Skip to main content

Οι G20 δεν θα πετύχουν τον στόχο για επιπλέον ανάπτυξη 2%

Είναι ζωτικής σημασίας να επιταχύνουμε την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, αναφέρει σχετικό έγγραφο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραδέχθηκαν πως οι 20 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου (G20) θα χάσουν τον στόχο τους για δημιουργία επιπλέον οικονομικής ανάπτυξης μέσω μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2018, λέγοντας πως πρέπει να αναλογιστούν γιατί απέτυχαν.

Οι οικονομίες των G20 συμφώνησαν το 2014 να ενισχύσουν την ανάπτυξη των οικονομιών τους κατά τουλάχιστον επιπλέον 2% τα επόμενα πέντε χρόνια μέσω μεταρρυθμίσεων, προσθέτοντας περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία και δημιουργώντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας, υπενθυμίζει το Reuters.

«Φαίνεται πιθανό ότι δεν θα αγγίξουμε την φιλοδοξία μας 2 σε 5 μέχρι το 2018» αναφέρεται σε έγγραφο που ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομιών της ΕΕ για την επόμενη σύσκεψη των οικονομικών ηγετών των G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Απριλίου στην Ουάσινγκτον.

«Θα πρέπει να αναλογιστούμε την κατάλληλη επικοινωνία γύρω από τον στόχο μας για 2 σε πέντε και να χτίσουμε μια κοινή εκτίμηση και κατανόηση ως προς το γιατί δεν έχουν υλοποιήσει πλήρως τον στόχο αυτόν», αναφέρει το έγγραφο, το οποίο έχει στη διάθεσή του το Reuters.

«Είναι ως εκ τούτου ζωτικής σημασίας να επιταχύνουμε την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων σε παραγωγικές υποδομές», τονίζεται στο έγγραφο.

Οι αντιπροσωπείες της ΕΕ στους G20 θα επαναλάβουν επίσης στη συνάντηση στην Ουάσινγκτον ότι οι G20 «θα πρέπει να αποφύγουν όλες τις μορφές προστατευτισμού, να στηρίξουν την συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, το έργο της ‘πράσινης’ οικονομίας και την πολυμερή προσέγγιση προς τη φορολόγηση και προς τη χρηματοοικονομική ρύθμιση», αναφέρεται στο έγγραφο.