Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021
x

Η ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ


Εβδομάδα εντατικών εμβολιασμών ξεκίνησε σήμερα στη Γαλλία. Τεταμένη παραμένει όμως η κατάσταση στα νοσοκομεία.

Εβδομάδα άμεσης επιτάχυνσης των εμβολιασμών ξεκίνησε από σήμερα με απώτερο στόχο τους νέους 18 ετών και άνω και αυτό με την ώθηση του ίδιου του προέδρου Μακρόν.

Σήμερα έγινε το πρώτο άνοιγμα για τους πενηντάρηδες, που καλούνται να εμβολιασθούν όπου υπάρχει θέση, χωρίς ραντεβού. Το δεύτερο άνοιγμα για τους νέους 18 ετών και άνω ξεκινάει την Τετάρτη, με ραντεβού όμως και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. Το τρίτο μεγάλο άνοιγμα που όλοι περιμένουν είναι για την Τετάρτη 19 του μήνα: Ανοίγουν μπιστρό, καφετέριες, ρεστοράν με τραπέζια έξω, καθώς και πολιτιστικά κέντρα, μουσεία – πάντα με αυστηρό πρωτόκολλο. Έως τα μέσα Μαΐου πιστεύεται ότι οι εμβολιασμένοι θα ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια, όμως η επίτευξη του αρχικού στόχου των 30 εκατομμυρίων για τα μέσα Ιουνίου φαντάζει ανέφικτη.

Σήμερα η κυβέρνηση επρόκειτο να παρουσιάσει στους βουλευτές το σχέδιό της για την έξοδο από την υγειονομική κρίση, στο πλαίσιο της οποίας καλούνται να ψηφίσουν και για το «υγειονομικό πάσο», για το οποίο υπήρξε αρχικά, αρκετή γκρίνια.

AstraZeneca: Το 75% των εμβολίων έχει παραμείνει στα ψυγεία

Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι επίσης θύμα της μεγάλης δυσπιστίας των Γάλλων, καθώς το 75% των εμβολίων έχει παραμείνει στα ψυγεία. Ακούραστα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ επαναλαμβάνει εκκλήσεις προς τους 55 ετών και άνω, προσπαθώντας να τους πείσει να αλλάξουν γνώμη για το εμβόλιο.

Στα νοσοκομεία παρά το ότι η κατάσταση παραμένει τεταμένη, παρατηρείται αργή μείωση παντού: Στις μονάδες εντατικής, οι ασθενείς μειώθηκαν, όντας πλέον κάτω των 5.000 (4.971 το Σάββατο, έναντι 6.000 στις 26 Απριλίου). Μείωση σημειώνεται όμως και στα κρούσματα: 527 το τελευταίο 24ωρο έναντι 844 το Σάββατο και 1.140 την Παρασκευή. Τέλος, και στο δείκτη μετάδοσης από 6,2% έπεσε στο 5,8% και οι θάνατοι περιορίστηκαν στους 116 το Σάββατο.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