Skip to main content

Οι Γάλλοι αποχαιρέτησαν τον Τζόνι Χαλιντέι

Εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι απέτισαν σήμερα τον ύστατο φόρο τιμής στον Τζόνι Χαλιντέι, έναν από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες της Γαλλίας διεθνώς

«Μερσί Τζόνι» με μεγάλα γράμματα που θα λαμπυρίζουν για δύο μέρες στον πύργο του Άιφελ, η Γαλλία αποχαιρετά τον Τζόνι Χαλιντέι. Κατά εκατοντάδες χιλιάδες οι Γάλλοι απ' όλη τη χώρα έχουν πλημμυρίσει το Παρίσι για τον στερνό χαιρετισμό.

Έναν αποχαιρετισμό ισάξιο λαϊκού ήρωα, αφού η Πολιτεία του διέθεσε την κεντρική Λεωφόρο των Ηλυσίων για την πορεία της νεκρώσιμης ακολουθίας, που ξεκίνησε από την Αψίδα του Θριάμβου και έφθασε στην εκκλησία της Μαντλέν. Διαδρομή διόμισυ χιλιομέτρων. Μόνο για την κηδεία του Βίκτωρα Ουγκό είχε διατεθεί η λεωφόρος, 132 χρόνια πριν και με ύφος βέβαια διαφορετικό.

Ο τραγουδιστής Τζόνι Χαλιντέι πέθανε τη νύχτα προς την Τετάρτη σε ηλικία 74 ετών. Στην 50ετή καριέρα του πούλησε συνολικά πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους και θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες της Γαλλίας.

Η τελευταία επιθυμία

Ο Χαλιντέι ήθελε «μια κηδεία ροκ και με πολλή μουσική». Έτσι, επτακόσιοι μηχανόβιοι με Χάρλεϊ Ντάβιντσον μηχανές αποτέλεσαν τη λαϊκή επίσημη φρουρά της γυάλινης διαφανούς νεκροφόρας. Αυτή κι αν δεν είναι ροκ κηδεία στα Ηλύσια!

Ήθελε επίσης τον κόσμο του κοντά του. Έτσι για πρώτη φορά η μισή λεωφόρος έμεινε ανοικτή στο κοινό. Τα κιγκλιδώματα μπήκαν στη μέση, επιτρέποντας στους οπαδούς του να πλησιάσουν τη νεκροφόρα στην πλευρά της καθόδου.

Στην πλατεία Μαντλέν έξω από την εκκλησία από νωρίς επικρατούσε το αδιαχώρητο. Οι μουσικοί που τον συνόδευσαν στην καριέρα του έπαιζαν από το πρωί τις μουσικές των τραγουδιών του, ενώ από το κεφαλόσκαλο της εκκλησίας ο πρόεδρος Μακρόν απηύθυνε το ύστατο αντίο.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle