Skip to main content

Αλλάζει το παιχνίδι: Γαλλική φρεγάτα και Ραφάλ στην Ανατολική Μεσόγειο

Έμπρακτη στήριξη από Μακρόν στη χώρα μας - Δύο γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη Rafale απογειώθηκαν από την Πάφο και μετέβησαν στην Κρήτη

Δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Ραφάλ καθώς και τη φρεγάτα «Λαφαγιέτ» έστειλε στην ανατολική Μεσόγειο η Γαλλία στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για ενίσχυση της παρουσίας της στην περιοχή.

Την ανακοίνωση, σύμφωνα με το Reuters, έκανε την Πέμπτη η υπουργός Αμυνας της χώρας Φλοράνς Παρλί, εν μέσω των εντάσεων που έχουν προκληθεί με την Ελλάδα αλλά και στον απόηχο του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Αγκυρας και Παρισιού.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του hellasjournal.com, γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν ήδη προσγειωθεί στη Σούδα ενώ αναμένεται και ένα ιπτάμενο τάνκερ για να λάβει μέρος στις αεροπορικές ασκήσεις οι οποίες θα γίνουν στο νότιο ανατολικό τμήμα του FIR Αθηνών με ελληνικά F-16 & Γαλλικά Rafale. Τα πλοία του γαλλικού στόλου αλλά και αεροσκάφη εκπαιδεύονται μαζί με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Τα δύο γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη Rafale απογειώθηκαν από την Πάφο και μετέβησαν στην Κρήτη. Τα δύο Rafale πέταξαν πάνω από την περιοχή που έχει δεσμεύσει με την παράνομη NAVTEX η Τουρκία και στην οποία πλέει το «Oruc Reis».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή.

Η ανακοίνωση έγινε σε συνέχεια του μηνύματος Μακρόν χθες το βράδυ για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Αγκυρα.

«Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με την οποία γίνεται γνωστό ότι ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε η Γαλλία «να ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, Ελλάδα και Γαλλία έχουν συμφωνήσει να πραγματοποιήσουν και κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης, που θα ανακοινωθούν άμεσα. Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ακόμα πως μεταξύ γειτονικών χωρών και συμμάχων στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να υπάρχει ειρηνικός διάλογος.

Πηγές: Καθημερινή, Reuters, HellasJournal