Skip to main content

Οι φωτογραφίες στη ΔΕΘ και ο Κικίλιας μαινόμενος στη Θεσσαλονίκη κατά ξενοδόχων

Η χαμένη ψυχραιμία του υπουργού Τουρισμού, η υπερπληθώρα φωτογραφιών στη ΔΕΘ και τα φώτα που αρχίζουν να πέφτουν στους δήμους της χώρας

Καλημέρα σας!

Η χθεσινή παρουσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέδειξε την πολύ μεγάλη δυσκολία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει επί της ουσίας το ενεργειακό ζήτημα. Αν και είναι βέβαιον ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας στις 6 και 7 Οκτωβρίου ή –το αργότερο- μέχρι την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελών στα τέλη Οκτωβρίου, θα έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις, ώστε να υπάρξει ανακούφιση από τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, οι χθεσινές προτάσεις της Κομισιόν δείχνουν ότι οι ασυμφωνίες μεταξύ των εταίρων είναι σημαντικές. Ως συνήθως η ΕΕ στο τέλος θα καταλήξει στον ελάχιστο δυνατό συμβιβασμό, αλλά αν αυτή η εξέλιξη αρκεί για να περάσουμε έναν ομαλό χειμώνα είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί. Επίσης, ας μην υποτιμάει κανείς τον πολιτικό παράγοντα. Μέχρι τις δύο Συνόδους Κορυφής μεσολαβούν οι εκλογές στην Ιταλία, μία χώρα που λόγω πληθυσμού, αλλά και μεγέθους οικονομίας, έχει αυτονόητη βαρύτητα στις εξελίξεις. Για παράδειγμα, η πιθανή επικράτηση ενός «Ιταλού Όρμπαν» δεν θα αφήσει ασυγκίνητους τους περισσότερους από τους ηγέτες της Ένωσης, ενώ, επίσης, θεωρείται πιθανό πως όταν τελειώσει η εκκρεμότητα των ενδιάμεσων εκλογών της 8ης Νοεμβρίου για τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και τους περισσότερους Κυβερνήτες Πολιτειών ενδεχομένως ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μπορέσει να σταθεί πιο υποστηρικτικά προς την Ευρώπη στο ενεργειακό πεδίο.

Φουλ της φωτογραφίας

Ούτε σε αυτή τη ΔΕΘ απέφυγαν οι διάφοροι φορείς την υπερπληθώρα των φωτογραφήσεων. Συνήθως οι επικεφαλής -πρόεδροι κλ.π.-ποζάρουν σε ενσταντανέ με κάποιον υπουργό –ορισμένοι πιο τυχεροί με τον ίδιο τον πρωθυπουργό- ή μιλούν σε ένα μικρόφωνο ενώπιον ακροατηρίου, που μετριέται σε μονοψήφιο αριθμό. Εν συνεχεία εκδίδονται Δελτία Τύπου, τα οποία δεν περιέχουν κάποια ουσιαστική πληροφορία, που ενδεχομένως ο καθένας από το αντικείμενο του θα μπορούσε να δώσει. Μόνος στόχος είναι η ανάρτηση στην απεραντοσύνη του Διαδικτύου και των social media. Κάπως έτσι οι δημοσιεύσεις αυτού του τύπου, που στην εποχή των εφημερίδων είχαν διαφορετικό κύρος και αξία, αποτελούν σήμερα πληθωριστικό φαινόμενο, με ενδιαφέρον αντιστρόφως ανάλογο του αριθμού και της τεχνητής έκτασης τους. Το ευρύ κοινό μάλλον δεν ενδιαφέρεται για όλη αυτή την επαναλαμβανόμενη –σίγουρα κάθε Σεπτέμβρη, ενίοτε και πυκνότερα- σπουδαιοφάνεια. Αλλά μήπως ότι γίνεται έχει στόχο την κοινή γνώμη; Ή μήπως απευθύνεται στην… ειδική γνώμη των παραγόντων και των παραγοντίσκων;

