Skip to main content

Η φωτογραφία του Τζο Μπάιντεν κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν

«Σχεδιάζουμε να έχουμε μια καλή συζήτηση με τον τούρκο πρόεδρο» φέρεται να είπε ο Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφος σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ

Η φωτογραφία του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν (και τους υπουργούς Εξωτερικών τους Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου) δεν κρύβει την ψυχρότητα μεταξύ των δύο πλευρών.

«Σχεδιάζουμε να έχουμε μια καλή συζήτηση με τον τούρκο πρόεδρο» φέρεται να είπε ο Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφος σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ωστόσο οι ψυχρές σχέσεις δεν φαίνεται να κρύβονται, ενώ και τα χαμόγελα στη χειραψία λίγο πριν τη συνάντηση φαίνονταν βεβιασμένα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συναντώνται στη Ρώμη στο περιθώριο της διήμερης συνόδου των ηγετών της G20.

Οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις και τα περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και του Αφγανιστάν, καθώς και άλλα θέματα που σχετίζονται με το αίτημα της Τουρκίας για μαχητικά αεροσκάφη F-16 στη θέση των F-35.

Ο Ερντογάν και ο Μπάιντεν αναμένεται επίσης να παραστούν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του κόσμου κατά την έναρξη της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή ως COP26, η οποία ξεκινά την Κυριακή στη Γλασκώβη.

«Ασφαλώς ο Τζο Μπάιντεν θα επισημάνει πως πρέπει να βρούμε τρόπο να αποφεύγουμε κρίσεις στο μέλλον, καθώς κι ότι οι σπασμωδικές ενέργειες δεν πρόκειται να ωφελήσουν την εταιρική σχέση και τη συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας», είπε αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, ενόψει της συνάντησης η οποία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν θα γινόταν αν ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προχωρήσει στην απέλαση του Αμερικανού πρέσβη.

Ο Τζο Μπάιντεν, που αντάλλαξε σύντομο χαιρετισμό με τον Ερντογάν χθες Σάββατο, δεν υποδέχθηκε τον κ. Ερντογάν, όπως ήλπιζε ο τελευταίος, το Σεπτέμβριο, όταν πήρε μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Ερντογάν συναντήθηκε τελευταία φορά με τον Μπάιντεν κήατά τη διάρκεια συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο. Ο τούρκος πρόεδρος επιθυμούσε διακαώς νέα συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του.

Πηγή: skai.gr