγου αναίρεσης της παραμόρφωσης από το δικαστήριο των αποδεικτικών μέσων.

6) Η εισαγωγή του θεσμού της αυτεπάγγελτης επανεξέτασης της υπόθεσης από το Εφετείο, αν υπήρξε μειοψηφία στην απόφαση του Πρωτοδικείου, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται στην περίπτωση αυτή  αιτιολογημένη έφεση από τον εισαγγελέα.                

«Αν νομοθετηθούν θα υπάρξει ουσιώδης ποιοτική μεταβολή στη Δικαιοσύνη, πραγματικό άλμα στην αξιοπιστία της», αναφέρει ο ΔΣΘ.

Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο προτάσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ΕΔΩ.