Και στη... μέση ο δήμαρχος

Στις αντιφάσεις της εποχής εντάσσεται και το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου – Κορδελιού για ενίσχυση του δημοτικού φωτισμού, κυρίως στους δρόμους που καταλήγουν στην πλατεία του Ευόσμου και στους οποίους λειτουργούν εμπορικά καταστήματα. Το αίτημα διατυπώθηκε μετά από σειρά περιστατικών βίας με βασικούς πρωταγωνιστές εφήβους και νέα παιδιά, με τελευταίο παράδειγμα τον ξυλοδαρμό 16χρονου –πιθανόν για λόγους οπαδικών πεποιθήσεων- την περασμένη Κυριακή. Ενώ, λοιπόν, ο οικείος δήμος, όπως και όλοι οι δήμοι της χώρας, αναζητεί τρόπους για εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος οι έμποροι πιέζουν τον δήμαρχο στην αντίθετη κατεύθυνση. Ας σημειωθεί, μάλιστα, ότι εισερχόμαστε στην τελευταία χρονιά πριν τις εκλογές, δηλαδή οι επόμενοι μήνες θα έχουν ξεκάθαρα προεκλογικό χρώμα, άρα οι δήμαρχοι είναι πιο ευάλωτοι σε αιτήματα. Πολύ περισσότερο που ο συγκεκριμένος σύλλογος δεν είναι αμελητέος, καθώς είναι ο δεύτερος σε δύναμη και μέλη στην περιοχή, μετά τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Κι ας μην διαφεύγει κανενός ότι έρχονται τα Χριστούγεννα. Μία περίοδος κατά την οποία οι έμποροι ζητούν από τους Δήμους όσο το δυνατόν περισσότερη φωταψία. Δύσκολες καταστάσεις, που θέλουν ειδικό χειρισμό από τους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι βρίσκονται στη… μέση.      

Κικίλιας μαινόμενος

Ο Βασίλης Κικίλιας στη θητεία του ως μπασκετμπολίστας πρέπει να εκπαιδεύτηκε να συγκρατεί τα νεύρα του. Ως αθλητής όφειλε να παραμένει ψύχραιμος είτε έναντι αποφάσεων των διαιτητών, είτε έναντι του σκληρού παιχνιδιού κάποιων αντιπάλων του, είτε λόγω των επιλογών των προπονητών, είτε –ακόμη- και λόγω της πίεσης του παιχνιδιού. Πολλοί οι λόγοι. Ως πολιτικός, όμως, φαίνεται ότι όλα αυτά τα περί ψυχραιμίας τα έχει αφήσει πίσω. Τουλάχιστον κάτι τέτοιο προδίδει η συμπεριφορά του σε κλειστή σύσκεψη με ξενοδόχους της χώρας, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης την περασμένη Παρασκευή, παραμονή των εγκαινίων της 86ης ΔΕΘ. Έτσι, λοιπόν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έφτασε στην αίθουσα ως… ταύρος μαινόμενος και άρχισε να φωνάζει. Ακόμη και άνθρωποι με αυξημένη κατανόηση έναντι των πολιτικών προσώπων που βρίσκονταν στην αίθουσα εξεπλάγησαν. Η ουσία είναι ότι ο υπουργός Τουρισμού κατηγόρησε τους ξενοδόχους –ή έστω κάποιους από αυτούς- ότι είναι αχάριστοι διότι διαμαρτύρονται συνεχώς και με το παραμικρό, ενώ η τουριστική σεζόν εξελίσσεται πολύ καλά. Αφορμή φαίνεται ότι ήταν η δημόσια διαμαρτυρία των ξενοδόχων των Ιωαννίνων για το γεγονός ότι η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair ανακοίνωσε τη μείωση της παρουσίας της στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας ακούστηκε να τους… επιπλήττει διότι αντί να λένε «ευχαριστώ» που πάει τόσο καλά η χρονιά βγάζουν Δελτία Τύπου με γκρίνιες. Το επόμενο διάστημα θα φανεί εάν οι… φοβέρες Κικίλια έπιασαν τόπο και οι τόνοι από τους ξενοδόχους θα πέσουν.