Skip to main content

Η φάρμα της Ουρανούπολης που διδάσκει οικολογική κοσμετολογία στους τουρίστες

Η οικολογική κοσμετολογία πρωταγωνιστεί στις δραστηριότητες της Avaton Farm, όπου η Χρύσα Γρηγορίου φέρνει τους τουρίστες πιο κοντά στη φύση.

Μια ανάσα από τα όρια του Αγίου Όρους, κοντά στην Ουρανούπολη, υπάρχει μια φάρμα με έναν μικρό ξενώνα, όπου ανάμεσα σε μποστάνια, ελαιώνες, ροδώνες, αμπέλια και αρωματικά, φαρμακευτικά φυτά οι τουρίστες έρχονται κοντά στη φύση μαθαίνοντας να φτιάχνουν οικολογικά, φυσικά καλλυντικά. Άλλωστε, η ιδιοκτήτρια της Avaton Farm Creative Tourism, Χρύσα Γρηγορίου, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας, ήθελε από την πρώτη στιγμή δημιουργίας της δικής της αγροτουριστικής επιχείρησης να δώσει μια βιωματική προσέγγιση του τουρισμού και να προσφέρει στους φιλοξενούμενούς της την ευκαιρία να κάνουν κάτι διαφορετικό.

Η οικολογική κοσμετολογία πρωταγωνιστεί στις δραστηριότητες της Avaton Farm, όπου η Χρύσα Γρηγορίου μαθαίνει στους τουρίστες τα βότανα και τις ιδιότητές τους, τους δείχνει πώς παρασκευάζονται τα φυσικά καλλυντικά και τους προσκαλεί σε ένα δημιουργικό «παιχνίδι», τα προϊόντα του οποίου παίρνουν μαζί τους στις αποσκευές τους κατά την επιστροφή στις χώρες τους. Ερχόμενοι κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη, από τις ΗΠΑ, από το Ισραήλ και τελευταία και από τα Βαλκάνια, οι τουρίστες εξερευνούν τον κόσμο των αρωματικών φυτών και των βοτάνων της περιοχής και μαγεύονται μέσα από την δημιουργική αυτή δραστηριότητα. Λεβάντες, μελισσόχορτο, σπαθόχορτο, ρίγανη και πολλά ακόμα γίνονται οι πρώτες ύλες για τα φυσικά καλλυντικά που φτιάχνει η Χρύσα Γρηγορίου με… βοηθούς τους τουρίστες. Σαπούνια με ελαιόλαδο από τις ελιές του κτήματος, κρέμες προσώπου και σώματος, βοτανικά λάδια και bath balls είναι μερικές μόνο από τις φυσικές προτάσεις ομορφιάς στις οποίες μυούνται οι φιλοξενούμενοι της φάρμας, αλλά και τουριστικά γκρουπ που κάνουν μια στάση στην Avaton Farm.

Θέα στα Δρένια

 

 

Η αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα και η τουριστική έμπνευση

Η Χρύσα Γρηγορίου σπούδασε οικονομικά και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στην αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, αφού ήθελε ανέκαθεν να προσεγγίσει την οικονομία μέσα από μικρότερου μεγέθους επιχειρηματικές προσπάθειες.

Έτσι, μετά από λίγα χρόνια έγινε η ίδια εκπαιδεύτρια, προσφέροντας mentoring γύρω από την αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα σε αγρότες, σε γυναίκες που ήθελαν να δημιουργήσουν συνεταιρισμούς, αλλά και σε φορείς. Ο σύζυγός της, Νίκος Κατραντσιώτης, είχε κοντά στην Ουρανούπολη ένα κτήμα δέκα στρεμμάτων από τον πατέρα του με ένα κτίσμα που είχε εγκαταλειφθεί και η Χρύσα Γρηγορίου, θέλοντας να βάλει σε εφαρμογή όλα όσα δίδασκε, αποφάσισε να το αξιοποιήσει. Κάπως έτσι φτιάχτηκε εκεί από την αρχή ένα πράσινο κατάλυμα τριών δωματίων, εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, με σεβασμό στην αρχιτεκτονική της Αθωνικής Πολιτείας, τα όρια της οποίας απέχουν μόλις 500 μέτρα από την Avaton Farm. Εκεί ξεκίνησε καλλιέργειες βοτάνων και φαρμακευτικών φυτών και έχοντας γνώση γύρω από την οικολογική κοσμετολογία, αφού είχε κάνει σεμινάρια στη ΧΑΝΘ και δίδασκε σε κέντρα δια βίου μάθησης, φτιάχνοντας και τα καλλυντικά της οικογενείας, σκέφτηκε να προσφέρει δωρεάν τη διαφορετική αυτή δραστηριότητα. Στα σχέδιά της μάλιστα είναι κάποια στιγμή να μετατρέψει αυτή τη διαδικασία σε κάτι πιο επαγγελματικό, βγάζοντας τα φυσικά καλλυντικά της φάρμας και στην αγορά.

 

Οι δραστηριότητες όμως του κτήματος, που έχει πανοραμική θέα στον κόλπο του Αγίου Όρους, στα νησάκια Δρένια και στην Αμμουλιανή, δεν σταματούν εκεί. Η Avaton Farm διαθέτει ποδήλατα βουνού, τηλεσκόπιο, υποβρύχια κάμερα, κανό και πολλά ακόμα μέσα, για να διευκολύνει τους τουρίστες να γνωρίσουν και να απολαύσουν την περιοχή με κάθε τρόπο. Από πιο απαιτητικές δραστηριότητες μέχρι μια απλή πεζοπορία κατά μήκος της συνοριογραμής του Αγίου Όρους, στο πλαίσιο της χαρτογραφημένης περιπατητικής διαδρομής που περνά μπροστά από το κτήμα, η Χρύσα Γρηγορίου και ο σύζυγός της είναι εκεί για να προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης, η οποία συχνά περνά και από το στομάχι.

Άλλωστε, μεταξύ άλλων, η δημιουργός της φάρμας προσκαλεί τους φιλοξενούμενους σε δράσεις μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, ενώ με τον σύζυγό της τους δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν και στις αγροτικές εργασίες του κτήματος.

«Προσπαθούμε να προσφέρουμε μια διαφορετική εμπειρία, μακριά από τους ήχους και τη φασαρία της πόλης και οι φιλοξενούμενοί μας την απολαμβάνουν, κάτι που αποτυπώνεται και στις αξιολογήσεις της φάρμας» λέει στη Voria.gr η Χρύσα Γρηγορίου.

Χρύσα Γρηγορίου