Skip to main content

Η στενή σχέση Τουρκίας-Σκοπίων και η πικρή αλήθεια για τις Πρέσπες

Ο έλεγχος της οικονομίας των Σκοπίων από την Τουρκία, η πικρή αλήθεια του Γιούνκερ για τις Πρέσπες και ο λαϊκισμός με τις γερμανικές αποζημιώσεις

Τ’ ακούς Αλέξη; Άκου τι λέει ο κολλητός σου, πρωθυπουργός των Σκοπίων: «Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι μία από τους μεγαλύτερους φίλους μας και προσδοκούμε ότι όταν τελειώσουν οι πολιτικές εκλογές, θα ξεκινήσει η διαδικασία της επικύρωσης του πρωτοκόλλου για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ», απάντησε ο Ζόραν Ζάεφ ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, πότε περιμένει η Άγκυρα να επικυρώσει το πρωτόκολλο.

Ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς μας διαβεβαίωναν ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών εξοβελίζουμε την Τουρκία από τα Σκόπια. Αγνοούν ότι η Τουρκία ελέγχει την οικονομία των Σκοπίων; Είναι από τους μεγαλύτερους φίλους, είπε ο Ζάεφ.

Στη διαφαινόμενη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα αναφέρθηκε εμμέσως ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ και σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.  «H Συμφωνία των Πρεσπών έγινε μεταξύ δύο κρατών και όχι μεταξύ δύο κυβερνήσεων. Οι κυβερνήσεις είναι όργανα του κράτους», τόνισε ο Γιούνκερ.

Δυστυχώς, έτσι είναι, και μια διεθνής συμφωνία δεν ανατρέπεται μονομερώς. Όμως, μια πατριωτική κυβέρνηση μπορεί να υποχρεώσει τους Σκοπιανούς στην απάλειψη όλων όσα μονομερώς -χωρίς αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ- πράττουν, παρά την Συμφωνία. Και φυσικά, στα εκκρεμή θέματα που θα συζητηθούν σε πάροδο πέντε ετών, μπορεί να τους υποχρεώσει να πάψουν να βλάπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα, όπως π.χ. στο ζήτημα της ονομασίας προϊόντων.

Είπε ο Πολάκης, απαντώντας στην Αρβελέρ, που μίλησε για το άηθες φαινόμενο του Πολακισμού: «Με ξέρατε και χθες, κυρία Πρύτανης, όσον αφορά τη μόρφωση, τις σπουδές μου, τους βαθμούς μου»; Απέδειξε, κατ’ αρχάς, ότι αγνοεί τι σημαίνει μόρφωση, που είναι αποτέλεσμα της Παιδείας, δηλαδή της βαθιάς ηθικής και ψυχικής καλλιέργειας.

Δεν είναι απαραίτητα τα πτυχία, για τις παραπάνω ιδιότητες, είναι όμως προσθετικά. Αλλά, γενικότερα, πώς παίρνονται οι βαθμοί και τα πτυχία από τους συνδικαλιστές και τις δυναμικές μειοψηφίες το ξέρουμε. Το "δημοκρατικό πέντε", θα αποτελεί το αίσχος της μεταπολίτευσης. {Δεν υπονοώ ότι έτσι πήρε το πτυχίο ο Πολάκης, δεν το ξέρω. Γενικότερα μιλάω για την αξία κάποιων πτυχίων].

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κοινοποίησε ρηματική διακοίνωση σχετικά με την καταβολή από τη Γερμανία των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων. Η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική σε διαπραγματεύσεις για την έμπρακτη ικανοποίηση των συγκεκριμένων αξιώσεων.

Είναι πρωταθλητές στο να μη κάνουν τίποτε, αλλά να φαίνεται ότι κάνουν. Ξέρουν ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να δώσει πεντάρα τσακιστή, αλλά πουλούν αριστεροσύνη [όλα τα θυμούνται παραμονές των εκλογών] και μεταθέτουν φυσικά το ζήτημα στην κυβέρνηση της Ν.Δ. την οποία θα κατηγορούν ότι δεν ενδιαφέρεται. Να ορίσει ο Μητσοτάκης μια Επιτροπή μόνον από Συριζαίους, για να συζητήσουν αυτοί με τους Γερμανούς, να δούμε τι λαγούς θα βγάλουν.

Καταγγέλλουν οι Δικαστές την μετάπτωση υψηλής κοινωνικής απαξίας κακουργημάτων σε πλημμελήματα (π.χ. διακεκριμένες κλοπές κατ’ επάγγελμα τελούμενες από συμμορίες, διακεκριμένες απάτες ή πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα με αντικείμενο την περιουσιακή βλάβη από 30.000-120.000 ευρώ) αλλά και την περαιτέρω μείωση των ορίων ποινών.