Skip to main content

Απολύμανση: Οι εξολοθρευτές μικροβίων και κορωνοϊού, οι επιτήδειοι και οι συμβουλές (vid)

Στην προ-covid εποχή ο κόσμος τούς καλούσε όταν ήθελε να κάνει κάποια απεντόμωση, ωστόσο όλα άλλαξαν με το ξέσπασμα της πανδημίας

Όταν πριν από 2 περίπου χρόνια έκανε την εμφάνισή του ένας άγνωστος ιός, ο SARS-CoV-2, ο οποίος σε ταχύτατο χρόνο πήρε πανδημικές διαστάσεις, εκτυλίχθηκαν πρωτόγνωρες καταστάσεις οι οποίες προσομοίαζαν σε ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Μια από αυτές τις αλλόκοτες εικόνες που μόνο σε κάποια κινηματογραφική οθόνη έβλεπε το ευρύ κοινό ήταν η εμφάνιση ανθρώπων με ολόσωμες στολές και μάσκες με ειδικό εξοπλισμό να ψεκάζουν κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους, προκειμένου να τους απολυμάνουν.

Θα μπορούσε κανείς να τους παρομοιάσει με σύγχρονους... εξολοθρευτές, μόνο που αντί να έχουν στόχο την... εξάλειψη της ανθρωπότητας, έχουν την εξαφάνιση των πάσης φύσεως μικροβίων και φυσικά του κορωνοϊού που απειλούν την ύπαρξη της.

Με τον ειδικό τους εξοπλισμό και με τις κατάλληλες και εγκεκριμένες χημικές ουσίες εφορμούν σε χώρους όπου έχει κάνει την εμφάνισή της η Covid-19 και με τη δημιουργία νέφωσης μέσω μικρών σταγονιδίων που εξαπολύουν με πίεση τον εξολοθρεύουν, απολυμαίνοντας και παραδίδοντας τον χώρο ασφαλή για χρήση. 

Στην προ-covid εποχή ο κόσμος τούς καλούσε όταν ήθελε να πραγματοποιήσει κάποια απεντόμωση σε οικιακό ή επαγγελματικό χώρο εξαιτίας της εμφάνισης τρωκτικών ή εντόμων, ή μυκήτων που προκαλούσαν ανεπιθύμητες καταστάσεις, ωστόσο όλα άλλαξαν με την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού.

Υπό τον φόβο του άγνωστου, οι άνθρωποι με τις ολόσωμες στολές έγιναν περιζήτητοι με τη δουλειά τους να πενταπλασιάζεται. Νοσοκομεία, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, επαγγελματικοί χώροι, ιδιώτες, ζητούσαν να απολυμάνουν τους χώρους τους, πολλές φορές ακόμη και προληπτικά, με συνέπεια οι «εξολοθρευτές» να καλούνται να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες περιστατικά.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr, ο Γιώργος Αχλατλής, ιδιοκτήτης εταιρείας απολυμάνσεων, «ο στόχος ουσιαστικά ήταν και είναι να μηδενίσουμε το μικροβιακό φορτίο σε έναν χώρο, να μην υπάρχουν ιοί, μύκητες και όλα αυτά που απειλούν την υγεία του ανθρώπου, απλά επειδή αυτά, τα ζημιογόνα, μεταφέρονται από τα έντομα, τα τρωκτικά, πτηνά κ.ά., ο κόσμος μάς γνώριζε ως απεντομωτές, μυοκτόνους, ποντικοκυνηγούς κτλ».

Σημειώνεται ότι πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού η συνήθης διαδικασία ήταν αυτή της απεντόμωσης, δηλαδή να σκοτωθούν οι φορείς των ιών, ποντίκια κτλ., ενώ με την εμφάνιση του κορωνοϊού, ο οποίος μεταδίδεται μέσα από τα σταγονίδια του ανθρώπου, απαιτείται η απολύμανση.

Το αερόλυμα «φονιάς» του κορωνοϊού 

Ο κ. Αχλατλής επισημαίνει ότι για να απολυμανθεί ένας χώρος χρησιμοποιούνται υλικά εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και έχουν ως βάση τους τις ενώσεις του χλωρίου και πιο συγκεκριμένα το διοξείδιο του χλωρίου.

Με την ανάμειξη με το νερό, μένουν οι ελεύθερες ρίζες του χλωρίου, και όταν το μείγμα εκτοξεύεται με μεγάλη πίεση δημιουργείται νέφωση, η οποία ανεβαίνει από κάτω προς τα πάνω, σκοτώνοντας ό,τι μικρόβιο βρει στο διάβα της.

Ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα που θα απολυμανθούν είναι και τα κυβικά μέτρα από το απολυμαντικό υγρό που θα χρησιμοποιηθεί αλλά και ο χρόνος που θα απαιτηθεί έτσι ώστε να η διαδικασία να έχει τα σωστά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα ένα χώρος 100 τ.μ χρειάζεται τουλάχιστον 20 λεπτά για να καθαριστεί με σχολαστικότητα.

