Skip to main content

Οι έξι στόχοι του Μαξίμου για την... επιταγή των 32 δισ. ευρώ

Ο πρώτος διαχωρισμός προτεραιοτήτων που έχει γίνει από την επιτροπή Πισσαρίδη για την αξιοποίηση των 32 δισ ευρώ από το Ταμείο Ανασυγκρότησης.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο πρώτος διαχωρισμός προτεραιοτήτων που έχει γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, από την επιτροπή Πισσαρίδη για την αξιοποίηση των 32 δισ ευρώ, που έχει λαμβάνειν η χώρα μας από το Ταμείο Ανασυγκρότησης. Κι αυτό, γιατί δείχνει προς τα πού θα (επιχειρηθεί να) κινηθεί η ελληνική οικονομία τα αμέσως επόμενα χρόνια. Η κατ' αρχήν ομαδοποίηση, λοιπόν, έχει ως εξής:

Α) περιφερειακή ανάπτυξη

Β) ψηφιακός μετασχηματισμός

Γ) πράσινη ανάπτυξη

Δ) υποδομές

Ε) απασχόληση

Στ) καινοτομία

Οσοι έχουν εικόνα του τρόπου που σκέφτεται ο πρωθυπουργός, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούν ότι συμμετείχε στην οριοθέτησή τους. Κι αυτό γιατί περιγράφουν τα «πιστεύω» του σε απόλυτο βαθμό. Αλλωστε, το Μαξίμου είναι αυτό που θα εγγυηθεί στην ΕΕ την υλοποίηση του σχεδίου – πρόκειται άλλωστε για προαπαιτούμενο για την έκδοση της "επιταγής" των 32 δισ ευρώ. Για την κυβέρνηση πάλι είναι προαπαιτούμενο για την επανεκλογή της.

Κι επειδή όλοι οι κυβερνώντες έχουν ισχυρό το ένστικτο της επιβίωσης, θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι το παραπάνω τριετές πρόγραμμα θα ξεκινά με τις φοροελαφρύνσεις, μέρος των οποίων θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ, και θα καταλήγει στα έργα υποδομής, γιατί απαιτούν μεγάλο χρόνο ωρίμανσης.

Να σημειωθεί ακόμα ότι οι οριστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανασυγκρότησης είναι θα ληφθούν αμέσως μετά την κατάθεση του εθνικού σχεδίου κάθε χώρας - μέλους στις 14 Οκτωβρίου. Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι από την κυβέρνηση δηλώνεται ξεκάθαρη πρόθεση η ολοκλήρωση του σχεδίου να έχει τελειώσει πολύ νωρίτερα.