Skip to main content

Οι φοιτητές του ΑΠΘ στη Βοστόνη για παγκόσμιο διαγωνισμό του MIT

Η ομάδα φέτος επικεντρώνεται στη μελέτη του μεταστατικού μελανώματος και είναι έτοιμη να παρουσιάσει τα αποτελέσματά της στην επιστημονική κοινότητα.

Για τρίτη συνεχή χρονιά εκπροσωπεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM (International Genetic Engineered Machine) η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki.

Φέτος η iGEM Thessaloniki συμμετέχει στο διαγωνισμό με το Poseidon (Programmable Orthogonal Systems Engineered Into DNA Oligo Networks), ένα DNA υπολογιστή με τη δυνατότητα μελέτης της αλληλεπίδρασης πρωτεϊνών με το DNA. Πιο συγκεκριμένα η ομάδα εργάστηκε στη δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος DNA σχεδιασμένο με βάση τη συμπληρωματικότητα των κλώνων DNA. Στόχος αποτελεί η μελέτη της σύνδεσης μεταγραφικών παραγόντων (πρωτεϊνών) με την αντίστοιχη αλληλουχία DNA. Το γενετικό κύκλωμα θα δώσει τη δυνατότητα μελέτης πληθώρας ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων.

H διεπιστημονική προσέγγιση της συνθετικής βιολογίας δείχνει να έχει φέρει την επανάσταση σε τομείς από την φαρμακοβιομηχανία και την ιατρική, μέχρι την ενέργεια και το σχεδιασμό γενετικών κυκλωμάτων. Στα πλαίσια του διαγωνισμού iGEM, του μεγαλύτερου διαγωνισμού συνθετικής βιολογίας, φοιτητές θετικών επιστημών, επιστημών υγείας και μηχανικοί καλούνται να συνεργαστούν για το σχεδιασμό, υλοποίηση και προώθηση ενός ερευνητικού project με στόχο την επίλυση ενός σύγχρονου προβλήματος.

Η ομάδα φέτος επικεντρώνεται στη μελέτη του μεταστατικού μελανώματος. Μετά από μήνες ερευνών και μελέτης η iGEM Thessaloniki είναι έτοιμη να παρουσιάσει τα αποτελέσματά της στην επιστημονική κοινότητα. Πολύτιμος αρωγός βοήθειας υπήρξε το Κέντρο Έρευνας και Γενετικής του Καρκίνου RGCC, που υποστήριξε το όλο εγχείρημα.

Ο iGEM ξεκίνησε το 2003 ως ένας φοιτητικός διαγωνισμός στο MIT και αποτελεί πλέον έναν θεσμό που έχει αναδείξει πολλές σημαντικές εξελίξεις, επιστημονικές δημοσιεύσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις. Στον φετινό διαγωνισμό συμμετέχουν 5.000 περίπου διαγωνιζόμενοι από κορυφαία πανεπιστήμια από περισσότερες από 40 χώρες και περισσότεροι από 120 κριτές παγκοσμίου φήμης.

Το φιλόδοξο ταξίδι της ομάδας έρχεται στο τέλος του με τη συμμετοχή στο Giant Jamboree, τον τελικό διαγωνισμό iGEM, που θα διεξαχθεί στη Βοστόνη των ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο.