Skip to main content

Η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης στις γειτονιές

Ο κορωνοϊός παρέλυσε την πολιτιστική ζωή στη Νέα Υόρκη. Μουσικοί της Φιλαρμονικής διοργανώνουν σε κάθε γωνιά της πόλης αυτοσχέδιες συναυλίες.

Παρασκευή μεσημέρι στη καρδιά του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη. Η πλατεία Χέραλντ, απέναντι από το διάσημο πολυκατάστημα Macy´s, όπου, υπό κανονικές συνθήκες, συνωστίζονται τουρίστες και εργαζόμενοι από τα γύρω γραφεία, υπάρχουν μόνο κάποιοι λίγοι περαστικοί. Ξαφνικά εμφανίζεται στην άκρη της πλατείας ένα κόκκινο αγροτικό φορτηγάκι. Από την καρότσα πηδούν μια χούφτα μουσικοί και στήνουν μικρόφωνα και καρέκλες για μια αυτοσχέδια συναυλία.

«Είμαστε το μουσικό φορτηγάκι της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης και χαιρόμαστε που σας συναντούμε εδώ», λέει ο νεαρός κόντρα τενόρος Άντονι Ροθ Κοστάντζο, ο οποίος φορά μαύρη προστατευτική μάσκα.

Μουσική υπό τον ήχο σειρήνας

Οι μουσικοί της διάσημης ορχήστρας, οι οποίοι συνήθως παίζουν μουσική σε αίθουσες με απόλυτη ησυχία δεν δείχνουν να πτοούνται από τις σειρήνες των αστυνομικών οχημάτων που περνούν από την περιοχή.

«Κανονικά είμαστε η ορχήστρα της πόλης. Τώρα όμως η πόλη είναι η ορχήστρα μας. Μαθαίνουμε να παίζουμε μουσική μαζί με σειρήνες, ελικόπτερα και παιδιά που φωνάζουν. Μια πρωτόγνωρη αλλά συναρπαστική εμπειρία», λέει ο Άντονι Ροθ Κοστάντζο.

Η ορχήστρα αποκτά νέους φίλους

Μεταξύ των λιγοστών περαστικών που κοντοστέκονται για να ακούσουν τα μέλη της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης είναι και ο Τζάστιν Τζένκινς. Είναι γέννημα θρέμμα της πόλης, αλλά ποτέ δεν έχει πάει σε συναυλία της Φιλαρμονικής: «Είναι φανταστικό ότι οι Νεοϋορκέζοι μπορούν να απολαύσουν αυτό το θέαμα εδώ. Συχνά τα εισιτήρια των συναυλιών κοστίζουν ακόμα και χιλιάδες δολάρια. Εδώ και καιρό ήθελα να ακούσω αυτή την ορχήστρα. Έχω δει πολλά βίντεο στο διαδίκτυο, αλλά ζωντανά δεν έχω παρακολουθήσει ποτέ συναυλία της Φιλαρμονικής. Ό,τι δίνει χαρά, στην εποχή που ζούμε, είναι πάντα ευπρόσδεκτο και απαραίτητο».

Η ιδέα για τις πρωτότυπες συναυλίες σε κάθε συνοικία της πόλης ήταν του τραγουδιστή Άντονι Ροθ Κοστάντζο: «Πρότεινα να ερχόμαστε στο κέντρο της πόλης για να ενισχυθεί το αίσθημα της αλληλεγγύης. Είναι συγκινητικό να διαπιστώνεις ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται. Βλέποντας τις αντιδράσεις του κοινού συνειδητοποιώ ότι η μουσική είναι σε θέση να επουλώσει τραύματα», δηλώνει με μια δόση περηφάνιας ο αμερικανός τραγουδιστής.

Κείμενο: Μπάστιαν Χάρτιγκ, ARD Νέα Υόρκη

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle