Skip to main content

Η Φινλανδία ανοίγει τα σύνορα για Ελλάδα και Κύπρο

Η χώρα αναθεωρεί εν μέρει την περιοριστική πολιτική της και ανοίγει τα σύνορά της για την Ελλάδα και την Κύπρο από τα μέσα Ιουλίου.

Ψήφος εμπιστοσύνης στη διαχείριση της κρίσης και από τη Φινλανδία. Από τις 13 Ιουλίου η χώρα ανοίγει τα σύνορά της για επισκέπτες από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες δέκα ευρωπαϊκές χώρες. Δεν πρόκειται βέβαια για πολιτική αξιολόγηση, αλλά για απόφαση που λαμβάνεται με επιδημιολογικά, δηλαδή επιστημονικά κριτήρια. Σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται στις 10 Ιουλίου. Τη λίστα των χωρών για τις οποίες ανοίγουν τα σύνορα ανέγνωσε η υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας Μαρία Οχισάλο, μιλώντας στους δημοσιογράφους την Τρίτη: "Ιταλία, Αυστρία, Ελλάδα, Λιχτενστάιν, Γερμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ελβετία, Ουγγαρία. Επιπλέον, από τις χώρες που δεν ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν: Κροατία, Κύπρος και Ιρλανδία. Πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή δεν είναι η τελική λίστα, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά στοιχεία".

Από τα μέσα Ιουνίου οι περισσότερες χώρες της ζώνης Σένγκεν έχουν ανοίξει τα σύνορά τους, αποκαθιστώντας την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων στην τουριστική σεζόν. Ωστόσο η Φινλανδοί παρέμειναν διστακτικοί. Μάλιστα ανακοίνωσαν την τελευταία στιγμή την απόφασή τους να παρατείνουν το "απαγορευτικό εισόδου" για όλους τους Ευρωπαίους, εξαιρώντας μόνο έξι χώρες της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής. Αυτή τη στιγμή η είσοδος στη Φινλανδία επιτρέπεται μόνο σε Φινλανδούς πολίτες, αλλοδαπούς με μόνιμη κατοικία στη χώρα, ή όσους μπορούν να επικαλεστούν "σημαντικό λόγο" για την επίσκεψή τους (εργασία, σπουδές, επίσκεψη σε πολύ κοντινούς συγγενείς). Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών. Κατ' αντιστοιχία οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν δέχονται σήμερα επισκέπτες από τη Φινλανδία.

Προσδοκίες από την τουριστική σεζόν;

Με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας τα σύνορα θα μπορούσαν να ανοίξουν για τους Φινλανδούς που θέλουν να επισκεφθούν τη νότια Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Φινλανδούς, ίσως και ο δημοφιλέστερος. Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων της Φινλανδίας, το 2019 η Ελλάδα ξεπέρασε για πρώτη φορά την Ισπανία στις πωλήσεις τουριστικών πακέτων. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 περισσότεροι από 320.000 Φινλανδοί είχαν έρθει για διακοπές στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία αύξηση των αφίξεων κατά 11,5% σε σχέση με το 2018. Για το καλοκαίρι του 2020 οι ειδικοί του κλάδου ανέμεναν νέα αύξηση κατά 10%. Ωστόσο, η κρίση του κορωνοϊού ανέτρεψε όλα τα δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση, η υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας απέφυγε κάθε αναφορά στην τουριστική σεζόν και διευκρίνισε ότι το κριτήριο για την άρση των περιορισμών είναι αυστηρά επιδημιολογικό: "Οι συνοριακοί έλεγχοι και οι περιορισμοί αίρονται για εκείνες τις χώρες της ΕΕ και του Σένγκεν, οι οποίες, τις τελευταίες 14 ημέρες, είχαν λιγότερα από οκτώ κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους", τονίζει η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Οχισάλο.

Επιτυχής διαχείριση στη Φινλανδία

Στην ίδια τη Φινλανδία η γλώσσα της στατιστικής δείχνει μία αισιόδοξη εικόνα, καθώς τα κρούσματα δεν ξεπερνούν τα 3,2 ανά 100.000 κατοίκους. Μέχρι την Τρίτη είχαν καταγραφεί συνολικά 7.155 κρούσματα και 327 θάνατοι από τον κορωνοϊό. Η υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι οι περιορισμοί των τελευταίων μηνών είναι απαραίτητοι, προκειμένου "να μην τεθούν σε κίνδυνο" οι θετικές εξελίξεις στη διαχείριση της κρίσης στη Φινλανδία. Πάντως για τη γειτονική Σουηδία, που καταγράφει τετραπλάσιο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με άλλες σκανδιναβικές χώρες, η Φινλανδία κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να απαιτεί υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων, ακόμη και αν ανοίξουν τα σύνορα.  

Γιάννης Παπαδημητρίου (APTN)

Πηγή: Deutsche Welle