Ο εκνεφωτής

Για την εκτόξευση του υγρού χρησιμοποιείται ο εκνεφωτής, μια ειδική συσκευή που πετά με μεγάλη πίεση πολύ μικρά σταγονίδια, δημιουργώντας ουσιαστικά μια ομίχλη, η οποία κάθεται στις επιφάνειες, ανεβαίνει προς τα πάνω και εισχωρεί ακόμη και σε χαραμάδες και ρωγμές, και όπου βρίσκει τον κορωνοϊό, μέσα σε δύο ώρες από τον ψεκασμό, τον εξουδετερώνει.

Πολύ σημαντικό είναι ότι, εκτός από την εξουδετέρωση του ιού, μέσα στο δίωρο, έχει διαλυθεί και το φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε, ενώ η ατμόσφαιρα μετά τον ψεκασμό είναι πολύ πιο καθαρή, καθώς το χλώριο απορροφά και τις όποιες οσμές υπήρχαν.  

Οι στολές

Οι στολές που χρησιμοποιούν οι «ράμπο» των απολυμάνσεων είναι ολόσωμες, αδιάβροχες και κατασκευασμένες από ειδικό υλικό ώστε να μην εισχωρεί ούτε το φάρμακο ούτε το όποιο ιικό φορτίο στον οργανισμό. Οι στολές που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσης τόσο για την ασφάλεια του απολυμαντή όσο και για να μη μεταφέρει μικρόβια από τον έναν χώρο στον άλλον. Τον εξοπλισμό συμπληρώνουν οι μάσκες, οι οποίες καλύπτουν όλο το πρόσωπο και έχουν δύο φίλτρα ώστε ο αέρας που εισπνέεται να είναι καθαρός, και φυσικά τα γάντια για να είναι καλυμμένα τα χέρια του χειριστή του εκνεφωτή.  

«Με τη σχολαστική τήρηση όλων των μέτρων, με τη σωστή τοποθέτηση της στολής και με την πλήρη κάλυψη όλου του σώματος, ο κίνδυνος έκθεσης είτε στο αερόλυμα είτε στον κορωνοϊό, μέσα από τη σκόνη που σηκώνεται, είναι πολύ μικρός» επισημαίνει ο κ. Αχλατλής.  

Οι επιτήδειοι και η πιστοποίηση

Στην αρχή της πανδημίας, όταν ο πανικός είχε δημιουργήσει αυξημένη ζήτηση για τις απολυμάνσεις, υπήρξαν κάποιοι επιτήδειοι που παρά το γεγονός ότι δεν είχαν την απαραίτητη πιστοποίηση από το αρμόδιο υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και εκμεταλλευόμενοι τον φόβο, την άγνοια αλλά και τη μη κατάρτιση, ειδικά στην αρχή, των απαραίτητων οδηγιών, προχωρούσαν σε απολυμάνσεις χωρίς να τηρούν τα απαραίτητα πρωτόκολλά, χρησιμοποιώντας μη εγκεκριμένα σκευάσματα εισαγωγής από Βαλκανικές χώρες, εισπράττοντας αδρές αμοιβές.

Στην παγίδα έπεσαν και φορείς του δημοσίου, όπως για παράδειγμα σχολεία, στα οποία έκαναν απολυμάνσεις άνθρωποι που είχαν μεν σχέση με το αντικείμενο της καθαριότητας αλλά δεν ήταν πιστοποιημένοι για μια τέτοια διαδικασία.

Στην πορεία ωστόσο, με τη θέσπιση των πρωτοκόλλων και τη γνώση, τα φαινόμενα αυτά σχεδόν εκμηδενίστηκαν.

Η εξουσιοδοτημένη εταιρεία που προχωρά σε απολύμανση υποχρεούται με την ολοκλήρωσή της να παραδώσει και πιστοποιητικό το οποίο αναφέρει τον τρόπο που έγινε η απολύμανση, ότι υπήρχε ειδικός επιβλέπων χημικός μηχανικός, ότι έγινε με συγκεκριμένο μείγμα και ποσότητα, έτσι ώστε να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση ατυχήματος.  

Πρακτικές συμβουλές για απολύμανση του χώρου μας

Τα πλέον επίφοβα σημεία για τη συγκέντρωση μικροβίων είναι η τουαλέτα και η κουζίνα, καθώς σε αυτούς τους χώρους πολλαπλασιάζονται, οπότε θα πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν στον χώρο φορείς μικροβίων και παράσιτα, όπως μύγες, κατσαρίδες κ.ά., και φυσικά να μην αφήνουμε σκουπίδια να συσσωρεύονται.

Μια άλλη συμβουλή είναι να βγάζουμε τα παπούτσια εκτός του διαμερίσματος, καθώς είναι από τους πιο σημαντικούς φορείς μικροβίων, και να τα αφήνουμε να αεριστούν σε εξωτερικό χώρο, ενώ χρηστικό είναι να υπάρχει στην είσοδο ένα πατάκι ποτισμένο με χλώριο (χλωρίνη διαλυμένη με νερό, σε αναλογία ένα προς πέντε) έτσι ώστε να τα απολυμαίνουμε.