Skip to main content

Η φον ντερ Λάιεν παραδέχεται λάθη, αλλά αρνείται ευθύνες

Η πρόεδρος της Κομισιόν καταθέτει στην Εξεταστική Επιτροπή της γερμανικής βουλής για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Για πέντε ώρες χθες, από το απόγευμα ως το βράδυ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντούσε στην Εξεταστική Επιτροπή της γερμανικής βουλής στις ερωτήσεις των βουλευτών. Ήταν η τελευταία από τους 40 μάρτυρες που έχουν καταθέσει τους περασμένους δώδεκα μήνες στην Επιτροπή.Σκοπός της είναι να διερευνήσει αν ευσταθεί η κατηγορία του Ομοσπονδιακού Ελεγκτικού Συνεδρίου για διασπάθιση δημοσίου χρήματος στο υπουργείο Άμυνας κατά την περίοδο της θητείας της κ. φον ντερ Λάιεν. Κατά τον έλεγχο των δαπανών του υπουργείου το Ελεγκτικό Συνέδριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε, πρώτον, ανάθεση υπηρεσιών ύψους 200 εκ. ευρώ περίπου σε συμβούλους επιχειρήσεων χωρίς διαγωνισμό, και δεύτερον, αυτές οι υπηρεσίες θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν διεκπεραιωθεί από το προσωπικό του υπουργείου.

Κριτική της αντιπολίτευσης

Στην κατάθεσή της στην Εξεταστική Επιτροπή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέμενε ότι η απασχόληση εξωτερικών συμβούλων ήταν αναγκαία, επειδή το ίδιο το υπουργείο δεν διέθετε το απαραίτητο προσωπικό για να διεκπεραιώσει τον εκσυγχρονισμό σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση. Παράλληλα, όμως, παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει λάθη σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων. Βέβαια, όπως τόνισε, η ίδια δεν είχε καμία σχέση με αυτή τη διαδικασία. Αρμόδια ήταν υφιστάμενα τμήματα του υπουργείου.

Την στάση της στην Εξεταστική Επιτροπή επέκριναν βουλευτές τις αντιπολίτευσης. Όπως ενδεικτικά δήλωσαν, η κ. φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε να αναλάβει ευθύνες, δεν έχει επίγνωση του σφάλματος και ούτε έδειξε ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα. Πάντως αυτές οι κατηγορίες δεν φαίνεται να αρκούν για να ενοχοποιήσουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι είχε δραστήρια εμπλοκή σε ενδεχόμενες παρατυπίες στο υπουργείο Άμυνας. Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής αναμένεται να δημοσιευτεί το καλοκαίρι.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερόλινο

Πηγή: Deutsche Welle