Skip to main content

Η φράση του Μπάιντεν για την Κίνα που απογείωσε την απογοητευμένη Wall Street

O πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι «σκέπτεται» να καταργήσει κάποιους από τους εμπορικούς δασμούς που είχε επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα.

Μία - μάλλον αόριστη - φράση του Τζο Μπάιντεν από το Τόκιο για το ενδεχόμενο να περικόψει κάποιους από τους δασμούς που είχε επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ σε σειρά προϊόντων από την Κίνα, ήταν αρκετή για να αλλάξει το κλίμα στην Wall Street, με αποτέλεσμα ο Dow Jones να κερδίζει 480 μονάδες στις 17.30 ώρα Ελλάδας.

Κέρδη καταγράφουν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, με εξαίρεση το ελληνικό χρηματιστήριο που έκλεισε οριακά χαμηλότερα, με απώλειες 0,03%, λίγο κάτω από τις 860 μονάδες.

«Το σκέφτομαι», απάντησε ο πρόεδρος Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε για τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα.«Δεν τους επιβάλαμε εμείς, αλλά η Διοίκηση Τραμπ και είναι υπό μελέτη», πρόσθεσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κύριο μέρος των δηλώσεων Μπάιντεν ήταν μία προειδοποίηση προς την Κίνα για την Ταϊβάν, για την οποία είπε ότι οι ΗΠΑ θα την υπερασπιστούν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής - ζήτησε μάλιστα από το Πεκίνο «να μην φλερτάρει με τον κίνδυνο».

Οι αναλυτές σημειώνουν, όπως μεταφέρει το protothema, ότι η φράση αυτή του προέδρου των ΗΠΑ «έκανε τις αγορές κάπως αισιόδοξες» - κάτι που αντικατοπτρίζεται στην πορεία των βασικών δεικτών του αμερικανικού χρηματιστηρίου, αλλά και στο κινέζικο νόμισμα, το γουάν, που ανατιμήθηκε 0,7% έναντι του δολαρίου.

Όπως είναι γνωστό, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επιβάλει δασμούς σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα, σε μία προσπάθεια να κάνει πράξη τις προεκλογικές του υποσχέσεις ότι θα πίεζε τις αμερικανικές πολυεθνικές που έχουν μεταφέρει δραστηριότητες στην Κίνα, να επιστρέψουν στις ΗΠΑ - κάτι που δεν συνέβη.

Την ίδια στιγμή, αποκλιμάκωση καταγράφεται στις τιμές του φυσικού αερίου - στην ευρωπαϊκή αγορά έπεσε 4% , στα 84,3 ευρώ ανά MWh, παραμένοντας 10 -20 ψηλότερα από τις τιμές των αρχών της χρονιάς ως την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Οριακά μειώνονται και οι τιμές του πετρελαίου, τόσο του αμερικανικού αργού, όσο και του brent - ωστόσο ο «μαύρος χρυσός» παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, οριακά κάτω από τα 110 δολάρια ανά βαρέλι.