Skip to main content

Οι φρεγάτες, οι διαρροές και το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις

Ποιες είναι οι νεότερες εξελίξεις από το μέτωπο της μεγάλης παραγγελίας στους Γάλλους για τις δυο φρεγάτες - Το παρασκήνιο και οι πιέσεις

Υπάρχουν νεότερες εξελίξεις από το μέτωπο της μεγάλης παραγγελίας στους Γάλλους για τις δυο φρεγάτες;

Ναι, γιατί όπως όλα δείχνουν, η ιστορία έχει ναυαγήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κάποια διαπραγμάτευση εξακολουθεί να γίνεται σε κορυφαίο επίπεδο αλλά με μικρές έως ανύπαρκτες προοπτικές. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν επιμένουν ότι το θέμα συζητήθηκε τουλάχιστον μια φορά και τετ α τετ στις κατ' ιδίαν συναντήσεις των κ. Μητσοτάκη και Μακρόν, στις Βρυξέλλες, στις 19 Ιουλίου.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η Αθήνα πίεζε και πιέζει για όσο το δυνατόν περισσότερα ανταποδοτικά οφέλη, πράγμα λογικό. Τα οφέλη αυτά εξασφαλίσθηκαν, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η τιμή παρέμεινε σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα. Εξ ου και οι επιβεβαιωμένες διαρροές που γίνονται για ναυάγιο, καθώς η πίεση που ασκήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση από την Αθήνα, μολονότι ήταν συνεχώς αυξανόμενη, δεν απέδωσε. Υπάρχει επίσης και το αγκάθι των ΗΠΑ στα «ελληνικά πλευρά». Ως γνωστόν από την Ουάσιγκτον δηλώνουν δυσαρεστημένοι από μια ενδεχόμενη παραγγελία προς το Παρίσι.

Πώς κάμπτονται (κάπως) οι αμερικανικές ενστάσεις; Μέσω της δέσμευσης, που λέγεται ότι έχει αναληφθεί κι αναφέρει πως προσεχώς θα γίνουν ανάλογες παραγγελίες και στο ναυπηγείο Ελευσίνας, που φαίνεται περνά σε ελληνο-αμερικανικά συμφέροντα.

Κάπως έτσι, λοιπόν, από την πρεσβεία διέρρευσε ότι «το ταξίδι του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στην Ουάσιγκτον δεν ακυρώθηκε αλλά μετατέθηκε γι' αργότερα». Άγνωστο για πότε, πάντως, λόγω κορωνοϊού. Τουλάχιστον αυτή είναι η επίσημη δικαιολογία της νέας αναβολής, της τρίτης κατά σειρά, που έχει δοθεί σε αυτή την επίσκεψη, η οποία αρχικά επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Μάρτιο, αλλά τελικώς ατύχησε.