Skip to main content

Η Fed προετοιμάζεται για τα χειρότερα

Στροφή 180 μοιρών έκανε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εγκαταλείποντας την ιδέα σταδιακής απόσυρσης των έκτακτων μέτρων και βάζοντας πλώρη για επανεπένδυση εσόδων της.
της Κωνσταντίνας Δημητρούλη

Στροφή 180 μοιρών έκανε την εβδομάδα που πέρασε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εγκαταλείποντας την ιδέα σταδιακής απόσυρσης των έκτακτων μέτρων και βάζοντας πλώρη για επανεπένδυση των εσόδων από την ωρίμανση των εξασφαλισμένων με υποθήκες ομολόγων, που έχει στο χαρτοφυλάκιό της. Η κίνηση της αυτή σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ακόμα σε έκτακτη κατάσταση και δεύτερον ότι η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα όσο και να κούνησε το δάχτυλο προειδοποιώντας ότι δεν θα σώζει συνέχεια καταστάσεις τελικά αποφασίζει για μία ακόμα φορά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Στο μόνο σημείο που η Fed εξέπληξε τις αγορές είναι ότι τελικά αποφάσισε να επανεπενδύσει τα  έσοδα από ενυπόθηκους τίτλους σε κρατικά ομόλογα και όχι σε αντίστοιχους τίτλους όπως ανέμεναν αναλυτές και επενδυτές.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο της σταθερό στα περίπου 2,054 τρισ. δολάρια. Το πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων θα ανακοινωθεί στα μέσα του μήνα και θα περιλαμβάνει τόσο το χρονοδιάγραμμα, όσο και την αξία των αγορών. Στόχος της Fed είναι η απόκτηση κρατικών τίτλων με ωρίμανση 2 έως 10 ετών, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αγορά ομολόγων που προστατεύονται από τον πληθωρισμό (TIPS).

Oι αξιωματούχοι της FED, οι οποίοι εμφανίστηκαν πιο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας, επανέλαβαν ακόμη τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν κοντά στο μηδέν το βασικό επιτόκιο δανεισμού για «παρατεταμένη χρονική διάρκεια».

Πάντως τα πρόσφατα στοιχεία από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας σαφώς δεν έδινε πολλά περιθώρια ελιγμών στην Fed. Τα τελευταία στοιχεία, που έχουν έλθει στο φως για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και κυρίως της απασχόλησης, είναι άκρως απογοητευτικά. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χθες ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων σημείωσε απροσδόκητη πτώση κατά 0,9% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν οριακή ενίσχυσή της. Ήταν μάλιστα η πρώτη κάμψη της παραγωγικότητας από τα τέλη του 2008. Το εργατικό κόστος αυξήθηκε κατά 0,2%. Εν τω μεταξύ οι πωλήσεις χονδρικής υποχώρησαν 0,7% τον Ιούνιο και τα αποθέματα των επιχειρήσεων αυξήθηκαν 0,1% στα 399,2 δισ. δολάρια.

Με την ανάπτυξη να επιβραδύνει στο δεύτερο τρίμηνο και την αύξηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούλιο να αποδεικνύεται χαμηλότερη των εκτιμήσεων, η κίνηση της Fed σηματοδοτεί ότι έχουν αυξηθεί αρκετά οι κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία.

Σημειώνεται βέβαια ότι η επανεπένδυση θα αποτρέψει τη συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed, αλλά δεν προσφέρει πολλά σε επίπεδο χρηματοδότησης της οικονομίας. Αναμένεται παρ’ όλα αυτά να έχει ψυχολογικό αντίκτυπο, αφού αποκαλύπτει την πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για αρκετό καιρό και να παρέμβει με στόχο τη στήριξη της ανάκαμψης. Και ίσως αυτό είναι το μήνυμα που ήθελε να στείλει η Fed: ότι είναι ισχυρή και παρούσα και δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ούτε να επιτρέψει μία δεύτερη ύφεση.